A MAGYARORSZÁGI PPP-PROJEKTEK FELTÉTELRENDSZERÉNEK JAVÍTÁSÁRÓL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

VII. Államigazgatás egyéb Államigazgatási eljárás
PPP Projektiroda Antalóczi Zoltán Irodavezető Sportcélú PPP projektek megvalósításának tapasztalatai időszak: június – november Sport szakállamtitkárság.
Kibővített Rektori Kabinet Ülés Ráckeve január 13. KÖSZÖNTÖM A TANÁCSKOZÁS RÉSZTVEVŐIT! Balogh József kollégiumigazgató Tartalmas és hasznos munkát.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat HÖF Hosszú távú önkormányzati finanszírozást segítő program Stiegler Beáta: Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Önkormányzat.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Banki szolgáltatások közbeszerzése önkormányzatok részére
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Műszaki ellenőrképzés
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Projektfinanszírozás
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Ellenőrzési tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési Programok végrehajtása során Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Dr. Báger Gusztáv A PPP: az állami és magánszektor együttműködésének tapasztalatai és ellenőrzése.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Közbeszerzési tudnivalók
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. Moha, október. 151 / 8 Természetes megoldások európai színvonalon Energiaültetvények egy lehetséges finanszírozási.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Vállalati pénzügyek alapjai
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Indítás „Zöld mezős” vállalkozással 0-ról indított vállalkozás Előnyei: – Vállalkozó elképzelései szerint alakítható Hátrány: – Időigényes – Nehéz hitelezőt,
Projektfinanszírozás
Projektfinanszírozás
Közbeszerzési tudnivalók
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A MAGYARORSZÁGI PPP-PROJEKTEK FELTÉTELRENDSZERÉNEK JAVÍTÁSÁRÓL WÉBER LÁSZLÓ VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT.

ELŐNYEIRŐL ÉS HÁTRÁNYAIRÓL EMLÉKEZTETŐÜL: A PPP – KONSTRUKCIÓK ELŐNYEIRŐL ÉS HÁTRÁNYAIRÓL (KLASSZIKUS, ELMÉLETI MEGFOGALMAZÁSOK)

ELŐNYÖK: EGYSÉGNYI BEFEKTETÉS MELLETT TÖBB ÉRTÉKET TEREMT, A KOCKÁZATOKAT AZ A FÉL VISELI, AKI JOBBAN TUDJA KEZELNI AZOKAT, A MAGÁNSZEKTOR INNOVATÍV, HATÉKONYABB ELJÁRÁSAI IS MEGJELENNEK A KÖZSZFÉRA TEVÉKENYSÉGÉBEN, A KÖZPÉNZBŐL VALÓ FINANSZÍROZÁSI IGÉNY EGYENLETESEBBEN, IDŐBEN SZÉTTERÍTVE, 20-30 ÉV ALATT JELENTKEZIK, EBBŐL IS KÖVETKEZŐEN TÖBB JELENTŐS KÖZCÉLÚ BERUHÁZÁS VALÓSÍTHATÓ MEG PÁRHUZAMOSAN, A KÖZPÉNZBŐL TÖRTÉNŐ KIADÁSOK HOSSZÚ TÁVRA TERVEZHETŐK.

RELATÍV HÁTRÁNYOK: VISZONYLAG MAGAS TERVEZÉSI, BESZERZÉSI ÉS EGYÉB TRANZAKCIÓS KÖLTSÉG, HOSSZABB ELŐKÉSZÍTÉSI PERIÓDUS, A HOSSZÚ IDŐTÁVBÓL FAKADÓ SZÁMOS MAGASABB KOCKÁZAT, PÉLDÁUL KAMAT, ÁRFOLYAM, STB., GYAKRAN PROJEKTENKÉNT EGYÉNI MEGOLDÁSOKAT KELL ALKALMAZNI.

A PPP- KONSTRUKCIÓ KÖZEL HÁROM ESZTENDŐS MAGYARORSZÁGI MÚLTJA TÜKRÉBEN HOGYAN LÁTJUK EZEKET A VONÁSOKAT? KELLŐEN ÉRVÉNYESÜLNEK-E EZEK AZ ELŐNYÖK? MEGFELELŐEN KEZELHETŐK-E EZEK A HÁTRÁNYOK? MELYEK AZOK A TERÜLETEK, AHOL RÖVIDEBB TÁVON LEHETNE JAVÍTANI A FELTÉTELRENDSZEREN? TAPASZTALATOK, PÉLDÁK: BEFEKTETŐI SZEMPONTBÓL, JELLEMZŐEN DBFO – KONSTRUKCIÓKRÓL SZÓLUNK, ELSŐSORBAN AZ OM, IM ÁLTAL KEZDEMÉNYEZETT PROJEKTEK, A KONCESSZIÓVAL MOST NEM FOGLALKOZUNK, HÁROM ÉV  TAPASZTALAT CSAK AZ „INDULÁST” ILLETŐEN VAN.

