Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Szeretem a könyvtáram!.
Királyhelmec városunk története
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
MJGK események 2009 A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója.
Iskolánkról.
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
TÁMOP A-11/ Tájékoztató a „Hálózatban a jövőnkért” TÁMOP A-11/ pályázatról.
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
Programfejlesztési Központ
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A NYUGAT
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Belső-erzsébetvárosi Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Versenyfelhívás! A Városi Könyvtár a Reneszánsz éve és a Népmese napja alkalmából rajzversenyt hirdet az általános iskola 1-2. osztályosai számára. A rajzok.
Fekete István január 25. – június 23..
Mi leszek, ha nagy leszek?
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Építészeti Emlékek Tanútja - Szocreál Tanösvény
PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT BARANYA MEGYEI ESEMÉNYEI
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Szakkör címe Tantárgy, évfolyam Tanár neve Tanulmányi intézmény neve Település neve.
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
Mi is az a foglalkoztatási paktum? 3 város összefogása:Kőszeg, Csepreg, Bük Csatlakoztak: kis és nagy vállalkozások, egyesületek, munkaügyi központ Összefogás.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
K épes s ég F ejlesz t ő j átszó H áz és C salá D i N ap K özi M iku L ás P rogra M ja.
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - Korosztály: óvoda és alsó tagozat Műveltségi terület: Ember és természet, Művészetek Várjuk.
Angliai tanulmányi út február március 16.
Matematika óra Az útügyi kiállításon. 2.állomás: Kiállító terem, híd makett. adatgyűjtés: Miről nevezték el a hidat?
Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány.
Felvételi eljárás 2014/2015.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Iskolatörténet vázlatokban… B.K.M. (35 év rövid története)
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes
Arany János Élete és munkássága.
DARUS a gyermekekért.
Az iskola legfontosabb statisztikai adatai
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Digitális világ Online márkaépítés Kereskedelmi márkák és Nem kereskedelmi márkák Az óra célja: megérteni, hogyan segítik a honlapok a márkák ismertségét.
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
Ruzsa, Csongrád megye délnyugati részén, Szegedtől 40 km-re fekvő kistelepülés.
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Programjaink fizikából a es tanévben
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17.

Játékelemek alkalmazása Bármilyen órán Könyvtárhasználati órán – ETO tanítása ÓRAREND óra H K SZ CS P 1. 530 2. 930 3. 894 4. 802.0 5. 910 6. 796

Játékelemek alkalmazása Könyvbarát szakkörön /alliteráció: név, földrajzi név, cselekvés/ /tulajdonságcímer: magamról fontos ismeret nektek

Játékelemek alkalmazása Versenyek felkészítése során – pl. Pécs testvérvárosai Látogatás Kator Györgynél Pécs tiszteletbeli finn konzuljánál Egy téli találkozó a Pécsi Magyar-Finn Társaság klubestjén Kiss Miklós klubtag videofilmjének megtekintése iskolánkban

Önálló játék készítése Jubileumi hely- és iskolatörténeti vetélkedő: Idővonat - Múltbanéző 1. forduló – 6-8. osztály Rajzold le a jellegzetes rác kapuformát! A hídtól a templomig hány ilyen kapuformát láthatunk ma is? Az iskolatörténeti kiállításon látható egy palatábla. Becsüld meg, hogy kb. hányszor hány cm lehet? Katits Kálmán 26 évig dolgozott az iskolában. Ebből 14 évig igazgatóként, a többiben testnevelő tanárként. Volt azonban egy ideig egy mellékállása iskolánkban. Vajon mi volt ez?

Közös játék készítése A Pécs-baranyai Könyvtárostanárok Szakmai Műhelye Az ötlet

Tervezés Cél: A pécsi, baranyai általános és középiskolás diákok ismerjék meg a nemrég elhunyt József Attila-díjas író szerteágazó munkásságát, szűkebb és tágabb szülőföldjéhez való kötődését, kapcsolatát a művészetekhez. A játékban résztvevők köre: Az általános és középiskolák 3-12. osztályos tanulói 4 korcsoportban. A játék időhatárai: egy tanév (szeptembertől májusig) Jutalmak: könyvek, közös kirándulás. Támogatók keresése, felkutatása. Feladatkészítő csoportok kialakítása.

Feladatok – 1-es korcsoport (3-4-5. o.) Készítsétek el Tüskés Tibor rajzos (fényképes) életrajzi térképét!Bármilyen technikát alkalmazhattok A/3-as méretben. Kapcsoljatok össze ti is két művészeti ágat! Egy szabadon választott vershez készítsetek illusztrációt! Két itáliai reneszánsz művész (Leonardo da Vinci és Michelangelo) egyszerre több művészeti ágban is maradandót alkotott. Három alkotásuk fekete-fehér képét összevágtuk és összekevertük. Rakjátok ki és nevezzétek meg őket!

