1. hét Gazdaságstatisztika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
DPR kommunikáció alapelvei
Népmozgalmi adatbázisok
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az ÚMVP intézményrendszere
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Tájékoztatási adatbázis 2012.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Munkahelyi egészség és biztonság
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Foglalkoztatás-politika
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az adatvédelem szabályozása
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Gazdaságtudományi Kar Gazdaságelméleti és Módszertani Intézet Statisztikai alapfogalmak A statisztikai munka fázisai Statisztikai adatok csoportosításának.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Európai pénzügyi intézményrendszer
Országos Statisztikai Tanács
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1. hét Gazdaságstatisztika

A gazdaságstatisztika tárgya, feladata A gazdaságstatisztika tárgya: a múlt és a jelen gazdasági jelenségeinek és folyamatainak megismerése, elemzése - a jövőbeni cselekvés megalapozása érdekében. Az általános statisztikában megismert módszereket használják arra, hogy nemzetgazdasági és vállalati szinten a gazdasági teljesítményeket objektív mérőszámokkal minősítsék. A minősítés egyidejűleg jelent helyzetértékelést és térbeli vagy időbeli összehasonlítást. A gazdaságstatisztika feladata: - megbízható módszereket biztosítani a nemzetgazdaság állapotának vizsgálatához - a gazdasági folyamatok nyomon követése - nemzetközi, illetve térségi összehasonlítás

A gazdaságstatisztika eszközei - vizsgálati módszerek - fogalmak - mutatószámok és azok rendszerei - osztályozások - matematikai modellek

A gazdaságstatisztika tárgya, feladata, eszközei A gazdaságstatisztika nemzetgazdasági szinten olyan vizsgálati módszerekkel, fogalmakkal, osztályozásokkal dolgozik, amelyek nemzetközi összehasonlítást tesznek lehetővé. A nemzetközi módszerek adaptálásának szempontjai: - a korábbi módszertannal kialakított adatsorok folytathatóak legyenek, -láncolás oly módon, hogy egy kiválasztott év (Janus év) adatait mindkét módszerrel meghatározzák, ezzel kötik össze, teszik összehasonlíthatóvá az adatokat, - a nemzetközi metodikát úgy alkalmazzák, hogy abból többféle adat legyen nyerhető (pl. az nemzetközileg ajánlott osztályozást alkalmazzák, de a hazai igények szerint tovább részletezik) A vállalkozási szférában alkalmazott módszerek nem térnek el alapvetően a makrostatisztikában alkalmazott módszerektől.

A gazdaságstatisztika hazai hagyományai Korai számlálások : a népesség, a föld, a vagyon számbavételére törekedtek (adók kivetése, katonai sorozások) A hazai ágazati statisztikák kialakulásának kezdetei (mezőgazdasági, bányaipari, külkereskedelmi statisztikák, stb.) A magyar állami statisztikai szolgálat létrehozása (1867, Keleti Károly) A 19. század végére kialakult a nemzetgazdasági szintű gazdaságstatisztika. Az ágazati statisztikák eltérő fogalmakkal, módszerekkel dolgoztak. Az 1980-as évektől jutott érvényre hazánkban az ágazati statisztikákat integráló – a nemzetközi ajánlásokhoz is igazodó - nemzetgazdasági mérlegrendszer. Az 1990-es évek: alkalmazkodás az EUROSTAT módszertani ajánlásaihoz A nemzetközi összehasonlíthatóság érdekében tett magyar lépések: Az ENSZ Statisztikai Bizottsága keretében kialakított módszertani ajánlások figyelembe vétele, Egyéb nemzetközi szervezetek (FAO, ILO, WHO,WTO, Világbank, IMF) metodikájához igazodás Az EUROSTAT által előírt módszerek alkalmazása

Történeti áttekintés 1867: Magyarországon a statisztikai szolgálat megkezdi működését. XX. sz. közepe: összehangolt gazdaságstatisztikai rendszerek kimunkálása. 1968: 2 statisztikai számbavételi módszer alkalmazása. 1992: statisztikai alapelvek megalkotása.

Központi Statisztikai Hivatal Elnöke: Dr. Vukovics Gabriella A KSH jellemzői: nagy múltú szervezet, a Kormány közvetlen felügyelete alá tartozik, szakmailag önálló, országos hatáskörű szervezet. Fő feladatai: adatfelvételek megtervezése, adatok felvétele, adatok feldolgozása, adatok tárolása, adatok elemzése és közzététele, az egyedi adatok védelme.

Országos Statisztikai Tanács A KSH elnökének szakmai tanácsadó szerve. Tagjai: a hivatalos statisztikai szolgálathoz tartozó szervek, az érdekképviseleti szervek a tudományos élet képviselői, a legnagyobb felhasználók kiemelkedő tudású szakemberei.

KSH kialakulásának kronológiája 1876:a statisztikai szolgálat működésének kezdete. XX. sz. közepe: összehangolt gazdaságstatisztikai rendszerek kialakítása. 1968: KGST és ENSZ ajánlások alkalmazása. 1990-től: EU-val való kapcsolat kialakítása. 1992: Genfi konferencia – statisztikai alapelvek.

A KSH adatszolgáltatási tevékenysége A KSH adatokat szolgáltat: az országgyűlés és a közigazgatás szervei, a társadalmi szervezetek, az érdekképviseletek, a helyi önkormányzatok, a köztestületek, a tudományos élet, a gazdasági szervezetek, a lakosság és a hírközlő szervek, valamint a nemzetközi szervezetek, a külföldi felhasználók részére. Az ország társadalmi és gazdasági helyzetére, népességének alakulására vonatkozó adatokat a KSH teszi közé.

A KSH adatszolgáltatási tevékenysége A hivatal tájékoztatása során az alábbi alapelveket érvényesíti: objektivitás, szakszerűség, teljes nyilvánosság (az egyedi adatok egyidejű védelme mellett), egyidejű tájékoztatás.

Központi Statisztikai Hivatal A statisztikai munka szabályozása

1993. XLVI. törvény „ A statisztika feladata és célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a tulajdonviszonyok, a környezet állapotáról és változásairól az államhatalmi és a közigazgatási szervek, valamint a társadalom szervezetei és tagjai számára.”

1993. XLVI. törvény „ …a statisztikai célra gyűjtött egyedi adatot csak akkor lehet más célra használni, illetve mással közölni (átadni), ha az adatszolgáltató ehhez írásban hozzájárult, kivéve a közérdekű feladatot ellátó társadalmi és költségvetési szerveket, ezek adatai hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozhatók.”

1995. évi üzleti és kutatási célú adatszolgáltatásról szóló törvény „…kiadhatóak legyenek a statisztikai név- és lakcímjegyzékek, a népesség-nyilvántartást is felhasználhassák reprezentatív minták összeállításához, de nem szabad olyan ismérvet megjelölni a minta kiválasztásakor, amely „érzékeny” adatra vonatkozik.”

A KSH és az EUROSTAT kapcsolata Főbb állomások: 1991. – PHARE Statisztikai Regionális Projekt 1991. június – „A magyar statisztika középtávú fejlesztési programja” 1992. – Közös Nyilatkozat (KSH-EUROSTAT) 1994. – Közös Nyilatkozat (magyar, lengyel, cseh, szlovák, román, bolgár, szlovén statisztikai hivatalok – EUROSTAT)

A KSH és egyéb szervezetek kapcsolata Folyamatos kapcsolatot tart fenn a KSH: Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete (OECD) Nemzetközi Valutaalap (IMF) ENSZ Statisztikai Hivatala ENSZ szakosított szervezetei CESTAT: Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország együttműködési szervezete

- tudományos függetlenség - megbízhatóság - tárgyilagosság EUROSTAT: az Európai Unió Statisztikai Hivatala alapítva: 1953, Amszterdam Célok: - tárgyilagos és megbízható statisztikák készítése a közösségi döntések megalapozásához, - közösségi statisztikai információk széleskörű terjesztése hivatalok, médiák és az állampolgárok felé Működési elvek: - tudományos függetlenség - megbízhatóság - tárgyilagosság

EUROSTAT tevékenysége - az EUROSTAT összegezi a 15 EU tagország és a közelmúltban csatlakozott 10 ország, valamint Svájc, USA és Japán nemzeti statisztikai hivatalai által összegyűjtött adatokat. Az adatok összehasonlítását a nemzeti statisztikák harmonizálása biztosítja. - több évre terjedő statisztikai programokat indít a tagállamok nemzeti intézményeivel együttműködve (pl. ilyen volt a csatlakozás előkészítése) - együttműködik a nemzetközi szervezetekkel (OECD, ENSZ, Nemzetközi Valutaalap, Világbank)

A közösségi statisztikák témakörei Általános statisztika, illetve regionális statisztika Közgazdaság és pénzügy Népesség és szociális helyzet Ipar, kereskedelem és szolgáltatások Mezőgazdaság és halászat Külkereskedelem Közlekedés Környezetvédelem és energiagazdálkodás Kutatás-fejlesztés

Az EUROSTAT kiadványai és adatbázisai Kiadványok EUROSTAT évkönyv (megjelenik évente, nyomtatott és CD-rom formában) Statisztikák Röviden: kutatások és tanulmányok tematikus összefoglalója Eurostatisztikák: gazdasági elemzés és a gazdasági és társadalmi tevé- kenységek leírása Európa Szociális portréja: a 15 tagállam társadalmi helyzetképe Az Európai Unió Gazdasági Mutatója: makro-ökonómiai adatok EU-panoráma Adatbázisok NeW Kronos: 100 millió adat a tagállamokról és azok főbb partnereiről COMEXT: közösségi bel- és külkereskedelem Regio: társadalmi gazdasági adatok régiókra bontva EUROPROMS: a belső piac ipari termékeinek adatbázisa

Köszönöm a figyelmet!