Elek, 2007. október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tudatos tevékenységek a természet és környezet védelmében
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
A környezetszennyezés forrásai
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Mit jelent és miért fontos a felelős erdőgazdálkodás?
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
A szálalás iránti igény fő forrásai
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
Talaj.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
TÖOSZ – Balástya márcuis 21, Csorvás március 22. ERDEI ISKOLÁS ÜZENET GYULA-VÁROSERDŐRŐL Puskás Lajos okl. erdőmérnök c. egy. docens.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
„ Polgár az európai demokráciában”
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Erdő- és fagazdálkodás
Erdő- és fagazdálkodás
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Nemzeti Parkok.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezetvédelem.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Mit mondanak a számok? Boros Attila erdészeti igazgató Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészet.
A természetvédelem.
Társulások jellemzői.
Talajok konkrét természetvédelme
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Elek, október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt tapasztalatai alapján

Elek, október 1.Keresztes György2 •a termőhelynek megfelelő fafajmegválasztás, amelynek folyamán mindenkor az őshonos fafajoké az elsőbbség, •magról való természetes felújítás alkalmazása mindenütt, ahol lehetőség van rá, •fafajgazdag elegyes, lehetőleg többszintű és vegyeskorú faállományok létesítése és fenntartása, •ökológiai stabilitás fenntartását szolgáló faállomány- szerkezet kialakítása, •az erdők biológiai, faji és genetikai sokféleségének megőrzése és lehetőség szerinti gazdagítása. (Solymos Rezső (2000): Erdőfelújítás és –nevelés a természetközeli erdőgazdálkodásban) Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás ?

Elek, október 1.Keresztes György3 Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás? A természetközeli erdőgazdálkodás –az adott termőhelyen a természet által alkotott, újratermelhető erdőtársulásban folyik úgy, hogy annak –faji összetételét és szerkezetét nem változtatja meg lényegesen. Nagyon fontos, hogy –a különböző erdőművelési és fahasználati tevékenységek során tekintettel van a termőhelyre is, annak állapotát nem rontja, mivel a tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodás záloga az ép, roncsolatlan termőhely. (Bartha Dénes: in Gadó Gy. P. (szerk., 2000): A természet romlása, a romlás természete. Föld Napja Alapítvány, Budapest.)

Elek, október 1.Keresztes György4 A természetközeli erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan kihasználó, a tartamosságot, biológiai sokféleséget biztosító gazdálkodási elv, amelynek alkalmazása során –nem sérül az erdő, mint legfejlettebb életközösség ökológiai egyensúlya, –olyan kíméletes beavatkozásokat hajtanak végre, amelyek nem sértik az erdő talaját, a megtelepült csemetéket és az idős állomány egyedeit, –azonos súllyal kezeli az ökológiát és az ökonómiát. Olyan erdőképet, erdőket alakít ki, amelyek –kis-, közepes-, nagycsoportos felépítésűek, –termőhelyálló, lehetőleg őshonos fafajúak, –elegyes erdők és ezért ökológiailag stabilak, –optimális élőfakészletűek, –természetes úton önmegújulásra képesek. Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás? ( a szentendrei Templomdombi Általános Iskola Comenius- projektje: comeniusproject.freeweb.hu)

Elek, október 1.Keresztes György5 A természetes folyamatokat optimálisan kihasználó, a tartamosság és a biológiai sokféleség érdekeit figyelembe vevő gazdálkodási mód. (MTA Erdészeti Albizottsága, Mátyás Csaba, 1998.) Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás?

Elek, október 1.Keresztes György6 természetközeli erdőkezelés: olyan erdőgazdálkodási tevékenység, amit az ápolás, erdőnevelés során az elegyesség növelése, az őshonos erdőtársulások fenntartása, kialakítása érdekében az Evt.-ben és a természet védelméről szóló évi LIII. törvényben meghatározott előírások teljesítése érdekében folytatnak, illetve felújító vágással, vagy szálalással végeznek. (Az FVM 91/2007. (VIII. 23.) számú rendelete az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának évi csekély összegű (de minimis) támogatásáról, a személyi jövedelemadó 1%-ának adófizetők által felajánlott részéből képzett bevételből 1. § f.) Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás?

Elek, október 1.Keresztes György7 Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás? Szálalás: A szálalás a faállománynak ismétlődő, szálanként, ill. kisebb lékenként történő kitermelése úgy, hogy az egész faállomány szerkezetében lényegi változás nem áll elő. A szálalás során összekapcsolódik a kitermelés, a felújítás és a nevelés. (

Elek, október 1.Keresztes György8 Szálalás. Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás?

