Laboratóriumi ismeretek 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018. Bevezetés http://tp1957.atw.hu/l_is_0.ppt
Bemutatkozás Tihanyi Péter Végzettségeim (a „Petrik” után): BME vegyészmérnök, mérnök-tanár, környezetvédelmi szakmérnök, analitikai szakmérnök. B épület, 220. szoba (a 2. emeleten rögtön balra, bent is balra) Iskolai telefon: 3434810/9246 vagy 06-70-502-17-95 e-mail: tihanyi@petrik.hu Honlap: tp1957.atw.hu Tantárgyaim: bármi, ami kémia, labor, környezet. Jelenleg: laboratóriumi ismeretek, szakmai fizika, fizikai kémia,...
Követelmények Az órákon való pontos megjelenés, figyelés, jegyzetelés, számolás. Füzet: bármilyen, de célszerű a francia kockás (pl. 88-32) Számológép (NEM telefon!) minden órára mindenkinek kell! A dolgozatok megírása. A dolgozatot írólapra írják. A lehetséges kérdéseket (ellenőrző kérdések és feladatok) előre megadom (internet). Interneten (redmenta.hu) megírható dolgozat lehetséges. Házi feladat 4 db/félév, nem füzetben, papíron kell beadni (vagy e-mailben küldeni), ezek együttes értéke 1 dolgozat. Szóbeli felelés nem lesz.
Értékelés Az év során legfeljebb 2 témazáró dolgozat lesz. A házi feladatokra (összesen 4) külön osztályzat. Röpdolgozat is lehetséges, ennek súlya a (nagy) dolgozat fele. A pontszámok, illetve %-os teljesítés átváltása osztályzatra: 0..33 % elégtelen (1) 34..49 % elégséges (2) 50..69 % közepes (3) 70..84 % jó (4) 85..100 % jeles (5) Az év végi osztályzat átlagszámítás eredménye.
Vegyszerek kezelése és tárolása Biztonság: alkalmas edény, tárolás és címkézés. gyári és helyi címkézés
Helyi (saját) címkézés A következőket kell tartalmaznia fentről lefelé haladva: a vegyszer neve; a koncentrációja (névleges, tényleges); a veszélyt jelző piktogramok; a H- és a P-kódok; név és az oldat készítés/edény feltöltés időpontja.
Rövidítések jelentése GHS: Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals, vagyis vegyi anyagok osztályo-zásának és címkézésének globálisan harmonizált rend-szere. CLP: Classification, Labelling and Packaging of Sub-stances, vagyis a vegyszerek osztályozása, címkézése és csomagolása. H: Hazard Phrases, vagyis figyelmeztető mondatok. P: Precautionary Phrases, vagyis óvintézkedésre vonat-kozó mondatok. (A régiek R = risk = kockázat, S = safety = biztonság) jelentésűek voltak)
Piktogramok jelentése GHS01: robbanásv. GHS02: gyúlékony GHS03: oxidáló GHS04: nagy-nyomású gáz GHS05: korrozív GHS06: mérgező GHS07: ártalmas GHS08:egészségre veszélyes GHS09: környezetre veszélyes
Vegyszerek tisztasága crudus, techn. = nyers, tisztítatlan termék depuratum = tisztított termék purum = tiszta termék purissimum (puriss., pss. vagy vt.) = vegytiszta termék Pharmacopoea Hungarica editio VIII (Ph. Hg. VIII) = gyógyszerkönyvi minőségű pro analisi (p. a.) = analitikai tisztaságú (a.t. = analitikailag tiszta, a. lt. = analitikailag legtisztább) spec. pur. = spektrográfiai tisztaságú.