A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatás: emberi tevékenység, amely egyrészt
Advertisements

Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Kutatási terv.
Könyvtárhasználati verseny
Képességszintek.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Nevelés- és oktatásszociológia
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Készítette: Magyar Orsolya
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Gazdasági modellezés,döntési modellek
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai
A MEGISMERÉS Az ember kíváncsisága természetes tulajdonság Az emberek törekszenek a körülöttük lévő világ általánosabb megértésére, meg akarják ismerni.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Korai tehetségnevelés
Pszichológiai Ismeretek
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Marketing információs
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Pedagógus értékelési rendszer
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Természettudományos nevelés Réti Mónika kutató Kutatási, Elemzési és Értékelési Igazgatóság Iskola- és Módszertanfejlesztő Központ V.
Balatonboglár, március 24.1 A szakértői munka tudományos megalapozottsága, lépései, módszerei, eszközei „A tájékozott szakértő” Szakmai és jogi ismeretek.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Komplex természettudományos tantárgy
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
Balatonboglár, március 24.
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
A pedagógiai kutatás metodológiai kérdései
A kutatás filozófiája.
Előadás másolata:

A pedagógiai kutatás általános kérdései

A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás sajátosságai A pedagógiai kutatás folyamata A pedagógiai kutatás típusai A pedagógiai kutatás etikai kérdései

A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás, mint társadalomtudományi kutatás Tárgya: - a személyiségfejlesztés során megvalósuló összefüggések, törvényszerűségek - a nevelési-oktatási folyamat törvényszerűségei - az intézményes nevelés rendszere Célja: - a fenti törvényszerűségek, rendszerek feltárása - a pedagógiai tevékenység eredményességének növelése

A pedagógiai kutatás sajátosságai A pedagógiai jelenségek összetettebbek, komplexebbek, mint a természettudományos, és egyes társadalomtudományos történések. A pedagógiai jelenségek megfigyelése gyakorta nehéz. A pedagógiai helyzet gyakorta változik, módosul. A pedagógiai szituációk gyakorta egyediek, nem ismételhetők. A pedagógiai jelenségek nehezen mérhetők, így nagy körültekintést igényel a kvantifikálás.

A pedagógiai kutatás folyamata A pedagógiai kutatás főbb lépései: - kutatási probléma meghatározása - szakirodalom tanulmányozása, kritikai elemzése - kutatási hipotézisek megfogalmazása - kutatási stratégiák, módszerek és eszközök kiválasztása - vizsgálati minta meghatározása - kutatás lebonyolítása - kutatási adatok elemzése, értékelése - következtetések, javaslatok megfogalmazása - kutatási eredmények közzététele

A pedagógiai kutatás típusai A kutatás típusai: - alapkutatás – Elsődleges célja új ismeretek megszerzése a meglévő elméletek továbbfejlesztése tekintetében. - alkalmazott kutatás – Legfőbb célja elméleti tételek, fogalmak gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata. - akciókutatás – Legfontosabb célja egy adott közegben megjelenő speciális, konkrét probléma megoldása. (A kutató és a gyakorló pedagógus intenzív együttműködésére épít.) - tantervi, illetve programértékelés – Elsőrendű célja egy adott tanterv, program, taneszköz hatékonyságának értékelése. - mérés – Cél egy adott populáció teljesítményszintjének meghatározása.

A pedagógiai kutatás etikai kérdései A pedagógiai kutatás etikai kérdései két területen jelennek meg: - a kutatás résztvevőivel szembeni etikusság - a szakmával, a tudománnyal, illetve a tudóstársadalommal szembeni etikusság