Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

A TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÉZDIVÁSÁRHELY Október - December 2011.
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
A folyamatban lévő országos és helyi népegészségügyi fejlesztések kapcsolódásáról szeptember 12. Dr. Bicsák Krisztina mb. főosztályvezető Népegészségügyi.
az általános iskolákban
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Leszokás a dohányzásról
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Büntetés-végrehajtási
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Kiss Judit, Kerek Judit, Galgóczi Dóra, Lőrik Eszter
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Gyermekjogok - egy lépés előre
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
A Magyar Köztársaság kormánya
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
Egészségügyért Felelős Államtitkárság Az alapellátás megerősítésének helyzetértékelése Dr. Beneda Attila január 17.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Szociálpolitikai keretek
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Jogesetmegoldás. Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
INNOVÁCIÓ A GYAKORLATBAN Alapellátás új minőségben
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
Az információ jelentősége és lehetőségei a családorvos prevenciós munkájában Dr. Kalabay László Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék Informatio.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Előadás másolata:

Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában? Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest, 2008.05.16

Dohányzás Ma Magyarországon népegészségügyi szempontból az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma a dohányzás, mely évente mintegy 28 ezer ember halálát okozza. Káros hatásai nem csupán magát a dohányost, hanem a közvetlen környezetében élőket(nők,gyermekek) is egyaránt érinti. Bizonyított tény, hogy a passzív dohányzás hasonlóképpen káros, mintha valaki maga szívja a cigarettát.

Dohányzásról való leszokást segítő programok A dohányzásra vonatkozó minimális intervenció az alapellátásban - Országos Alapellátási Intézet (OALI)2005 Dohányzásról leszokást segítő program a háziorvosi gyakorlatban - Dr. Vadász Imre,Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI)2007

A dohányzásra vonatkozó minimális intervenció az alapellátásban I. Célkitűzések: A felnőtt dohányosok számának számottevő csökkentése az alapellátást nyújtó szakemberek ismerete a páciensek dohányzási szokásairól - dokumentálás! folyamatos kapcsolat személyre szóló tanácsadás - leszokási lehetőségek ismertetése

A dohányzásra vonatkozó minimális intervenció az alapellátásban II. Tájékozódás: dohányzási szokások, vitális paraméterek, nikotinfüggőség Tanácsadás: betegségek, rizikótényezők Támogatás: a dohányzás elhagyásában Tevékeny követés: dohányzási státusz minden vizitnél

A dohányzásra vonatkozó minimális intervenció az alapellátásban III. képzők képzése: 145 fő oktatási segédanyag: „A háziorvos és a dohányzó beteg – Segítségnyújtás a cigaretta elhagyásához” alapellátási dolgozó képzése: 1258 fő Dr.Vadász Imre: A dohányzásról való leszokás az alapellátásban

Az OSZMK bekapcsolódása minimális intervencióval kapcsolatos dokumentáció kidolgozása kérdőív: - dohányzási szokások - a dohányzás okozta károsító hatások ismerete - passzív dohányzás - leszokás

Dohányzásról leszokást segítő program a háziorvosi gyakorlatban A módszer lényege az,hogy a gyakorlati végrehajtásba az orvos bevonja munkatársát (nővér) A program tartalmaz: - tájékoztató a háziorvos számára - nővértájékoztató - önkitöltő kérdőív – páciens részére - betegtájékoztató anyag Forrás: Dr. Vadász Imre: Dohányzásról leszokást segítő program a háziorvosi gyakorlatban, Budapest, 2007

A dohányzásról leszokást segítő rendelések 2007: 117 Budapesten 22, vidéken 95 Ebből tüdőgondozó 94 (80%)

Előfordult-e valaha is, hogy egy orvos, vagy más, az egészségügyben dolgozó személy megkérdezte Öntől hogy dohányzik-e ? - igen % - Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban, 2007 Forrás: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE), 2007 – www.ode.hu

Előfordult-e, hogy egy orvos, vagy más, az egészségügyben dolgozó személy tanácsolta Önnek a dohányzásról való leszokást? - igen % - Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban, 2007 Forrás: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE), 2007 – www.ode.hu

Köszönöm a figyelmet! "Aludtam, s azt álmodtam, hogy öröm az élet, felkeltem, s azt láttam, hogy kötelesség az élet, cselekedtem, s lám: a kötelesség lett az öröm."