Levéltár a falakon kívül – az egyházi levéltárak külső kapcsolatai Előadás a MFLSZ 2011. évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: A levéltárak szerepe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az agrár- és élelmiszeripar az Internet kapujában Előadó: Varga István avagy: az Internet a kapuk előtt.
Advertisements

A Communio-projekt – szabványok és/vagy tömeges feldolgozás? Előadás a MELTE évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Honlapok, adatbázisok,
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
Tisztelettel köszöntöm
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Családkutatás-helytörténet TÁMOP pályázati foglalkozások keretében Előadás a MELTE-EME évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Helytörténet,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Az e-kutatás lehetőségei a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban Előadás-vázlat a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) vándorgyűlésére, augusztus 24.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
DPR kommunikáció alapelvei
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
„20 éves a HSZOSZ Országos HR szakmai klubhálózata, avagy az új gondolatok vonzzák az új nemzedéket – Szegedi Klub” Készült a ICF Magyar Tagozata, a Humán.
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A TAMOP projektek az világhálón. Miről lesz szó ? A kommunikációs terv és arculat A meglévő honlapok vizsgálata domain használat arculat tartalom.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A.
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A 40 éves MUISZ tevékenysége, tapasztalatai Miért érdemes MUISZ tagnak lenni.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Hallatlan Alapítvány Összefoglaló az Alapítvány tevékenységéről és kiadványairól Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26. Könyvtár,
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
Barcsák Marianna - KPSZTI
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
E-kutatás az egyházi levéltárakban
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Levéltár a falakon kívül – az egyházi levéltárak külső kapcsolatai Előadás a MFLSZ évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: A levéltárak szerepe a fenntartók arculatformálásában Pécs, augusztus 29. Lakatos Andor:

Bevezető •Arculatunk vizsgálatához tükörbe kell néznünk, s a szükséges külső nézőpont eléréséhez falainkon kívül kell merészkednünk – a feladat nem könnyű… •A felvezető kép-montázs tulajdonképpen egy külső szemmel készített megfogalmazása volt tevékenységünknek, mely a közelmúltban, e-kutatás szolgáltatásunk hirdetéseként született Kalocsán •Az arculat formálása szükségképpen felveti a kommunikáció kérdését, melyben korunk igényeihez- nyelvéhez kell alkalmazkodnunk – elkerülhetetlen az „e- világok” emlegetése… •A címben szereplő egyházi levéltárakról szakfelügyelői és egyesületi-kollegiális tapasztalatok alapján szólok (MELTE, OKGYK), külön adatgyűjtést a témában nem végeztem, közel húsz éves kalocsai tapasztalataim nyilvánvalóan hangsúlyosak lesznek…

Adottságaink •„Másfél személyes”, kis intézmények vagyunk (Már ez is eredmény… Hová akasszunk még lámpást? – ld. bevezető gondolatok…) •Gyűjteményi „szimbiózis” – gyakran könyvtárak és múzeumok közelségében élünk. Közös feladataink és terheink is vannak, viszont velük együtt, rajtuk keresztül is kommunikálhatunk… •Szűk szakmai kör: kb. 80 munkatárs a magyar egyházi levéltárak világa az egész Kárpát-medencében – jól átlátható, szervezhető közösség •Alapvetően kedvező ellátottság körülmények: a külkapcsolatokhoz szükséges kommunikációs- és egyéb eszközök általában rendelkezésre állnak (informatikai eszközök, előadó- és kiállítótér stb.) •Keveset tudnak rólunk (a falakon kívüli munkát gyakran szinte a nulláról kell kezdenünk) – ha viszont a nyilvánosság elé lépünk valamivel, az újdonság erejével hathat (sikerélmény lehetősége)

