LEADER program a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén Gödöllő, 2018. június 29. Pergő Margit elnök Berhida Város polgármestere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Szombathely turisztikai fejlesztése és a TDM Szombathely,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Eperjesi Tamás Október 2. „Vidékfejlesztés és nemzeti értékek”
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Dég, február 24.
Dél-Békés Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet Szegedi Balázs Pusztaottlakai turisztikai fejlesztések
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
Mit tartogat még a as pályázati időszak a vállalkozások számára?
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Zöldutas vidékfejlesztés faluközösségek részvételével
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Csongrád Megyei Önkormányzat Gyarmati Zoltán
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
LEADER program a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén Környe, március 27. Pergő Margit elnök Berhida Város polgármestere.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Baranya Megyei Önkormányzat
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

LEADER program a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén Gödöllő, 2018. június 29. Pergő Margit elnök Berhida Város polgármestere

Honnan indultunk? 2007-2008. 2007-benHVI irodák közreműködésével Helyi Vidékfejlesztési Közösségek alakultak, 110 regisztrált tag a közösségben- 2008-ban 65 alapító tag az egyesületben. 2018-ban 85 regisztrált egyesületi tag 23 regisztrált „Érték és minőség” közösségi marketing program tag Az egyesület 2007-ben 22 település bevonásával alakult. Aktív részvétel mellett 2008 októberében került bejegyzésre az egyesület.

Területünk 2007-2013 Területünk 2014-2020 22 település kb. 51.000 fő A HACS területe jelentősen nem változott a két programozási időszakban. 2013-ban Balatonvilágos Somogy megyei HACS-hoz került, Balatonkenese és Balatonakarattya szétválásával azonban korábban és most is 22 település tartozik hozzánk és a lakosságszám 48 ezer és 51 ezer fő között változik. A területünk változatos, befolyásolja a régi és jelenlegi ipari környezet. Turisztikai fejlesztésekre azonban a Bakony keleti településein és a Balaton parti településeken is lehetőség nyílik. 22 település kb. 51.000 fő

Átlagosan 71 mFt/ település Mit értünk el? 2007-2013. A térségben kötelezettségvállalást elért projektek (lekötött forrás) LEADER lekötött forrás 820 525 714 Ft 3-as tengely 743 631 123 Ft Mindösszesen 1 564 156 837 Ft Átlagosan 71 mFt/ település Átlagosan 31.283 Ft/1 fő HACS saját projektjei Esélyegyenlőségi program 7 594 500 Ft Közösségi marketing program 21 998 514 Ft Nemzetközi együttműködési program 4 576 350 Ft Térségek közötti együttműködési programok (7 db együttműködés) 39 060 894 Ft Összesen 73 230 258 Ft MNVH pályázati projektek: (filmek, oktatás, Gasztrofesztivál, Langalló fesztivál) 9 200 000 Ft Működési költség 2007-2015 szeptember (11,9%) A megengedett LEADER 20%, + 3 tg 15%-kal szemben 186 583 494 Ft A forrásaink a 2007-2013-as időszakhoz képest jelentősen lecsökkentek. A LEADER forrás minimum az EMVA 5%-a kell, hogy legyen a Vidékfejlesztési programon belül. Míg a korábbi támogatási időszakban a LEADER egyéb forrásokat is a HACS-ok kezelek (falufejlesztés, vidéki örökség megőrzése, mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai fejlesztések), addig most csak a minimális 5%-os LEADER forrásra tervezhetek. Ez a forrás is kb. 8 mrd ft-tal csökkentésre került a 2007-2013-as determináció (előzetes kötelezettségvállalás) miatt. A forrástáblából is látszik, hogy mind a HACS maga, mind a térség jelentős forráshoz, így fejlesztési lehetőséghez jutott. Célunk az volt, hogy a 22 településből egy közösséget alakítsunk ki. Forrásaink 2014-2020 Gazdaságfejlesztés (2 intézkedés) 210.000.000 Ft Önkormányzati fejlesztések (1 intézkedés) 127 455 675 Ft Civil szervezetek fejlesztései (1 intézkedés) 19 500 000 Ft Összesen 356 955 675 Ft Működési költség 2020 dec. 31-ig 68 366 000 Ft

Stratégia megvalósítás Első lépésként a LEADER Kultúrparkok- és Központok koncepcióját alkottuk meg. Ezzel célunk az volt, hogy minden fejlesztő településen legyen legalább egy olyan kapcsolódási pont, ami a többi település fejlesztéseire utal, onnan ismerősek lehetnek. Ez a koncepció aztán a térségek közötti együttműködés keretében a LEADER pihenőpontok kialakításával országossá kezdte kinőni magát.