Feladatok – 2-es korcsoport (6-7-8. o.) Puzzle-játék. Rakjátok össze a két képet és nevezzétek meg a városrészt ill. a képen szereplő nevezetességet! A három lehetséges válasz közül válasszátok ki a helyeset. Bárdosi Németh János sok hasznos tanáccsal látta el Tüskés Tibort. 1. 2. kiadás felirattal lehet kapósabbá tenni egy könyvet. 2. Javasolta, állítsanak táblát Babits pécsi éveinek emlékére a házon, ahol lakott. X. Változtasson nevet a jobb érvényesülésért. Tervezzétek meg a jövő iskoláját lakóhelyeteken! A könyvtárról se feledkezzetek meg! (Rajz +felirat vagy magyarázó szöveg) Művész szülő művész gyermeke. Folytassatok!1. Arany Janos 2. Móricz Zsigmond 3. Karinthy Frigyes 4. Áprily Lajos 5. Benedek Elek….

Feladatok – 3. korcsoport (9-10. o.) válasszatok ki lakóhelyeteken egy nektek kedves épületet, fát, bármilyen látványosságot, fényképezzétek le és 8-10 mondatban ajánljátok más városban, faluban lakó kortársaitoknak. Készítsetek „öt-sorost” Az exponált idő című könyv Pilinszky János fejezetéből! Szerkezete: 1. sor: 1 főnév, 2. sor: 2 melléknév, 3. sor: 3 cselekvést kifejező ige (mozgalmasság), 4. sor: 4 szavas mondat, lehet vélemény is, 5. sor: 1 főnév, mely fogalmilag rímel az első sorra. Irodalom és képzőművészet találkozása, két „testvérmúzsa” ihlette alkotás a képvers. Készítsetek egy A/4-es lapra olyan képverset a következő versrészletből, amely kiemeli a szöveg tartalmát. Ki írta a verset, és mi a címe? Iskolátokban nagyon örültek annak, hogy részt vettetek a Testvérmúzsák című vetélkedőben, de szeretnének többet tudni az egész folyamatról, és érdekelné diáktársaitokat a véleményetek, benyomásotok is. Ezért szeretnék, ha írnátok egy cikket a diákújságba. A terjedelem ne haladja meg a 15 sort (címmel együtt)

Feladatok – 4. korcsoport (10-11. o.) Az alábbiakban egy budapesti család dél-dunántúli útitervét találjátok. Ajánljatok nekik olvasmányokat Tüskés Tibor művei közül, amelyek segíthetnek a látnivalók feltérképezésében. 1. nap Budapest - Mohács – Bóly – Villány – Siklós 2. nap Harkány – Sellye – Vajszló 3. nap Pécs – Abaliget – Orfű 4. nap Komló – Balaton – Budapest Az alábbiakban Tüskés Tibor egyik ehhez a feladatlaphoz ajánlott művéből vett fejezetcímeket sorolunk fel. Írjatok fogalmazást arról a településről, ahol éltek, vagy arról, ahol iskolátok található! A felsorolt kifejezéseket építsétek be írásotokba, amelyet aszerint fogunk értékelni, mennyire érzékeltetitek a táj, a környezet szeretetét! Emberarcú táj, Tegnap és ma, Nyár, erdő, kakukk, Szobrok hóruhában, A tapintható múlt Ki hiányzik a képről? Írd a választ a kép alá! Írhatta-e a 33 éves Tüskés Tibor?A következőkben egy képzelt levelet olvashattok. A 2010-es év egyik szenzációja volt a Városfoglalás – Ilyenek voltunk VII. című köztéri kiállítás.Tüskés Tibor arcképével hol találkozhattatok? Miért épp ott? Készítsetek egy tablót, mely Tüskés Tibort és barátait ábrázolja!

Kirándulás - Balatonszántód

Kiállítás - vándorkiállítás

Könyvjelző Játszottunk mi is…

Útravaló „…ezt a három fogalmat ajánlom tűnődésre: a szülőföld, a valahová tartozás fontosságát, a műveltség szerepét és a jó döntések szükségességét.” Tüskés Tibor

Köszönöm a figyelmet A játék teljes anyaga elérhető a www.pazmanysuli.hu webcímen belül a könyvtárra kattintva. Elérhetőségem: vincze54@gmail.com