Fenntartóink •Fenntartóink levéltári jártassága az utóbbi két évtizedben csökkent. A hagyományos levéltári munkát jól ismerő, központi hivatali karrierek után más életutak, új vezetők jöttek, akik kevesebbet jártak-járnak levéltárban •Fenntartóink levéltárakról alkotott képe ugyanakkor számunkra pozitív módon változott. Ennek egyik jele, hogy a financiális szempontból válságos évek nem eredményeztek bezárást vagy leépítést – inkább az áldozatváltozás volt jellemző. (Szükség van ránk?!) •Jellemző a kultúra növekvő szerepe a pasztorációban – számunkra kedvező háttér, mellyel élhetünk. Róma, 1997: Az egyházi levéltárak szerepe a lelkipásztori életben c. körlevél, mely a levéltári „vagyon” és az új evangelizáció összefüggéseiről beszélt… •A kultúra missziós jelentősége kétségtelen – szélesebb körök elérésére, a média-figyelem felkeltésére a kulturális események kiválóan alkalmasak (megemlékezések, évfordulók, kiadványok, kiállítások stb.) – a levéltár ezekben partner, résztvevő lehet – arculatformálás igénye

Falakon kívüli környezetünk •Kutatószolgálat: évente összesen kb. 1-2 ezer, intézményenként kb kutatónk van, őket általában „családias környezet” és gyors kiszolgálás fogadja, így elégedettek, de ők valójában még falakon belül vannak(!) •Adatszolgáltatás, levelezés: az ek világában nagyon elterjedt, a kutatószolgálatnál jelentősebb ügyszámban történik. Itt már megoszlik a kép: van ahol nincs energia válaszolni, van ahol kutatási megbízásként, szolgáltatási díj fejében dolgoznak, és van ahol alapos és részletes válaszokat adnak ingyen (arculatformálásként!) •Kiadványok: elterjedtek és fontosak intézményeink életében, de igényes tartalom-kivitel esetén is maximum ezer példányos nagyságrendben, elég rossz terjesztéssel, jelennek meg, szélesebb körökben nehezen hozzáférhetőek •Iskolák, oktatás: néhány történelmi helyen rendszeres bemutatók (középkori oklevelek), TÁMOP 3-4 intézményben •Kiállítások: önállóan kevés, de gyűjteményi együttműködésben hatékonyak (az igények is változtak…) •Internet: egyelőre szerény honlapok, csekély látogatottsággal – a jövő fontos kitörési pontja lehet, szolgáltatásokkal…

Környezetből erőtér? •A környezetünkkel folytatott sikeres kommunikációval intézményünk céljaihoz hasznosítható erőforrásokat- támogatást is kaphatunk – pl. Communio-projekt Kalocsán •A Communio-projekt célja egyházmegyénk családtörténeti és helytörténeti forrásainak képi digitalizálása, és internetes kutatói szolgáltatása, melynek keretében jelenleg 235 regisztrált kutató mintegy 420 ezer képet használ (a szolgáltatás 9 hónapos) •A projektet levéltárunk 2009 augusztusában indította. A most két éves vállalkozás alulról építkezik, nem központi támogatásból működik, hanem helyi (a feldolgozásban érintett, motiválható) erőforrásokra épít •A rendszeres kommunikáció, környezetünk bevonása a tervezésbe-végrehajtásba intézményünk számára „társadalmi erőteret” eredményezett, arculatformáló tényezővé vált

Környezeti erőforrásaink 2011-ben •Városi önkormányzat-közmunka: a digitális képfelvételek készítése-kezelése közmunkások segítségével történik (három főállású személy – értéke kb. 3,4 mFt) •Megyei önkormányzat: mivel a vállalkozás regionális (a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Bács-Kiskun megye területével azonos), a megye is támogat pl. eszközökkel – idén 300 eFt értékben •Paksi Atomerőmű Zrt: a közben beindult újszerű internetes tartalomszolgáltatás színvonalas technikai hátterét (server- hosting) a közeli Atomerőmű biztosítja – 400 eFt értékben •Magyar Örököskutató Iroda: anyakönyvi mutatók digitalizálása külföldön – 350 eFt értékben •E-kutatók: az internetes kutatói szolgáltatás „fogyasztói” regisztrációs díjukkal a rendszer támogatóivá válnak – éves bevétel kb. 1,2 mFt •Az említett támogatások éves végösszege: 5,6 mFt •A „társadalmi erőtér” formálja arculatunkat, és a pénznél többet jelent, számos területen van hatása…

Köszönöm a figyelmet!