AZ ELŐZŐEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL A KÖVETKEZŐKBEN ÉRINTENI FOGUNK BIZONYOS PPP-SPECIÁLIS JOGI KÉRDÉSEKET, PÉNZÜGYI, ADÓZÁSI, SZÁMVITELI KÉRDÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ ÜGYEKET, A KAPCSOLÓDÓ KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK PROBLÉMÁIT, A JOGALKOTÁSI HÁTTÉR KÉRDÉSÉT.

PPP-SPECIÁLIS JOGI KÉRDÉSEK MENNYIBEN VAN / LEHET HATÁSSAL A KOCKÁZAT-ALLOKÁCIÓS METODOLÓGIA A PPP-SZERZŐDÉSEK ALAPVETŐEN PROJEKT-FINANSZÍROZÁSI ALAPÚ JOGI STRUKTÚRÁJÁRA ÉS EZ MENNYIBEN BEFOLYÁSOLJA A SZERZŐDÉSES KONSTRUKCIÓT, A BIZTOSÍTÉKOK KÖRÉT, AZ ÁLTALÁNOSAN ALKALMAZOTT JOGI MEGOLDÁSOKAT?

A KOCKÁZAT-MEGOSZTÁS, MINT MEGHATÁROZÓ SZEMPONT HELYES-E, HOGY (IMPLICIT MÓDON) AZZÁ VÁLT? HÁROM ALAPVETŐ KOCKÁZATI CSOPORT: ÉPÍTÉSI (LÉTESÍTÉSI), RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI, KERESLETI. EUROSTAT – IRÁNYELV (2004. FEBRUÁR 11.) IRÁNYMUTATÁS A PROJEKTEK ELSZÁMOLÁSÁRÓL A NEMZETI SZÁMLÁK (ÁLLAMI KÖLTSÉGVETÉS) RENDSZERÉBEN, HA MAGÁNTÁRSASÁG VISELI AZ ÉPÍTÉSI (LÉTESÍTÉSI) + VALAMELYIK MÁSIK KOCKÁZATOT, AKKOR A PPP-PROJEKT NEM MINŐSÜL, KORMÁNYZATI SZEKTORON BELÜLI ESZKÖZNEK  NEM RONTJA A KÖLTSÉGVETÉS EGYENLEGÉT, NEM NÖVELI AZ ÁLLAMADÓSSÁGOT (MAASTRICHTI MUTATÓ). A KSH KIALAKULT ÉRTELMEZÉSI GYAKORLATA MENNYIRE MEREV STRUKTÚRÁK EZEK A KOCKÁZATI CSOPORTOK? MEGJELENÉSI FORMÁJUK: A PPP-SZERZŐDÉS MEGFOGALMAZÁSAI, A SZERZŐDŐ FELEK KONKRÉT JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI, AZ EGYÉB SZERZŐDÉSES MEGÁLLAPODÁSOK (PÉLDÁUL BIZTOSÍTÉKNYÚJTÁS, STB.) BEFOLYÁSOLJÁK-E AZ IRÁNYELVNEK VALÓ MEGFELELÉST?

AJÁNLATKÉRŐI GYAKORLAT – KÉSZ TERVEK? REKONSTRUKCIÓ? AJÁNLATADÓI (BEFEKTETŐI) GYAKORLAT – KERESLETI KOCKÁZAT? RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI KOCKÁZAT ÉS SZANKCIÓK? AZ EUROSTAT-BESOROLÁS SZEMPONTJÁBÓL VITATHATÓ KÉRDÉSEK? PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONSTRUKCIÓ  BANKI BIZTOSÍTÉKOK A FELVETT HITEL VISSZAFIZETÉSÉRE (JELZÁLOG, VAGYONT TERHELŐ ZÁLOGJOG, A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBE VEVŐ FIZETÉSI KÉPESSÉGE, ENGEDMÉNYEZÉS, STB.), KÖZVETLEN KAPCSOLAT A PPP-PROJEKTET KIÍRÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNNYEL? A DÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG MÖGÖTT A MAGYAR ÁLLAM HELYTÁLLÁSI KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSA - PTK. 28.§ (2) ÉS 37.§ KI MIT ÉS HOGYAN ÉRTELMEZ? TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG (GKM, PM, IRM, MEH, KSH), MELLETTE A KVI, FELÜGYELETI MINISZTÉRIUM, STB.

