Szakszervezetek és munkaerőpiac

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Advertisements

I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A piac Szakiskola.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A gazdasági élet problémái
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
MUNKAERŐPIACI ELMÉLETEK, KATEGÓRIÁK
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
A piac és a piacgazdaság
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Dolgozói mobilitás.
Munkagazdaságtani feladatok 7
Munkagazdaságtani feladatok
Szakszervezetek és munkaerőpiac
Félig állandó munkaerőköltségek
Dolgozói mobilitás.
A munkaerőpiac áttekintése
A munkaerő-kereslet.
Félig állandó munkaerőköltségek
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Munkagazdaságtani feladatok 5
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Szakszervezetek és munkaerőpiac
Kereseti egyenlőtlenségek
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Félig állandó munkaerőköltségek
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Dolgozói mobilitás.
Munkagazdaságtani feladatok
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Szakszervezetek és munkaerőpiac

A szakszervezet fogalma Általánosan: olyan munkavállalói szervezet, melynek célja, hogy tagjai számára a foglalkoztatás anyagi és nem anyagi feltételeit javítsa. Jellemzői: önkéntesen létrehozott, tartós egyesülés, önkormányzattal rendelkező szervezet, a törvény által meghatározott célra alakul, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét.

Két alapvető típusa Ágazati: egy ágazatban vagy vállalatnál stb. dolgozókat tömörít, foglalkozásra való tekintet nélkül Pl. VDSz (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége); VDSzSz (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet); FDSz (Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete); Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete Szakmai: szakmában/foglalkozásban dolgozókat tömörít, tekintet nélkül a munkahelyre Pl. Írók Szakszervezete; Magyar Artistaművészek Szakszervezete; MOSZ (Mozdonyvezetők Szakszervezete)

Munkaügyi kapcsolatok rendszere a munkavállaló(k), a munkáltató(k), illetve képviseleti, érdekképviseleti szervezeteik egymás közötti, valamint az állammal (kormányzati szervekkel) való intézményes kapcsolatainak rendszere. alapvető célja a szereplők közötti együttműködés és a munkabéke fenntartása, a konfliktusok megelőzése és a kialakult konfliktusok megoldása.

A munkaügyi kapcsolatok intézményrendszere makroszintű szociális párbeszéd, konzultáció a közszférában; a versenyszférában; ágazati szociális párbeszéd; kollektív tárgyalások és szerződések rendszere; munkavállalói részvétel (participáció) intézményei; munkaügyi, viták és rendezésük intézményei, beleértve a nyomásgyakorló eszközök alkalmazását (pl. sztrájkot); individuális (egyéni) munkaügyi kapcsolatok; nemzetközi szinten (nálunk az Európai Unió szintjén) megvalósuló szociális párbeszéd.

Magyarországi specialitások Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT): a társadalmi párbeszéd legmagasabb szintű fóruma; 2011-ben váltotta fel a következőket: Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GÉF). Az NGTT tagjai „oldalakat” alkotnak: A Tanács tagjai oldalakat alkotnak, melyek a következők: Gazdaság Képviselői Oldal Munkavállalói Oldal Civil Oldal Tudomány Képviselői Oldal Egyházi Oldal

A szervezettség mérése adatok: stats.oecd.org; laborsta.ilo.org Szakszervezeti tagok aránya (Trade union density) (%) (OECD): nálunk a jelentett adat az 1995-ös 49,1%-ról 2008-ra 16,8%-ra csökkent. Bruttó (nyugdíjasok és munkanélküliek is): nálunk 2004-ben 19,9% az ILO szerint (ekkor a jelentett adat 16,9%) Nettó (csak a foglalkoztatottak): ugyanekkor 14% Kollektív szerződéssel az összes foglalkoztatottból lefedett dolgozók aránya (collective bargaining coverage): nálunk 2009-ben 35,4% ILO szerint (jelentett adat 40,6%)

2011-es OECD adatok (HUN 2008) www. oecd. org http://stats. oecd

2004, OECD adatok

A szakszervezetek céljai Eljárási célok: beleszólás Javadalmazási célok: bér kiegészítő juttatások szabadság, nyugdíj stb. Foglalkoztatási célok

Korlátozó tényezők A szakszervezet céljainak elérést korlátozza a keresleti görbe alakja és elmozdulásai Kérdés: Rugalmas vagy rugalmatlan kereslet esetén lesznek erősebbek a szakszervezetek? Hogyan hat az árupiaci kereslet a szakszervezetek piaci lehetőségeire?

Szakszervezetek munkaerőpiaci hatása (2 modell) Monopol-szakszervezeti modell Hatékony szerződési modell

Monopol-szakszervezeti modell A szakszervezet megszabja a bért, a munkaadó pedig erre reagál a foglalkoztatási szint megszabásával (nincs közvetlen interakció) Kérdés: Hatékony-e ez a modell a felek szempontjából? Szekvenciális-e a két fél döntése a valóságban?

Hatékony szerződési modell A felek az egyéni döntés helyett közösen állapodnak a meg a bérről és a foglalkoztatásról. Az elemzéshez vezessük be újra az izoprofit görbéket (I0 > I1 > I2).

