Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
A Dijkstra algoritmus.
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Az azsúrzománc készítés folyamata
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Zene: Cserháti Zsuzsa A diavetítést készítette: őszi szél
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
ADVENT ANGYALAI.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A DENEVÉR.
ALAPIGE: 1Kir 3,
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
FUTÓLÁBAK FELISMERŐ VERSENYE KANIZSAI FUTÓKLUB 2010.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
Húspótlók, főzelékfeltétek
Boldog Születésnapot Lys!
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
PéPéeS Szakácskönyv férfiaknak Almáspite PéPéeS
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
ÁRVA BÚS ÉJSZAKÁN (Are You Lonesome Tonight)
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Hipergeometriai eloszlás. Sir Ronald A. Fisher és Ms Bristol esete a teával és a tejjel Első felvonás.
Edényrendezés.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Kedvenc kajám - A lasagne
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Nem más csak egyszerü logika!
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
A gyorsacélok hőkezelése
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
A slambuc receptje.
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
Mézeskalács készítése
JÓ REGGELT !.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
PéPéeS Szakácskönyv férfiaknak Almáspite PéPéeS
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Élelmiszer lábnyom.
Húsvéti béles hozzávalók
BÍZOL AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKBAN.
Élelmiszer lábnyom.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján

Szükséges anyagok  30 dkg finomliszt  15 dkg kristálycukor  20 dkg vaj (vagy margarin) – hűtőből előző nap kivéve  1 enyhén felvert egész tojás  egy kis csipet só  1 kg alma (kicsit savanykás fajta az igazi)  5 dkg mazsola  még 5 dkg kristálycukor  5 dkg vanília pudingpor (főzős), vagy helyette ugyanannyi étkezési keményítő  3 g őrölt fahéj

1. lépés Először összekeverjük a lisztet a kristálycukorral, (sütőpor nem kell!) majd beletesszük a kis darabokra tépkedett meglágyított vajat. A vajjal eldörzsöljük a lisztes keveréket, hogy durva szemcsés állagú legyen az anyag. Íme az összedörzsölt massza

2. lépés Hozzáadjuk a felvert egész tojás felét és egy kis csipet sót. Most így néz ki

3. lépés 12 3 A masszát összegyúrjuk – amint a képek sorban mutatják – eléggé ragad, de végül szépen összeáll, ahogy a 3. képen látszik. Ekkor a tálat letakarjuk és betesszük a hűtőbe.

4. lépés Megmossuk az almákat, nem hámozzuk meg, négyfelé vágjuk és kivágjuk a csutkáját (lásd a baloldali képet). Majd a negyed almaszeleteket keresztben vékony, (1-2 mm vastag) szeletkékre vagdossuk. Ez unalmas munka – ha odakészítünk egy nagyobb tálat a kész almaszeleteknek, meg egy tányért az almacsutkáknak és hulladékoknak, a TV előtt jobban halad.

5. lépés Az almaszeletekhez hozzáadjuk a mazsolát, cukrot, pudingport (vagy keményítőt) és a fahéjat, majd jól összekeverjük. A pudingpor azért kell, mert nem teszünk majd a töltelék alá morzsát – a pudingpor szívja majd fel az almák édes levét süléskor.

6. lépés Begyújtjuk a sütőt – kb 200 fokra állítjuk, majd jól kivajazunk egy kisebb tepsit (nem a nagy gáztepsi kell!), kis lisztet szórunk a vajas felületre és rázogatással egyenletesen szétoszlatjuk.

7. lépés Kivesszük a hűtőből a tésztát. Meglisztezett gyúrótáblára (vagy tiszta asztalra) tesszük és két részre vágjuk, egy nagyobb (kb 2/3) és egy kisebb (kb 1/3) részre. A kisebb darabot félretesszük, a nagyobbat pedig a tepsi méretére, vagy annál egy picit nagyobbra kinyújtjuk. A tésztát alul-felül állandóan lisztezni kell, különben odaragad.

8. lépés A tésztát óvatosan feltekerjük a gyúró rúdra (lisztes legyen) a tepsi fölé visszük és óvatosan széttekerve belefektetjük.

9. lépés A tészta széleit körül kissé lenyomkodjuk, majd az almás keveréket a tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.

10. lépés Az eddig félretett 1/3-nyi tésztadarabot is kinyújtjuk és – ahogy lehetséges, kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a tepsiben levő almára csinosan rárakjuk, kipótolva őket, ahol kell.

11. lépés A félretett fél adag tojásmasszával a tésztacsíkokat gondosan bekenjük (nem kell a tojásba se cukor, se só), majd a tepsit a forró sütőbe tesszük. Ez már a kisült tészta – bár ettől pirosabb is lehet, ez még nem teljesen van megsülve. Kb. 200 fokos sütési hőmérséklet esetén általában 30 – 35 perc múlva már kell figyelni.

Jó étvágyat!