PÉNZÜGYI, ADÓZÁSI, SZÁMVITELI KÉRDÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ ÜGYEK A BEFEKTETŐ MILYEN JELLEGŰ ÉS TÍPUSÚ VAGYONI ÉRTÉKŰ JOG BIRTOKÁBAN KEZDI MEG A FEJLESZTÉST? TULAJDONJOG – FÖLDHASZNÁLATI JOG ÉS HASZONÉLVEZETI JOG INGYENESEK-E EZEK? HA VAN VISSZTERHES VAGYONÁTRUHÁZÁSI ILLETÉK FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG  A SZOLGÁLTATÁSI DÍJ RÉSZE LESZ (ÁTHÁRÍTVA A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐRE) A SZOLGÁLTATÁS BESOROLÁSA (TEAOR, ÉJ, SZJ)? A KSH VÉGZI A BESOROLÁST, AZ ADÓZÓ ALKALMAZZA AZ APEH FELÉ PÉNZÜGYI MODELL, KOCKÁZATI LOGIKA  OPERATÍV LÍZINGHEZ HASONLÓ KONSTRUKCIÓ? VÉTELI KÖTELEZETTSÉG, MARADVÁNYÉRTÉK (HA 0 FT, AKKOR PÉNZÜGYI LÍZING  AZ ÁHT 100. § TILTJA), ELŐVÁSÁRLÁSI JOG

A KÖZBESZERZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ KÉRDÉSEK A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS ÖSSZETETTSÉGE A KIÍRÓ OLDALÁN IDŐBEN JELENJEN MEG MINDEN OLYAN SZERVEZET, AMELYEK ÉRDEMBEN RÉSZT VESZNEK A FOLYAMATBAN A BESZERZÉS TÁRGYA ÁLTALÁBAN KOMPLEX SZOLGÁLTATÁS A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS SORÁN ELŐRE NEM HATÁROZHATÓ MEG MINDEN ÉRDEMI KÖZREMŰKÖDŐ (PÉLDÁUL 10 % FELETTI ALVÁLLALKOZÓ), V.Ö. 65. § (1) ÉS 71. § (1) a) és b) A PPP-KONSTRUKCIÓ ADEKVÁT MEGVALÓSÍTÓJA A ERRE LÉTREHOZOTT PROJEKTTÁRSASÁG; IGÉNY, HOGY AZT NE CSAK AZ AJÁNLATKÉRŐ IGÉNYELHESSE, HANEM AZ AJÁNLATTEVŐK IS KEZDEMÉNYEZHESSÉK, ILLETVE EGY AJÁNLATTEVŐ IS ALAPÍTHASSON A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE GAZDASÁGI TÁRSASÁGOT (PROJEKTTÁRSASÁGOT), V.Ö. 52. §

A SZERZŐDÉS IGEN ÖSSZETETT, HISZEN KOMPLEX SZOLGÁLTATÁSRÓL SZÓL, ÍGY IDŐIGÉNYES A SOKSZEREPLŐS SZERZŐDÉSEGYEZTETÉSI FOLYAMAT A KBT. ÁLTAL ELŐÍRT 30 NAPON BELÜL ÁLTALÁBAN NEM LEHET BEFEJEZNI EZEKET A TÁRGYALÁSOKAT, V.Ö. 99. § (2) ELŐFORDULHAT, HOGY EZEKET A KOMPLEX SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ SZERZŐDÉSEKET MÓDOSÍTANI SZÜKSÉGES A KBT. NEHEZEN TELJESÍTHETŐ JOGI FELTÉTELEKET TÁMASZT A SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSOK ESETÉBEN, V.Ö. 125. § (2), (3), ILLETVE 303. § ELŐÍRÁSAI - EZEKET OLDANI INDOKOLT

