Óceánia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
David De Rothschild, a brit Rotschild bankárcsalád örököse, pillepalackokból épített egy 18 méter hosszú katamaránt palackból. A hajó áprilisban.
Advertisements

Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
Lemeztektonika.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
AUSZTRÁLIA.
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Miért változnak az évszakok?
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Afrika.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Tengerentúli földrészek gazdaságföldrajza
A görög történelem kezdetei
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Afrika helyzete és felszíne
AUSZTRÁLIA.
Vulkáni jelenségek.
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
A népesség térbeli eloszlása
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
FÖLDRÉSZEK.
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
a kihalt állatok listáján
Természetföldrajz 3. A földfelszín nagydomborzati és függőleges tagoltsága A hipszografikus görbe.
Sarkvidéki öv.
Ausztrália Boros Bálint VI..
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Afrika, a „fiatal” kontinens
Ausztrália Hlavatý Dominik.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Az első magyar „tengeratlasz”
Ciklonok, anticiklonok
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
Éghajlattan összefoglalása
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A földrajzi övezetesség
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Vanuatu egy Dél-Csendes-óceáni vulkanikus eredetű szigetcsoport, található Ausztráliától 1750 km-re keletre, Új-Kaledóniától 500 km-re észak-keletre és.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
4. fejezet Világtengerek felosztása
Világtenger földrajza. Tengeráramlások  Éghajlat módosító hatású  Hideg vagy meleg  A hideg nyáron, a meleg télen érezteti hatását főként  „Folyóvíz”az.
Együtt a Naprendszerben
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A nemzetközi migráció globalizálódása
Amerika éghajlata.
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
TENERIFE.
Készítette: Koleszár Gábor
Világtenger földrajza
AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA FELOSZTÁSA
25. ÉGHAJLAT.
Ázsia természetföldrajzi képe
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Új-Zéland.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
27. VILÁGTENGER.
Európa földrajzi helyzete, határai
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Amerika éghajlata.
Előadás másolata:

Óceánia

Óceánia

A Föld legnagyobb összefüggő vízfelülete és szigetvilága (173 millió km2 ) Kiterjedése É-D-i irányban 15 ezer, K-Ny-i irányban 17 ezer km, A víz átlagos mélysége 4300 m, de 10 ezer métert meghaladó mélységet is mértek. Szigeteinek összterülete kb. 1,2 millió km2. Három nagy szigete (Új-Zéland Északi,- és Déli-szigete, illetve Új-Guinea) és 5-6000 kisebb sziget

A szigetvilág felosztása Melanézia: kontinentális szigetekből áll, amelyek Ausztráliát keletről, félkörívben ölelik körül. Ide tartozik: Új-Guinea, Bismarck-, Salamon-szk., Új-Hebridák, Új-Kaledónia, Új-Zéland. Mikronézia: laza szigetcsoportosulás, Ausztráliától (és Új-Guineától) északra. Ide tartozik: pl Karolina-, Marshall-, Gilbert-, Phoenix- és Ellice-szigete Laposak, többségüket korallok veszik körül. Polinézia: a legváltozatosabb típusú és felépítésű szigetek csoportja, a Csendes-óceán középső részein, Ausztrália és Dél-Amerika közt. Ide tartozik többek közt: Fidzsi-, Tuamotu-szk., Szamoa, Tahiti.

Szigetei Melanézia 3 nagy sziget – Új-Zéland É és D, Új-Guinea (Föld II. legnagyobb) Elválasztó Arafura-tenger sekély, jégkorszakban még volt földhíd Mikronézia és Polinézia a, Mélytengeri árkok mentén keletkezett szigetívek – „magas fekete sziget” mint pl. Új-Kaledónia, Salamon-szigetek b. Korallsziget – „alacsony fehér sziget” c, Atoll – lepusztult, tenger alatti vulkán peremén megtelepedő korallok gyűrűje

Éghajlat A legtöbb sziget éghajlata hasonló. Trópusi övezet, egyenlítői öv- esőerdő Az évi középhőmérséklet 20-27 Celsius fok. A szélárnyékos nyugati oldal szárazabb. Nagy viszont a különbség Új-Zéland leginkább Angliáéhoz hasonlítható,

A szigetvilág benépesülése A melanézek a negrid emberfajtához tartoznak, bőrük fekete, hajuk sűrű és göndör. 10-40 ezer évvel ezelőtt, két-három nagyobb hullámban az Indonéz-szigetvilág felől érkeztek. Sokáig kis törzsközösségekben éltek. Ausztrália őslakosai az alacsonyabb termetűek közülük kerültek ki. Gyűjtögető, vadászó életmód, őskori szint A nagyobb szigetek belsejébe, ill. keletebbre menekültek a polinéz hajósok elől.

A jégkorszak végén fokozatosan megszűnt a szárazföldi kapcsolat Ázsia és a maláj szigetvilág között. A következő hullám emberei magasabbak voltak, fejlettebb eszközöket használtak – csiszolt kő. Halásztak, művelték a földet és hajókon érkeztek. Először az északibb térségeken telepedtek meg. Őket az utolsó nagy bevándorlási hullám kényszeríti a keleti végekre – Polinéziába. A polinézek világosabb bőrűek, és hullámos hajúak, europid és mongolid embertani vonásokat ötvöznek

Az időszámításunk kezdetét megelőző évezredben az ázsiai népek beözönlése csúcspontját érte el. Ekkor főként mongolid vonásokat mutató embercsoportok érkeztek, és elődeikkel keveredve a mai maláj népek őseivé váltak. Ők már fejlettebb gazdálkodást folytattak, meghonosították a rizstermesztést, és ismerték a fémeket is. Tömeges megjelenésük a korábban érkezett "hajós népcsoportokat" is továbbvonulásra kényszerítette . A mikronézek ázsiai és afrikai népek keverékei, ezért bronzbőrűek.

„Az óceáni népek eredetének kutatásában érdekes epizód Thor Heyerdahl norvég kutató kalandos vállalkozása, amellyel bebizonyította, hogy Dél-Amerika felől is érkezhettek emberek Óceánia déli szigeteire. A Kon-Tiki expedíció eredményei azonban nem változtatnak azon a tudományos tényen, hogy Óceánia benépesülése nyugatról, Délkelet-Ázsiából és nem kelet felől történt.” Balázs Dénes: A kenyérfák árnyékában

Szigetek jelentősége Bányászat - Új-Kaledónia: Ni - Salamon-szigetek: Cu - Nauru: P - Új-Hebridák: Mn Idegenforgalom: Hawaii (USA 50.), Tahiti, Fiji Stratégiai, katonai szerep: Midway, Guam, Wake, Marshall-szg (atom kísérletek) Mezőgazdaság: Trópusi fák!! - Fiji: cukornád - Új-Hebridák, Szamoa: kakaó - Tahiti: vanília