Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elvándorlás a gazdasági műszaki területen
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Humán rendszerek, közszféra
G M P Dr. Hetényi László.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A projektmenedzsment funkciói és területei
Reintegrációs tanácsadó munkakör
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
TERVEZETT, DE ELMARADT MŰTÉTEK ( )
II. Ellátási hibák az egészségügyben konferencia,
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
Ellenőrzés, visszacsatolás
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
A kárhelyparancsnok feladatai
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
egyetemi tanár, főigazgató
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Úton az akkreditációs igazolás megszerzése felé
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Szakmai és politikai kérdések, megoldások kommunikációja az egészségügyben Márton péter vezérigazgató
Szakmapolitikai fórum
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Kötelező szakmacsoportos továbbképzés
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető Infekciókontroll, mint a betegbiztonság része Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető

Nemkívánatos esemény (adverse event)- esetismertetés Egy nővér 4-szeres adagot ad metotrexátból Gyakori hiba? előfordulási arány, amikor a nővér számolja a dózist … és többszörös dózisú fiolából méri ki: 11% … és intravénás oldathoz adja a gyógyszert: 21% Mit tehetünk a hiba ismételt előfordulása ellen? Keressük meg az okokat és szüntessük meg! forrás: Bates, WHO, 2010.

Mit tehetünk ellene? ne tartsunk többszörös dózisú fiolát a nővéri egységekben ne végezzen a nővér gyógyszer dózis számolást és készítést minden számolást gyógyszerész végezzen minden keveréket gyógyszerész állítson össze alkalmazzunk vonalkódos ellenőrző rendszert forrás: Bates, WHO, 2010.

Mentesség az akaratlan bántalomtól – Nil nocere! Betegbiztonság – mi az? Mentesség az akaratlan bántalomtól – Nil nocere! A károsodások elkerülése, megelőzése és javítása az egészségügyi ellátás területén hozott intézkedésekkel betegbiztonsági kockázatok felismerése rendszerek, folyamatok kialakítása a kockázatok elkerülésére törekedve

A nemkívánatos események terhe minden 10. fekvőbeteg érintett, a kórházi költségvetés 15%-át igényelve! minden 4. járóbeteg érintett, terhe a GDP 3%-a! a terhek többsége néhány általános nemkívánatos eseményre vezethető vissza HAI, VTE, decubitus, ADE, rossz vagy kései diagnózisok 50-70% megelőzhető a megelőzés jellemzően olcsóbb pl. VTE a kórházi költségvetés százalékában: elkerülhető esetek kezelési költsége: 4% megelőzési költségek: 0,13% OECD, 2017, 2018

Megállapítható jelentős teher a betegnek! jelentős teher az ellátóknak! jelentős teher a társadalomnak! a megelőzés olcsóbb lehet! foglalkozni kell vele! hogyan?

Megelőzési lehetőségek szakemberek oktatása és képzése klinikai irányítás (clinical governance) betegbiztonsági standardok, protokollok nyitottság bátorítása hibákból való tanulás a jógyakorlatok terjesztése és fenntartása személyek és betegek bevonása alapvető feltétel: a biztonsághoz vezető kultúra kialakítása forrás: Jha, 2013, OECD 2017, 2018, WHO 2018

kultúra???

Veszélyes üzemek

A kultúra szerepe… Viselkedés Értékek, hiedelmek Előfeltevések A repülés előtt az ellenőrző-lista szerinti ellenőrzést mindig elvégzem Ismerem a betegeim, sebészeti ellenőrző lista elvégzésére nem pazarlom a időt, nálunk nincs hiba Értékek, hiedelmek Autonómia, önállóság Team munka A biztonság a rendszer tulajdonsága Előfeltevések A biztonság egyéni kompetencia kérdése

Jelenlegi kultúra jellemző tévhitei ha nem akarom, nem követek el hibát a hibákat titkolni kell hiba esetén a büntetés a célravezető a betegbiztonság a főnök/ az ÁT/ más felelőssége forráshiányos időkben nem lehet semmit tenni a betegbiztonságért a szakmai/működési szabályok közzététele elegendő a napi gyakorlat megváltozásához

Szabályozottság elérése nyomonkövetésértékelés visszacsatolás Bevonás a szabályok kidolgozásába 06 01 tesztelés és visszacsatolás idő a felkészülésre változás-vezetés 05 szabályozott működés 02 bevonás a szabályok kidolgozásába tesztelés és visszacsatolás elegendő idő a felkészülésre végrehajtás feltételeinek biztosítása (anyag, eszköz, felelősök, kommunikációs csatornák, átadandó információk, időpontok, helyszínek, stb.) képzési anyagok készítése oktatás – aktuális és új munkatársak változásvezetés nyomonkövetés, értékelés, visszacsatolás 04 03 végrehajtás feltételeinek biztosítása (jó)gyakorlat kialakítása, oktatás

Szakmai szabály vs napi gyakorlat – a sebfertőzés megelőzése Védőruha, védőöltözet, kézhigiéne Műtéti terület izolálása Eszközök, műszerek fertőtlenítése, sterilizálása, műtői sterilitás

A megelőzés egyéb összetevői MŰTÉT ELŐTT A beteg ellenállóképességének előzetes helyreállítása (vércukorszint, dohányzás, meglévő fertőzés kezelése) Műtéti program összeállítása Antibiotikum profilaxis elrendelése, beadása Műtéti team egészségi állapotának felmérése MŰTÉT UTÁN A seb tisztasági fokától függően végzett osztályos sebkezelés A seb megfelelő monitorozása A sebbel kapcsolatos információk megosztása a beteggel, hozzátartozóval elbocsátáskor

Számos szereplő és feladat Műtéti sebfertőzés megelőzése Operáló orvos(ok) Osztályos orvosok Osztályos nővérek Beteg/ hozzátartozó Kórház-higiéne Műtősnő Anesztezio-lógus Anesztezio-lógus asszisztens Szükséges a munkafolyamatok összehangolása, ellátók koordinálása JÓGYAKORLATOK!

egy adalék a hazai gyakorlatról...

Rezidensek véleménye, 2019 -a belépéskor ismertették velem…

Összegzés a hibázás a humán lét része hiba, nemkívánatos esemény akkor is van, ha nem beszélünk róla, és nem lesz kevesebb komplexebb ellátás -> kockázatosabb ellátás világszerte az egészségpolitika fókuszában van megfelelő intézkedésekkel, változtatásokkal, költség-hatékony módon tehetünk ellene – gondolkodás váltás szükséges! használjuk ki a jelen projektben rejlő lehetőségeket, dolgozói, intézményi, döntéshozói szinten egyaránt

Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető