Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Duális mérnökképzés tapasztalatai, támogatása Moodle rendszerrel
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
E-learning alapú távoktatásos képzés
Műszaki Tanárképző Tanszék
Dr. Földes Zoltán Dr. Nagy Tamás Kovács Miklós
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Kis-Tóth Lajos – Komló Csaba: Az e-portfólió alkalmazása a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Ráckeve, Matemetika oktatás mérnök és informatikus képzésekben 1 Dunaújvárosi Főiskola
Perjésiné Hámori Ildikó
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Szivák Judit Intézeti értekezlet jún Oktatási asszisztens szakirány.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen dr. Nagy Tamás főiskolai docens nagytomi@sze.hu Gödöllő, 2011. 06. 23-25. 2010.06.24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Felsőoktatás – mérnöktanár-képzés A felsőoktatás változása Kreditrendszer (kiszámíthatatlan tanulmányi utak..) Bolognai folyamat (BsC, MsC…) Tömegképzés (10.000 feletti hallgató) Levelező képzés, távoktatás (idő, utazás…) Hallgatók igényeinek a megváltozása (időbeosztás, …) Törekvés az oktatási folyamat átlátható, szakszerű kezelésére Tudatos tevékenység és időtervezés (hallgató és oktató) Minőségbiztosítás (információ a rendszer működéséről - Analytics) Felkészítés – felkészülés a LLL-re Eredmény: igény a CMS és LMS rendszerek bevezetésére, az e-tartalmak fejlesztésére 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Felsőoktatás – mérnöktanár-képzés Előzmények Felkészülés a távoktatásra 2003-tól COEDU rendszer COEDU rendszer működtetése Távoktatáshoz tananyagok készítése tartalom áttekintése (racionalizálás) követelmények meghatározása a szükséges információk beépítése (szöveg, kép, videó…) önellenőrző kérdések és vizsgafeladatok Tutorok felkészítése Proszeminárium (rendszer megismerése) A távoktatási rendszer állandó követése Jelenleg közel 300 e-tananyaggal és tanulási útmutatóval rendelkezünk 2006-tól megkezdtük a Moodle rendszer használatát 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Felsőoktatás – mérnöktanár-képzés A jelen Kinőttük a COEDU rendszert, megszűnt a rendszertámogatás Az új fejlesztések egyre inkább a Moodle rendszerben történnek tananyagok (különféle típusú tartalmak) zh-k, vizsgák (ahol automatizálni lehet, kell) feladatbeadás laborgyakorlat, pedagógiai gyakorlatok, szakdolgozatok támogatása pályázatok (eszköz, módszer, tartalomhordozó) tantárgyak (nappali, levelező és távoktatás) fejlesztési feladatok (ahol közös munka szükséges), stb. Bebizonyosodott, hogy a nyílt forráskódú rendszer is lehet biztonságos. 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Kurzusok a SZE Moodle szerveren Az utóbbi 3 évben többszörösére emelkedett a Moodle kurzusok és 15-szörösére a látogatók száma: 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Speciális kurzusok a SZE Moodle szerveren Pályázatok, fejlesztések támogatása: TÁMOP - Tudásmenedzsment Központ 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Speciális kurzusok a SZE Moodle szerveren Pályázatok, fejlesztések támogatása: TÁMOP 412/A Tananyagfejlesztés – 412/C Képzők képzése 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Műszaki Tanárképző Tanszék Tanárképzés: nappali képzés BsC és Mester szinten gépész, informatika és közlekedési szakirányok Elméleti és gyakorlatigényes tárgyak (például): didaktika módszertan mérés és minőség pedagógiai gyakorlat Tanárképzés felkészít: az iskolarendszerű oktatás területeire vállalati oktatási feladatok megoldására Tantárgy az Elektronikus tanulás (tervezés, megvalósítás, kipróbálás) 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Műszaki Tanárképző Tanszék Moodle rendszer használata a saját oktatási feladatok megoldására Miért szeretem? Minden tantárgyamat a Moodle kurzus segítségével szervezem. Rend és tudatos tervezés 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Műszaki Tanárképző Tanszék Miért szeretem? Nincs elveszett feladat, nincs határidőn túli feladat… Papírmentes iroda, a feladatokkal kapcsolatban minden információ elérhető… 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Műszaki Tanárképző Tanszék Miért szeretem? A feladatbank funkcióval megoldható az ellenőrzés és értékelés egyes feladatainak az automatizálása… Minden hallgató hasonló és mégis különböző mérőeszközt tölt ki… A rendszer zártvégű feladatoknál azonnal jelzi az eredményt, a helyes, hibás megoldásokat, pontszámokat… ZH és vizsga után azonnal megbeszélhetők a tapasztalatok… Tanárképzés fontos feladata az elmélet, saját tapasztalatok azonnali aktualizálása… 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Műszaki Tanárképző Tanszék Miért szeretem? Elemezhetők a megoldások, a feladatok működése Kapcsolat a tantárggyal (Pedagógiai értékelés) – itt például a normaorientált értékelés… Ez egy 100%-os megoldottságú feladat, vajon alkalmas-e… 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Hatások Nincs késve leadott feladat Nincs elveszett feladat Mindenhol, mindig elérhetők az állományok, stb. Minden lépés, feladat kiszámítható (mindenki tudja mikor mi a feladat) Gyors kommunikáció (hallgatói feladatok előzetes átnézése) Hallgatók együttműködését támogatja Oktatók együttműködését (pályázat, projekt) segíti „Papírmentes iroda” Minden tevékenység naplózásra kerül (információk a tanulási szokásokról) Segíti a minőségbiztosítási rendszer működtetését (információk) Segít megváltoztatni az oktatók szokásait, szemléletét 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

Terveink Oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére Hallgatók bevonása az e-learning feladatok megoldására Új megoldások bevezetése az e-tanulás tantárgyban Könyvtári feladatok támogatása (kutatásmódszertan kurzus elkészítése) Pályázatok, projektek támogatása a Moodle rendszer segítségével NEPTUN Moodle kapcsolat kialakítása Oktatási hatékonyságvizsgálatok Új e-tananyag- és feladatlap szerkesztők kipróbálása, bevezetése (különböző célok miatt több szoftverre lesz szükség – Theses, stb.) 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! dr. Nagy Tamás főiskolai docens nagytomi@sze.hu 2010.06..24 Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen