Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
a terület meghatározása
Advertisements

Mértékegységek Átváltások.
Fizikai mennyiségek.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
ALAPVETŐ MÉRÉSEK.
Nemzetközi Mértékegységrendszer
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Környezettechnika A 13. C osztály részére 2011/2012.
Amit a Honismeret órákkal kapcsolatban tudni kell!
Amit a Honismeret órákkal kapcsolatban tudni kell!
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Halmazok, relációk, függvények
A mesterséges intelligencia alapjai
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika Érettségi feladatok
A relatív molekulatömeg
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
BEVEZETŐ A FIZIKA TÁRGYA
Hőtan.
Ismétlő kérdések 1. Mennyi helyzeti energiát veszít a húgod, ha leejted őt valahonnan? Hegedül-e közben? 2. Számold ki az Einstein tétel segítségével a.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Az atom felépítése.
Mérések.
Amit a Honismeret órákkal kapcsolatban tudni kell!
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Csapó Krisztina 9/c
Ismétlő kérdések 1. Mennyi helyzeti energiát veszít a húgod, ha leejted őt valahonnan? Hegedül-e közben? 2. Számold ki az Einstein tétel segítségével a.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A sűrűség.
Félévi értekezlet 2014/2015-ös tanév.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Fizika Dr. Beszeda Imre jegyzete alapján.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Analitika hulladék-gazdálkodóknak A mérés, az analitika
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
Áramlástani alapok évfolyam
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Web oldal lippaiinfo.atw.hu.
Statisztika Érettségi feladatok
Az SI mértékrendszer.
Komplex természettudományos tantárgy
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
FÖLDRAJZ 3.
FÖLDRAJZ 2.
FÖLDRAJZ 1.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mintavétel és minta-előkészítés
Tantárgyi követelmények ének-zenéből
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Laboratóriumi ismeretek 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018.
Statisztika Érettségi feladatok
Szakmai fizika 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
GKNM_KVTM028 Járművek elektromos méréstechnikája
Előadás másolata:

Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára Bevezetés http://tp1957.atw.hu/m_a_gy_0.ppt 2017. 09. 04.

Követelmények Az órákon való pontos megjelenés, figyelés, jegyzetelés, számolás. Füzet: bármilyen, de célszerű a francia kockás (pl. 88-32) Számológép (NEM telefon!) minden órára mindenkinek kell! A dolgozatok megírása. A dolgozatot írólapra írják. Az egész osztálytól kérek 3 csomaggal (3x50 = 150 lap). A lehetséges kérdéseket (ellenőrző kérdések és feladatok) előre megadom (internet). Házi feladat többször lesz, nem füzetben, papíron kell beadni. Szóbeli felelés nem várható, de lehetséges.

Értékelés Mint az egyéb tantárgyaknál: Az év során legfeljebb 5 (félévenként 3+2) témazáró dolgozat lesz. A házi feladatokra (összesen 10, félévenként 5) kis osztályzatok, 2 „nagy” jegy, félévenként 1 db. Felelés, csak ha szükséges (pl. hiányzott a dolgozatról). A pontszámok, illetve %-os teljesítés átváltása osztályzatra: 0..33 % elégtelen (1) 34..49 % elégséges (2) 50..69 % közepes (3) 70..84 % jó (4) 85..100 % jeles (5) A félévi és év végi osztályzat átlagszámítás eredménye.

Az analitika részeinek kapcsolata Vizsgálandó objektum mintavétel visszacsatolás Elsődleges minta Következtetés, döntés Az eredmény vizsgálata Mintacsök-kentés, minta-előkészítés Másodlagos (laboratóriumi) minta Mérési eredmény mérés, elemzés adatok feldolgozása Mérési adatok

A mérés A mérés a mért mennyiség összehasonlítása a mérték- egységgel. A mérés „terméke” a mérési adat, ami áll mérőszámból (hányszorosa a mértékegységnek) és mértékegységből. Egyik a másik nélkül semmit sem ér. Vannak olyan mennyiségek, amelyeknek nincs mérték- egységük. Ilyen valaminek a számossága, darabszáma. Szintén nincs mértékegysége a relatív (viszonyított) meny- nyiségeknek, pl. relatív sűrűség.

A mértékegységek A sokféle fizikai mennyiség jelölésére dőlt betűket használunk, a mértékegységek igen sokfélék. Az egységessé céljából vezették be a mértékrendszerek használatát. Ma a Nemzetközi Mértékrendszert (SI) használjuk, melynek alapmennyiségei és egységei: A mennyiség mértékegység neve jele hossz ℓ méter m tömeg kilogramm* kg idő t másodperc s elektromos áramerősség I (nagy i) amper A abszolút hőmérséklet T kelvin K anyagmennyiség n mól mol fényerősség Iv kandela cd

Műveletek a mérési adatokkal Összeadni, kivonni csak azonos dimenziójú és mérték- egységű mennyiségeket szabad. Mennyiségek összeszorzása vagy osztása esetén, ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a műveletből kapott mértékegységet. Pl. a sűrűség () a tömeg (m) és a térfogat (V) hányadosa:  = m/V A helyes dimenzió tömeg/térfogat, mértékegység pl. kg/m3. Ha „véletlenül” fordítva számolunk (V/m), a mértékegység „árulkodik”, hogy nem jól dolgoztunk (m3/kg). Ügyelnünk kell rá, hogy csak összetartozó értékekkel végezzünk műveleteket, pl. egy mérőoldat pontos koncent- rációja és a térfogata (fogyás) összeszorzásával anyag- mennyiséget kapunk.

Az eredmény vizsgálata Több dolog is tartozik ide, ezeknek csak egy része lesz a tantárgy témája. Lehet-e annyi az eredmény? Egy ötvözet valamely összetevője nem lehet 123 %, egy vizes oldat nem valószínű hogy az oldott anyagra nézve 4321 g/dm3 koncentrációjú vagy egy folyadék 54,32 g/cm3 sűrűségű. Mennyire megbízható az eredmény? A valódi érték az eredményhez képest milyen tartományon belül van? (Plusz – mínusz tartomány, valószínűségi értékkel) Az eredmény mennyire felel meg az elvárásoknak? hatóanyag tartalom a tartományon belül (gyógyszer), mérgező anyag a határérték alatt.

Cél A megrendelőket és döntéshozókat elsősorban a mérések- ből származtatott információk érdeklik, és azok alapján hozzák meg a különböző (szakmai) döntéseket (ld. előző dia utolsó pontja). A megrendelő és a vizsgálatot végző közös érdeke, hogy a meglévő adatokból a lehetséges legtöbb és legmegbízha- tóbb információt nyerjük.