Mit tanulhatunk a társadalmi fejlesztések értékeléséből? Csite András Hétfa Kutatóintézet 2013. április 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A társadalmi befogadást szolgáló fejlesztések (TÁMOP 5. prioritás) értékelése Teller Nóra Hétfa Kutatóintézet – Revita Alapítvány - Városkutatás 2013.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
Egészségügyi fejlesztések értékelése – Életmódprogramok Kiss Norbert Hétfa Kutatóintézet Budapesti Corvinus Egyetem április 25.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató ÁROP és EKOP Félidőben 2:0 Dr. Bálint Ákos főigazgató KRPIH - NFÜ Budapest, április.
A foglalkoztatás javítását célzó intézkedések értékelése Mike Károly Hétfa Kutatóintézet április 30.
A szegénység és egyenlőtlenség enyhítését szolgáló uniós támogatások Magyarországon Csite András és Teller Nóra szeptember 26. HÉTFA Kutatóintézet.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL MAJOR GÁBOR önkormányzati szakértő.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A kitagolás költségei Verdes Tamás Scharle Ágota Váradi Balázs
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Ágazatközi szakmai találkozók
Előadás másolata:

Mit tanulhatunk a társadalmi fejlesztések értékeléséből? Csite András Hétfa Kutatóintézet április 30.

A társadalmi fejlesztések értékelései ban • 2012 februárjában indultak az értékelési projektek • Kilenc beavatkozási területet vizsgáltunk – Akadálymentesítés, egészségturizmus, egészségügy, felnőttképzés, felsőoktatás, foglalkoztatás, közoktatás, kultúra, társadalmi befogadás – Részben azonos, részben egyedi értékelési kérdésekre kerestünk választ minden egyes területen – Több elemű információgyűjtési és –elemzési módszertan – Több mint 40 szakértő – jelentős projektmenedzsment kihívás • NFÜ KOR IH ÉD, érintett IH-k, szakminisztériumok megbízói együttműködésében

Az értékelés műfajáról: megalapozottan, hitelesen • Szakmai autonómiával rendelkezve és a tudományosság szabályait betartva: – Információnyújtás a hazai döntéshozóknak – Párbeszéd lehetőségének megteremtése az érintett kormányzati, tudományos és nem-kormányzati szereplők között – Visszajelzés a Bizottságnak a támogatások hasznosulásáról • A fejlesztési beavatkozások működéséről és eredményeiről nagy számban készültek most értékelések  EU által bevezetett kevéssé ismert tevékenység • Részben ebből fakadó félreértés: nem a bírálat, ha- nem a közpolitikai célok elérésének támogatása a cél

Mit tettek Magyarországgal a kohéziós források? A mai nap 3 kulcskérdése Mit tett Magyarország a kohéziós forrásokkal? Mi lett volna Magyarországgal, ha nincsenek a kohéziós források?

Látható és látványos eredmények • Közszolgáltatások fizikai infrastruktúrájának megújulása • A közszolgáltatók működésben a szolgáltató jelleg erősödése • Megindulnak a fejlesztési források azokhoz a társadalmi csoportokhoz, akiknek legkevésbé voltak elérhetők a minőségi közszolgáltatások – a hozzáférési problémák enyhülnek • Létrejönnek és megerősödnek a fejlesztési forrásokat nagy volumenben lehívni és felhasználni képes „fejlesztési központok” – ugyanakkor esetlegesség jellemzi

Problémák • Számos esetben nem jutnak el a források oda, ahol valóban szükség lenne rájuk (célzás, lefölözés), és azokhoz, akiket ösztönözni kellene (elvándorlás, szakember-hiány) • A forráselosztási (és a közbeszerzési) rendszer komoly adminisztratív terhet ró a pályázatok megvalósítóira • Nem találtuk még meg a jó rendszerét annak, hogy egy komplex probléma kezelésében érintett szereplők egymásra épülő, egymást erősítő projektek láncolatát tudják végrehajtani (integrált fejlesztések nehézsége) • Sok esetben nem sikerült a hazai és az EU- társfinanszírozású fejlesztési eszközöket integrálni az egyes szakpolitikák egységes rendszerébe

Továbblépés – • Magyarország foglalkoztatásban (75%) és a szegénység mértékének csökkentésében (-450e) vállalt EU2020 célkitűzései különösen ambiciózusak, a hazai és EU-társfinanszírozású források integrált alkalmazására van szükség – „nagy a baj” • Ahhoz, hogy a kohéziós forrásokat eredményesen használjuk föl, megalapozott és stabil célrendszerű szakpolitikákra van szükség – ez nem teremthető meg csupán az irányító hatóságok átalakításával • Merjük decentralizálni a fejlesztési források felhasználásának döntését– erősítsük a projektgazdák felelősségvállalását és alkalmazzunk új támogatás-formákat (bátran használni kell a Bizottság által teremtett lehetőségeket)

Mai program 1. • Ifjúsági munkanélküliség – Szepesi Balázs – A tapasztalatok alapján milyen ifjúságpolitikára van szükség – „a fiatal nem a probléma, hanem a megoldás” • Foglalkoztatás (Támop 1 és 2) – Mike Károly és Scharle Ágota – Foglalkoztatási célú nonprofit szervezeteken a fókusz – komoly kapacitásfejlesztés történt, szereplők közti együttműködés viszont megerősítendő – Ökonometriai hatásvizsgálat eredményei – Budapest Intézet • Közoktatás – Balás Gábor és Kultúra – Koós Bálint – Segítettek-e a „PISA-sokk” után kijelölt célok megvalósításában a kohéziós források? – Sikerült-e a kulturális ágazat szereplőinek megújítaniuk szolgáltatásaikat? • Felsőoktatás – Mike Károly – Mennyire illeszkedett a tudomány és az egyetemi szféra működéséhez a forráselosztás és –felhasználás rendszere?

Mai program 2. • Fogyatékos személyek és más célcsoportok – Nagy Zita Éva – A célcsoport pontos meghatározásának fontosságáról – Revita Alapítvány • Egészségügy – Kiss Norbert és Váradi Balázs – Sikerült-e a fejlesztésekkel támogatni az egészségügy struktúra-átalakítását? – Területi ökonometriai vizsgálat – oda mentek a források, ahol talán a legnagyobb szükség volt rájuk – Budapest Intézet • Társadalmi befogadás – Teller Nóra – Mit kell ahhoz tennünk, hogy az EU2020 nemzeti céljait (szegénység csökkentése) teljesíthessük? – sokat! • Központok közlekedési elérhetősége – Kukely György – A járásközpontok és megyeszékhelyek – a felfejlesztett közszolgáltatási- kapacitások – közlekedési elérhetőségét mi jellemzi, milyen további beavatkozások szükségesek? – Terra Stúdió

Köszönöm a figyelmet! Hétfa Kutatóintézet H-1051 Budapest Október 6. utca 19.