1 of 19 Tagszervezés Harkány, 2014.április 3-5. Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
PÁRBESZÉD és PARTNERSÉG a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nézőpontjából Előadó: Boros Péterné főtitkár.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Cafeteria megoldások - Nálunk többet ér a pénze!
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ kommunikációs stratégiája és gyakorlata.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
FAMILY MOBIL ÚJDONSÁGOK JELENLEGI KEDVEZMÉNYEK 800 forint lebeszélhető előfizetési díj Kedvező percdíjak Zárt csoportban ingyenes Percalapú számlázás.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Segélyezési rendszer átalakítása
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
OFA Hálózat évi tevékenységei
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Összefoglaló a évi ÜT választásokról. A reprezentativitás jelentősége az ágazati érdekegyeztetésben.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Tiszátúli Villamosenergia – ipari Szakszervezet
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Összehasonlító példák
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Megválasztottak — Mi lesz most?
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
Együtt a változásokért
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

1 of 19 Tagszervezés Harkány, 2014.április 3-5. Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

2 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Célunk A BDSZ elsődleges célja: Alapszervezeteink számának bővítése, taglétszám növelése munkahelyi és területi szinten, Reprezentativitásának megőrzése, Gazdasági, társadalmi, politikai befolyásolási erejének növelése a BDSZ által képviseltek érdekében.

3 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Tagszervezési, szervezetépítési lehetőségeink belső tartalékaink mozgósítása, meglévő alapszervezete k tag létszámának növelése, új alapszervezetek létrehozása, szakszervezet mentes munkahelyeken, ipari területeken, az Ipari Szövetségben folyó egyeztetések a további fúzió reményében, meg kell találni azokat a kapcsolódási pontokat, melyek segítségével lehetőségünk van azon munkavállalókat megtalálni, akik még nem szakszervezeti tagok, erősíteni kell az érdekvédelmet és jogvédelmet,

4 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Tagszervezési, szervezetépítési lehetőségeink erősíteni kell a szakszervezet vonzerejét, a szolgáltatások bővítésével és a hatékonyabb érdekvédelemmel, az elért eredményeknek szélesebb körű nyilvánosságot kell adni, szakszervezeti tagságunk utánpótlása lehet az ifjúság bevonása a szakszervezetbe, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a különböző iparágakban dolgozó nők helyzetére, különös tekintettel a fizikai munkát végzőkére, támaszkodnunk kell a nyugdíjas kollegák tapasztalatára, kapcsolat rendszerére.

5 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Tagszervezési feladataink a szakszervezeti munka egyes területén Nagyon fontos szerepe van a már meglévő alapszerveztek esetében a különböző szakszervezeti tisztséget ellátóknak. Fontos a tájékoztatás az érvelés a szakszervezeti tagsággal járó előnyök mellett. Kezdeményezni kell munkásgyűléseket, ahol hangsúlyozni kell az érdekvédelem, a kollektív szerződések szerepét. Ehhez szükséges a tisztségviselők folyamatos tájékoztatása, felkészítése. A szervezeti együttműködés példája lehet az MSZOSZ-n belül működő ipari részszövetség munkája, együtt gondolkozása, mely további fúziókhoz vezethet. Meg kell teremteni a feltételeit, hogy területi alapszervezetek alakuljanak. Fontos szerepe van ebben azoknak a kollegáknak, akik jelen vannak a területeken, ismerik a munkahelyeket, a területi adottságokat. Kiemelt szerepe van ebben a függetlenített tisztségviselőnek.

6 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Tagszervezési feladataink a szakszervezeti munka egyes területén Az elért eredmények minél szélesebb körű publikálása: a BDSZ honlapra folyamatosan felkerülnek elért eredményeink, részvételünk a különböző bizottságok munkájában, rendezvényeken. A Bányamunkás, MSZOSZ infó és a Múló Évek című lapok valamint a legnagyobb közösségi portál, a facebook is arra hívatott, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa tagságunkat, a szakszervezeti munka eredményeiről. Az információ áramlás fontos része az hálózat. Az MSZOSZ által kiírt tagszervezési pályázat is lehetőséget biztosít a szakszervezeti taglétszám megtartására, növelésére.

7 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A szakszervezeti tagság előnyei A szakszervezetek aktív szerepet vállalnak az országos és területi érdekegyeztetésben, a bérajánlás mértékében, a minimálbér és garantált bérminimum évenkénti emelésében. Kollektív Szerződés kötés, melyet csak a szakszervezet köthet a munkáltatóval. KSZ-ben lehet szabályozni a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket. Béreket, bérpótlékokat, béren kívüli- és szociális juttatásokat, túlmunka rendjét, végkielégítés mértékét, stb. A tagság érdekeinek képviselete és védelme a munkáltatóval szemben. Ingyenes jogvédelem. Jogi tanácsadás és jogi képviselet a bíróság előtti is. Segítségnyújtás. A szakszervezet segítséget nyújthat tagjának, ha nehéz élethelyzetbe került, betegség, természeti katasztrófa érte.

8 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A szakszervezeti tagság előnyei Szakszervezeti és szakmai képzések támogatása. Különböző szolgáltatások a tagság részére. (üdülés, kedvezményes telefon szolgáltatás, biztosítás, kedvezményes vásárlások, stb). Közösségépítés, hagyományok ápolása. Információhoz való jutás. Szakszervezeti kiadványok, lapok, honlapok, friss információval szolgálnak a szakszervezeti élet minden területéről.