A JOGALKOTÁSI HÁTTÉR KÉRDÉSE VANNAK ORSZÁGOK, AHOL KÜLÖN JOGSZABÁLYOK, TÖRVÉNYEK RENDELKEZNEK A PPP-KONSTRUKCIÓKRÓL; MAGYARORSZÁG A SPECIÁLIS VONÁSOKNAK A MEGLÉVŐ JOGSZABÁLYI KERETEKBE ILLESZTÉSÉT VÁLASZTOTTA 2091/2003. (V.15.) KORMÁNYHATÁROZAT A KORMÁNYPROGRAM ALAPJÁN LÉTESÍTENDŐ 10.000 DIÁKOTTHONI FÉRŐHELY VÁLLALKOZÓI ALAPON TÖRTÉNŐ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL, 2098/2003. (V.29.) KORMÁNYHATÁROZAT AZ ÁLLAMI ÉS MAGÁNSZEKTOR KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI, ILLETVE SZOLGÁLTATÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉS (PPP) ÚJSZERŰ FORMÁINAK ALKALMAZÁSÁRÓL, SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSOK, PÉLDÁUL 2126/2004. (V.28.) KORMÁNYHATÁROZAT ÚJ BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEK LÉTESÍTÉSÉRŐL, VALAMINT A BERUHÁZÁSOKHOZ KÖTŐDŐ FORRÁSBEVONÁSRÓL A HATÁROZATOKBÓL FAKADÓ FELADATOK ÉS FELELŐSÖK  ? PTK. - AZ ÁLLAM HOSSZÚ TÁVÚ KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSA - 28. § (2) ÁHT – EGY ÉVEN TÚLI KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS KBT – LÉNYEGÉBEN EU-KONFORM A MAI SZABÁLYOZÁS ÖNKORMÁNYZATI TÖRVÉNY – A VAGYONKEZELŐI JOG ÁTRUHÁZHATÓSÁGA MAGÁNBEFEKTETŐRE - 2005. ÉVI XCII. TV.

MIT KELL TOVÁBBRA IS SZORGALMAZNI EZEN A TÉREN? A PPP-KONSTRUKCIÓK SAJÁTOSSÁGAINAK MEGFELELŐ ÖSSZHANG MEGTEREMTÉSÉT A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYOK KÖZÖTT, ELSŐSORBAN A KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG, ÁLLAMHÁZTARTÁSI TÖRVÉNY, ILLETÉK JOGSZABÁLYOK, SZÁMVITELI TÖRVÉNY, ADÓTÖRVÉNYEK, ÖNKORMÁNYZATI TÖRVÉNY, AZ EGYES SZEKTOR-SPECIFIKUS JOGSZABÁLYOK CÉLZOTT HARMONIZÁLÁSÁVAL.

(TOVÁBBI SPECIÁLIS KÉRDÉS: HELYÉNVALÓ-E, HOGY AZ EDDIGI MAGYARORSZÁGI PPP- KONSTRUKCIÓKBAN ELSŐSORBAN A MEGHATÁROZÓ ÉPÍTŐIPARI CÉGEK, CÉGCSOPORTOK JELENTEK MEG BEFEKTETŐKÉNT ? A MAGASÉPÍTŐ-IPARI PIAC BESZŰKÜLÉSE 2003-2004. ÉVEKBEN  PIACTEREMTÉS EZ A MAGASÉPÍTŐ VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA? JELLEMZŐEN NAGY A BEFEKTETÉSI TŐKEBŐSÉG EBBEN AZ ÜZLETÁGBAN? A VÁLASZ NYILVÁNVALÓAN ÖSSZETETT: BIZONYOS PIACTEREMTÉSI TENDENCIA TETTEN ÉRHETŐ, NINCS TŐKEBŐSÉG, SŐT… - A KERESKEDELMI BANKOK BEKAPCSOLÓDÁSA, AZ AJÁNLATKÉRŐK KIVITELEZŐ-SPECIFIKUS REFERENCIAKÖVETELMÉNYEI, A NAGYBEFEKTETŐK ÓVATOSSÁGA A LÉNYEGÉBEN KIALAKULATLAN MAGYARORSZÁGI PPP-KONSTRUKCIÓK KÖZÖTT – POLITIKAI FELHANGOK, STB.)