Elek, október 1.Keresztes György9 Mit jelent ez a gyakorlat szempontjából? •Teljes és állandó borítottságot, •többkorú, sőt „folyamatos” korú állományt, •sokfafajú, erősen elegyes állományt, •gyakori belenyúlást, de kismennyiségű kitermeléssel, •…

Elek, október 1.Keresztes György10 … továbbá •egészen más szemléletet az erdőgazdáktól, mint korábban, •és egészen más tudást az erdőgazdáktól, mint korábban, •folyamatos tanulást, •állandó odafigyelést, viszont •alacsonyabb erdőgazdálkodási költségeket és •magasabb nyereséget … amikor már az állományaink átalakultak.

Elek, október 1.Keresztes György11 Mit nevezhetünk tehát természetközeli erdőgazdálkodásnak?

Elek, október 1.Keresztes György12 Hol, milyen erdőkben lehet szálaló (természetközeli) erdőgazdálkodást folytatni? 1.Őshonos (legalábbis döntően őshonos) fafajokból álló állományban. 2.Ahol adottak a természetes felújulás feltételei. … részletesebben (Bodonczi László nyomán):

Elek, október 1.Keresztes György13 Hol, milyen erdőkben lehet szálaló (természetközeli) erdőgazdálkodást folytatni? 1.Van magot termő állomány. 2.A mag megfelelő időben a megfelelő helyre kerül. 3.Adottak a csírázása feltételei. 4.Az újulat megmaradása biztosított. Ahol biztosítottak a biológiai feltételek: …. továbbá …

Elek, október 1.Keresztes György14 Hol, milyen erdőkben lehet szálaló (természetközeli) erdőgazdálkodást folytatni? 5.A megfelelő szemlélet. 6.A szükséges szakmai tudás. 7.A szükséges elhatározás éa elfogadás. 8.A gazdasági érdek. Ahol biztosíthatók a személyi feltételek: … továbbá …

Elek, október 1.Keresztes György15 Hol, milyen erdőkben lehet szálaló (természetközeli) erdőgazdálkodást folytatni? 9.Jelölés. 10.Feltáróhálózat. 11.A termelés és közelítés, kiszállítás helyes időpontja. 12.A megfelelő (kíméletes és olcsó) technológia. Ahol biztosítottak a technikai feltételek:

Elek, október 1.Keresztes György16

Elek, október 1.Keresztes György17 Miért szükséges a természetközeli erdőgazdálkodás? Megváltoztak az erdőgazdálkodás körülményei: •Társadalmi változások. •Gazdasági változások. •Ökológiai változások.

Elek, október 1.Keresztes György18 Miért szükséges a természetközeli erdőgazdálkodás? •Társadalmi változások. –Megnőtt védelmi igények: »természetvédelmi, tájvédelmi, »környezetvédelmi (talaj, víz, levegő, …) »egészségvédelmi, »egyéb. –Megnőtt közjóléti igények: »üdülés (gépkocsik elterjedése, …), –A civil szervezetek megerősödése.

Elek, október 1.Keresztes György19 Miért szükséges a természetközeli erdőgazdálkodás? •Gazdasági változások. –Megváltoztak az erdőgazdálkodásban az arányok, csökkent az erdőfelújításokra fordítható „eredményhányad”. –Csökkentek az erdőfenntartási támogatások. –Az erdő, mint megélhetési lehetőség felértékelődése (ökoturizmus).

Elek, október 1.Keresztes György20 Miért szükséges a természetközeli erdőgazdálkodás? •Ökológiai változások. –Környezetkárosítások: »invazív fajok elterjedése (fák, lágyszárúak, …) »por, füst, CO2, … –A termőhelyek változásai: »globális felmelegedés, »monokultúrák károsodásai, »szélsőséges vízjárás sokhelyütt, »a talajvízszint süllyedése,

Elek, október 1.Keresztes György21

Elek, október 1.Keresztes György22

Elek, október 1.Keresztes György23

Elek, október 1.Keresztes György24 Szálalás. Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás? •Gazdasági erdeményessége általában jobb, mint a vágásos erdőgazdálkodásé. •Alkalmasabb az ökoturizmusra és más erdei bevételek előállítására. •Kiválóan megfelel a nem erdészeknek.