9 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A BDSZ szolgáltatásai tagjainknak ingyenes jogi védelem valamennyi vitás munkajogi kérdésben, ingyenes képviselet a bíróságokon, tárgyalásokat folytatunk a munkáltatókkal a magasabb bérekért, a jobb munkafeltételekért és szociális ellátásért, ágazati támogatást adunk a helyi kollektív szerződések tárgyalásához és sikeres megkötéséhez, segítség nyújtás a BDSZ segélyezési alapjából, a nehézhelyzetbe jutott, rászoruló tagjaink részére, támogatás olyan tanfolyamokra, melyek szakmai képzést, szakszervezeti továbbképzést szolgálják, sztrájktámogatás, kedvező üdültetés saját tulajdonú üdülőinkben, VODAFON telefon flotta kedvezmény, kedvezményes baleset, otthon, és felelősség biztosítás a SIGNAL biztosítónál.

10 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A BDSZ szolgáltatásai tagjaink szakszervezetünk budapesti vendégházaiban alkalmanként kedvezményes szállás vehetnek igénybe, a Sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatóriumban nagyon kedvező térítés mellett, orvosi beutalóval különböző egészségjavító és megőrző kezelés vehető igénybe, február 1-től tagságunk érdekében közös honlapot működtetünk a CLB Független Biztosítási Alkusz kft-vel. A biztosítók által nyújtott valamennyi szolgáltatás elérhető és megrendelhető az alábbi honlapon: Tagságunk – a évtől - 10%-s kedvezménnyel vásárolhat a Praktiker üzleteiben. A kedvezmény országosan bármelyik Praktiker áruházban érvényesíthető a BDSZ tagkönyv felmutatásával.

11 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Kedvezmények tagdíjért A tagdíj mértéke a bruttó fizetésed 1%-a amely levonható az adóalapból. Ennek egyik fele az alapszervezetnél marad, a másik fele a BDSZ ágazati céljait szolgálja. Mire elég az átlagos 2.000,- Ft/hó tagdíj?

12 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Kedvezmények a tagdíjért Szükség esetén ingyenesen biztosítunk munkajogászt ill. képviseletet a bíróságon. (pl. egy munkajogász óradíja: ,- Ft/óra) Kedvezményes SIGNAL biztosítás melyet csak szakszervezeti tag vehet igénybe. (Baleset-, élet-, felelősség biztosítás: ,- Ft/hó, gépjármű felelősség biztosítás 15%, CASCO biztosítás 10%, lakás biztosítás 10% kedvezmény) Kedvezményes üdülés a BDSZ üdülőiben. (pl. Balatonföldváron három tagú család esetén 7.500,- Ft/turnus kedvezmény) Praktikerben történő havi ,- Ft-s vásárlás esetén a megtakarítás 1000,- Ft/hó.

13 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Kedvezmények a tagdíjért Vodafon kedvezményes flotta használata, 2.000,- Ft/hó fizetett tagdíj esetén: A tagdíj 50%-a azaz 1.000,- Ft alapszervezetnél marad. A BDSZ-be utalt 50% a Vodafon kedvezménnyel megtakarítható! Percdíjak normál hívások esetén Lakossági alapszolgáltatás BDSZ (MSZOSZ) percdíjak Megtakarítás 1.000,- Ft-ra Vodafon hálózatba25,40- Ft12,70- Ft39,40 perc Más mobil hálózatba25,40- Ft16,51- Ft21,30 perc Csoporton belüli SMS(db)6,35- Ft4,76- Ft53 db Az előfizetési díj teljes egészében lebeszélhető bármely belföldi hívás irányában másodperc alapon.

14 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Tagszervezési tapasztalatok, módszerek Kollektív Szerződés kötés azon munkahelyen, ahol még nem volt érdekvédelem, érdekképviselet, nyílt szakszervezeti nap rendezése nem tagok részére, ágazatunk vezetőinek személyes találkozása a testületekkel, a tagsággal, központi és helyi rendezvények szervezése (Május 1, családi nap, kirándulások, stb), szolgáltatások igénybe vétele, új dolgozók megkeresése már a munkába lépéskor, ambiciózus munkavállalók beszervezése, akinek véleményére adnak a munkavállalók, névnapi gratulációk (a titkár személyesen, telefonon vagy -ben), segélyezések a rászorult tagjainknak, ingyenes orvosi szűrővizsgálatok, csak szakszervezeti tagok részére, ingyenes adóbevallás készítése, információhoz jutás.

15 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: Érdekeltségi rendszer kidolgozása Új alapszervezet alakítása esetén: Az új tag első havi tagdíjának 100%-a, 5 hónapig a tagdíj 50%-a a beszervezőé. 10 tag ,- Ft bruttó fizetése esetén: 10x1x1000,- Ft = ,- Ft 10x5x500,- Ft = ,- Ft Összesen: ,- Ft Az alapszervezetet igazolhatóan egy évig meg kell őrizni. Már meglévő alapszervezet esetén: Minden 10 tag beszervezése esetén a beszervezőé ,- Ft, 20 tag ,- Ft, 30 tag ,- Ft. Az érdekeltségi rendszer fél év elteltével érvényesül.

16 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A BDSZ területi irodái

17 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A BDSZ aktív alapszervezetei az ország területén

18 of Budapest, Városligeti fasor Telefon: A BDSZ nyugdíjas alapszervezetei az ország területén

19 of 19 Köszönöm a figyelmet! Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete