ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új épületenergetikai szabályozás
Advertisements

A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
A projektmenedzsment funkciói és területei
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Stratégiai tervezés.
Településmarketing Értékaudit.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Szervezetfejlesztési Program
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
17. tétel.
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Funkciói, feladatai és területei
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Az információrendszerek kialakulása
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Készítette: Szirmai István
Projekt menedzsment kompetenciák rendszer és példák 1.
Kockázat elemzés Mikor? 150M Kritikus tényezők volatilisek.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGEK BECSLÉSE
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A beruházási folyamat előkészítése, tervezése, követése és lezárása (beruházási terv) – minden szereplő számára A megrendelő szándékainak tisztázása és.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Beszerzések hatékonyság növelése
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
SZÁMVITEL.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
használati utasítás a következő diákhoz
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
SZÁMVITEL.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
beruházás-tervezési ABCD
beruházástervezés Rostás Zoltán 2010 április hó Rostás Zoltán
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK Képek: Ridley Scott: Gladiátor – Russel Crowe

Mottó „Hazai építészetünk tragédiája, de létezésnek ezideig elért színvonalának pozitív megalapozottsága is, hogy oly sokszorosan kicsiny nemzeti jövedelemarányunkkal szeretnénk lépést tartani olyan építészetekkel, amelyek mögött léptékkel nagyobb és pénzügyi lehetőségek s e lehetőségekkel arányos igényrendszerek állnak.” (Finta József) Finta József műhelye ( szerk. Raffai Zsuzsa – Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Bp., 1997 ) – 17.o.

A beruházási folyamat mint transzformáció Igények Eszközök Erőforrások Termékek, szolgáltatások, (épületek)

Megrendelő és (projekt)irányító

Az építés 4 eszközrendszere (szintje) 1. hatalmi / politikai 2. intézményi / humán 3. gazdasági / pénzügyi 4. anyagi / technológiai 1 2 3 4

I. HATALMI / POLITIKAI eszközök Ideológiaképzés – stratégiai tervezés –szabályalkotás, (jogszabály, norma, szabvány, stb.) Rendelkezés az erőforrások felett – döntésképesség – felelősség- és kötelezettségvállalás – utasítás joga Szervezetek és egyének értékelése – ennek függvényében az erőforrások elvonása és kiosztása (támogatások) A figyelemirányítás és tematizálás lehetősége – a média irányítása – kommunikácós elsőbbség

INTÉZMÉNYI / EMBERI erőforrások A feladatok megtervezése - a szakterületek meghatározása - szakemberek és csoportjaik megnyerése Az együttműködés szabályozása – a döntések meghozatala – az eredményesség és hatékonyság feltételeinek megállapítása A munkák szervezése és irányítása - motiválás és vezetés – ellenőrzés, értékelés, jutalmazás, büntetés Az egyének és munkacsoporok közötti kommunikáció és szakmai kapcsolatok irányítása – az eredmények bemutatása

III. GAZDASÁGI PÉNZÜGYI eszközök erőforrások és költségek meghatározása (számszerű és időbeli becslése) a források (fedezetek és kedvezmények) felkutatása és biztosítása a pénzeszközök optimális átalakítása (szolgáltatássá, árúvá, építéssé) a folyamatos fizetőképesség fenntartásával és a kifizetési ütemezés optimalizálásával a gazdasági folyamatok követése (adminisztrációja), elszámolás, az eredmények kimutatása, a folyamatok elemzése és utókalkulációja

IV. MŰSZAKI / TECHNOLÓGIAI eszközök telek, infrastruktúra, épületállomány, épület, épületrész épületszerkezetek, berendezések, felszerelések belsőépítészeti elemek, bútorok, tárgyak, termékek speciális technológiai berendezések, eszközök, készletek és anyagok

Az eszközök használatáról A négy eszköz egyben egyfajta hierarchia is – a műszaki/technológiai eszközrendszer alapozza meg a gazdasági hasznot a szervezetek / intézmények működését és a politikai / hatalmi felépítményt Mind a négy eszközt ismerni kell annak, aki a beruházásban nem csak végrehajtó, de alakító szerepet kíván vállalni Az eszközöket csak együtt lehet eredményesen alkalmazni: bármelyik megelőzi a másikat, kibillen az egyensúly és felborul a szekér (hiába a politikai / hatalmi eszközrendszer elsőbbsége)

A jó munkához megfelelő eszközök és megfelelő társak kellenek