Hatékony szerződési modell Pareto-optimális elmozdulás a felek számára Több lehetséges megállapodás: szerződési görbe (ed)

Szakszervezeti tagság kereslete és kínálata tagság ára: belépési- és tagdíj, időráfordítás ízlés Kínálat: Szakszervezeti szolgáltatás költségei

Mitől függ a görbék helyzete? Demográfiai változások: pl. nemek eltérő szolgálati ideje miatt Ágazati összetétel: vállalati méret (elidegenedettség, beszervezési ktg.), kereslet rugalmassága Munkaerő földrajzi megoszlásának változása, ha földrajzilag eltérő a szervezettség haszna és költsége Versenyerők: a termékkereslet árrugalmassága, munkáltatók magatartásának változása Munkáltatói ellenállás Jogi-politikai környezet

Szakszervezeti akciók az LD görbe módosítására Végtermék iránti kereslet növelése, illetve rugalmasságának csökkentése: importkvóták belföldi tartalom előírása importvámok fogyasztói ízlés befolyásolása (szakszervezeti termék) Szakszervezeti tagokat helyettesítő termelési tényezők költségének növelése: minimálbér emelése bevándorlás korlátozása minimális munkaerőlétszám, ill. létszámarányok előírása egyes szakmák által ellátható funkciók korlátozása tanoncok, tanulók számának, illetve oktatási intézmények, vagy foglalkozás-gyakorlás kontrollja

Egyezkedés munkaadó és szakszervezet közt Termelékenységi alku: bérnövelésért cserébe termelékenység fokozó intézkedések Költségek okozásával történő fenyegetés: Munkalassítás Sztrájk stb.

Magyarország néhány sztrájk-adata 2010-ből (KSH) 2008 2009 2010 8 9 7 8 633 3 134 3 263 A sztrájkok száma A sztrájkokban részt vevők száma A kiesett órák száma, ezer 8,6 133,1

A sztrájk és alku hicksi modellje

A hicksi modell folyományai Bármi, ami feljebb mozdítja vagy laposabbá teszi az UR görbét, elnyújtja a sztrájkot és növeli a kialkudott bért Csökkenő költség a sztrájkoló dolgozó számára (pl. alacsony munkanélküliség, kormányzati segély a sztrájk alatt stb.) Ha az EC-t szorítja lejjebb valami, az szintén elnyújtja a sztrájkot és csökkenti a kialkudott bért Ha a vállalat kevésbé nyereséges, rugalmatlan a termékkereslet, vannak készleteik, könnyen helyettesíthetik a dolgozókat, sztrájkbiztosításuk van A sztrájkok indokolatlanul költségesek: A sztrájk nélküli vagy rövidebb sztrájkkal elért megállapodás mindkét félnek előnyösebb Megérti alkuprotokollokat kialakítani

Miért fordulnak elő sztrájkok, ha károsak? Sztrájkfenyegetés fenntartása Szakszervezetek belső szolidaritásának fenntartása Aszimmetrikus információk: A másik álláspontjának pontatlan ismerete A sztrájk, illetve annak tűrése jelzésként működhet

A szakszervezeti bérhatás elmélete Viszonylagos bérelőny: R = (Wu – Wn) / Wn A szakszervezetek nem csak tagjaik, de a többiek bérét is befolyásolják. Példa: adott két szektor, mindkettő szervezetlen, köztük az áramlás szabad. Ekkor a közös egyensúlyi bér mellett kialakulnak az egyensúlyi foglalkoztatási szintek. Ezután az egyik szektor szakszervezetivé válik, és ott a bérszintet megemelik.

A szervezeti szektorban NEM alkalma-zott munkavállalók lehetséges reakcióit megalapozó hatások Túlcsordulási hatás Fenyegetési hatás Várakozási munkanélküliség Munkaerő-kereslet eltolódása

Túlcsordulási hatás A szervezett szektor munkanélkülijei „átcsordulnak” a nem szervezett szektorba, eltolva ezzel minkét szektor kínálat görbéit (ábrán kékkel jelölve) A szervezett szektor munkanélkülisége megszűnik, a nem szervezettben pedig alacsonyabb bérek és magasabb foglalkoztatás alakul ki A megfigyelt R nagyobb, mint a tényleges abszolút hatás: A = (Wu1 – W0)/W0

Fenyegetési hatás A szervezetlen dolgozókat is képviseli a szakszervezet Ekkor a munkaadónak megérheti a nem szervezett dolgozókat „lefizetni” a szakszervezeti bérnél alacsonyabb, de W0-nál magasabb bérrel. Ekkor: Munkanélküliség alakul ki a nem szervezett szektorban R kisebb lesz, mint A

Várakozási munkanélküliség Ha a várható bér magasabb a szakszervezeti szektorban: bértétel*munkahelyhez jutás esélye Mérsékli a nem szervezett szektor kínálati görbéjének jobbra tolódását, sőt balra is tolhatja azt

Munkaerő-kereslet eltolódása A szakszervezeti szektor termékei iránti keresletet növelik a nem szervezett szektor kárára Ezt követi a munkaerő-keresleti görbék eltolódása is

Szakszervezetek hatása a termelékenységre Növelheti: A dolgozók preferenciái, javaslatai a vezetés tudomására hozhatók Alacsonyabb kilépési ráta növeli a speciális képzésbe történő beruházást Csökkentheti: Növeli az egységnyi kibocsátásra jutó munkaerőköltséget a munkakörön kívüli munkavégzés tiltásával, a minimális létszámok előírásával… Empirikus bizonyítékok vannak rá, hogy a szakszervezetek csökkentik a vállalatok nyereségét

A szakszervezetek társadalmi szintű hatása Veszteségek: Sztrájk alatt kieső termelés Felesleges munkaerő alkalmazása Mobilitás csökkentése és a bérek torzítása: nem jön létre alkalmazkodás Jólétnövelés: tökéletlen piacok esetén Kollektív tiltakozás mechanizmusa

Köszönöm a figyelmet!