ÖSSZEFOGLALÁSUL A HÁROMÉVES TAPASZTALATOK ALAPJÁN KELLŐEN ÉRVÉNYESÜLNEK-E A PPP-BEN REJLŐ ELŐNYÖK? MEGFELELŐEN KEZELHETŐK-E A VELE JÁRÓ HÁTRÁNYOK? MELYEK AZOK A TERÜLETEK, AHOL RÖVIDEBB TÁVON LEHETNE JAVÍTANI A PPP FELTÉTELRENDSZERÉN? A HÁROMÉVES TAPASZTALATOK ALAPJÁN MINDEGYIK FÉL TANULJA EZT A KONSTRUKCIÓT, AZ ELVEK SEM TISZTÁK, KEVÉS A GYAKORLAT, A PPP-KONSTRUKCIÓ KÖLTSÉGVETÉSI EGYENLEGEN KÍVÜLI VOLTA „A” PRIORITÁSI SZEMPONT – PEDIG EZ ADDICIONÁLIS HOZADÉK ÉS NEM VALÓDI CÉL, AZ AJÁNLATKÉRŐK ÁLTALÁBAN NEM KEZELIK KELLŐ SÚLLYAL A FELADAT ÖSSZETETTSÉGÉT, KEVÉS PPP-SZAKEMBERT VONNAK BE AZ ELŐKÉSZÍTÉSBE, AZ ERRE SZÁNT IDŐTARTAMOT IS RÖVIDRE SZABJÁK, VALÓBAN MEGJELENTEK AZ ÚJ ÖTLETEK, HATÉKONY ELJÁRÁSOK, RACIONÁLISABB MEGOLDÁSOK (ELSŐSORBAN A TERVEZÉSBEN), TÉNYLEG SOK JELENTŐS, VÉGSŐ SORON KÖZCÉLÚ BERUHÁZÁS VALÓSUL MEG PÁRHUZAMOSAN.

AMIRE NINCS MÉG TAPASZTALAT A HOSSZÚ IDŐTÁVBÓL FAKADÓ KOCKÁZATOKRÓL – UGYAN VANNAK SZERZŐDÉSES MEGÁLLAPODÁSOK EZEKNEK A KOCKÁZATOKNAK A KEZELÉSÉRŐL, DE A MÉG NEM TUDJUK, HOGYAN MŰKÖDNEK (PÉLDÁUL KAMATOK, ÁRFOLYAMOK, ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK VÁLTOZÁSA, A DÍJFIZETÉS INDEXÁLÁSA, STB.), KOMOLY SZAKMAI KRITIKA MÉG NEM FOGALMAZÓDOTT MEG A KÖZSZFÉRA, AZAZ A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBE VEVŐK OLDALÁRÓL – A SZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGE, GARANTÁLT KERESLET, STB., UGYANCSAK NINCS MÉG ÁTFOGÓ ÉSZREVÉTEL A KORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL, PÉLDÁUL AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK, KEHI, STB. OLDALÁRÓL - A NAGYOBB ÖSSZEFÜGGÉSEK VIZSGÁLATA VÁRHATÓ.

BIZTOS, HOGY A PPP-KONTSRUKCIÓK KÖLTSÉGVETÉSI EGYENLEGEN KÍVÜLI VOLTA, MINT PRIORITÁSI SZEMPONT CSAK HOSSZÚ TÁVON KERÜLHET AZ ŐT MEGILLETŐ VALÓS POZÍCIÓBA, DE VANNAK RÖVID TÁVON IS JAVÍTHATÓ / JAVÍTANDÓ FELTÉTELEK EZEKET TEKINTETTÜK ÁT CÍMSZÓSZERŰEN AZ ELŐZŐEKBEN, VÉGSŐ SORON TELJES ÉRDEKAZONOSSÁG LEHET A KÖZSZFÉRA ÉS A MAGÁNSZFÉRA KÖZÖTT: LEGYENEK A FELTÉTELEK EGYÉRTELMŰBBEK, SEGÍTSÉK ELŐ A PPP-KONSTRUKCIÓKBAN REJLŐ ELŐNYÖK KITELJESEDÉSÉT, ÖSSZEHANGOLT TEVÉKENYSÉG, KONSTRUKTÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS KELL EZEK MEGALKOTÁSÁHOZ AZ ÁLLAMI, KORMÁNYZATI RÉSZTVEVŐK KÖZÖTT (PÉLDÁUL ÁLLANDÓ SZAKÉRTŐK) + A MAGÁNBEFEKTETŐ PARTNEREK + A SZAKMAI SZERVEZETEK KÖZÖTT, EHHEZ A KOMPLEX KÖZÖS MUNKÁHOZ EZÚTON IS KÉRJÜK A HIVATALOS KÖZBESZERZÉSI TANÁCSADÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE KÖZREMŰKÖDÉSÉT, SEGÍTSÉGÉT.