Stratégia megvalósítás A falufejlesztés és vidéki örökség megóvása jogcímek keretében, közterületek újultak meg, templomok, településképet meghatározó épületek kerültek felújításra, helyi piacok épültek.

Stratégia megvalósítás A gazdaságfejlesztési intézkedések mellett a LEADR programban is nagy hangsúlyt fektettünk a vállalkozások fejlesztésére, helyi termék előállítása, telephelyek megújítása, fejlesztése került a középpontban. Térségek és nemzetközi együttműködések keretében kulturális, gasztronómiai és ifjúsági együttműködéseket dolgoztunk ki és valósítottunk meg.

Igazi közösségi siker A gazdaságfejlesztés területén az „Érték és Minőség” közösségi Marketing program jelenti számunkra az igazi sikert. Tagjaink megismerkedve egymás termékeivel, szolgáltatásaival pályázaton kívül is az együttműködések mellett döntöttek. A HACS a közösségi marketin eszközeivel segíti ezen vállalkozások piaci pozíciójának megerősítését. Kiállításokra, vásárokra visszük a tagokat, kommunikációs tevékenységet végzünk, üzleti találkozókat, bemutató study tourokat tervezünk. Jelenleg a gasztroturisztikai csomagok kidolgozását tervezzük.

Igazi közösségi siker www.ertekesminoseg.hu A HACS által kialakított honlapon mutatjuk be a szolgáltatókat, rajtunk keresztül, de közvetlenül is elérhetik őket. A legtöbb megkeresés, zöldség- gyümölcs bérfeldolgozás terén érkezett, valamint a minőségi szálláshelyek és kerékpáros turisztikai szolgáltatások iránt érdeklődnek. A korábbi programozási időszakban és a jelenlegiben is elvárjuk a vállalkozásfejlesztési pályázatok benyújtóitól, hogy csatlakozzanak tevékenységükkel, termékeikkel ehhez a kezdeményezéshez. A LEADER vállalkozásfejlesztésről mi úgy gondolkodunk, hogy ez nem egy önálló, kizárólag a fejlesztő vállalkozás érdekeit célzó beruházás. Arra vannak más források, pl. a GINOP. Itt kiemelt elem a közösségi együttműködés, a tudásátadás és bővítés így mindkét válallkozásfejlesztési felhívásunk is erre alapoz. Mikrovállalkozások tudásátadási programmal való fejlesztése Mikrovállalkozások közösségi marketingalapon történő fejlesztése

Jelenlegi kihívások Alulfinanszírozott rendszer Jelentősen lecsökkent fejlesztési források A humánkapacitás tervezése, fenntartása nehéz a feladatok előre nem tervezhetősége miatt Jelenlegi helyzetben is motiválni kell a helyi szereplőket az együttműködésre, erre alkalmas az „Érték és Minőség” program” A pályázók terhei sajnos ebben a programozási időszakban sem csökkentek, így komoly feladat annak elérése, hogy a csökkent forráslehetőség mellett se maradjon el a fejlesztési kedv. Ehhez mi úgy érezzük, hogy az „Érték és minőség közösségi marketing program is sokat tesz hozzá.

Köszönöm a figyelmet. Pergő Margit polgarmester@berhida Köszönöm a figyelmet! Pergő Margit polgarmester@berhida.hu További információk, fotók videók honlapjainkon és közösségi oldalainkon! www.bakonyesbalaton.hu https://www.facebook.com/BakonyesBalatonKeletiKapuja/ www.ertekesminoseg.hu www.akadalymentesbalaton.hu