Mintavétel és minta-előkészítés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
Advertisements

Felszíni vizek mintavétele
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
T RD -Trading Hungary Kft. Metrológia.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Analitika 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2011/2012
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
A takarmányok összetétele
Biológiai monitoring és mintavétel
Vízminőségi jellemzők
VER Villamos Berendezések
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Műszeres analitika 14. E és 14. F osztály részére 2010/ Mintavétel és minta-előkészítés
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
A fogyasztók tájékoztatása
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Environmental Compliance Inspection Course Helyszíni tevékenységek Helyszíni tevékenységek.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Alapfogalmak.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Mintavétel és minta-előkészítés
TÁMOP /1-2F Műszeres analitika 14. évfolyam Fotometriás módszer validálása Tihanyi Péter 2009.
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
Fizikai alapmennyiségek mérése
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
TRD.  Jelszóval védett tartalom  Több felhasználó név és jelszó  Egyedi jogosultságok  Mérőeszközök  Riportok  Biztonsági mentés  Felhasználók.
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Mintavétel.
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mintavétel és minta-előkészítés
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Laboratóriumi ismeretek 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Előadás másolata:

Mintavétel és minta-előkészítés Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Mintavétel és minta-előkészítés Műszeres analitikusok számára http://www.tp1957.atw.hu/mve_1.ppt Összeállította: Tihanyi Péter

A 3/15. MA mintavétel… órái 2014. 10. 01. szerda 1. témazáró dolgozat 1. házi feladat beadása 2014. 10. 08. szerda Mintavételi módok, technikák. A minták típusai 2014. 10. 15. szerda Tárolóedény, tárolás, tartósítás 2014. 10. 22. szerda A mintavételi jegyzőkönyv 2014. 11. 05. szerda 2. témazáró dolgozat 2014. 11. 12. szerda A

Mintavételi módok, technikák a) Szelektív mintavétel: az objektum egy részletének vizsgálatára alkalmas minta vétele (lokális, pillanatnyi) b) Statisztikus mintavétel: eredménye „pszeudo-átlag minta” – véletlenszerű (random): egyforma részletek; – rétegminta vétel, réteg vastagsággal arányos részletek; – szisztematikus: pl. idő, tömeg, térfogat szerint vett minták. c) Átlagminta vétele: csak homogén vagy homogenizálható objektumból készíthető (egyfázisú, nem túl nagy mennyiségű, időben nem változó). A mintavétel technikája lehet: – kézi (manuális) – mechanizált – automatikus, – folytonos – szakaszos – időszakos – alkalmi (egyszeri), – kényszeráramlású – diffúziós.

A minták típusai – pontminta (térbeli, időbeli) és átlagminta (ok: inhomogeni- tás, időben változó összetétel), – teljes és részminta (esetenként nem kell minden kompo- nens, illetve átlagmintához), – elsődleges és másodlagos minta (az elsődleges minta túl nagy), – párhuzamos minta: egymást követő mintavétellel (a mintavétel hibáját csökkenti), – laboratóriumi (analitikai) minta: a részminták összekeve- résével, homogenizálásával és tömegcsökkentésével nyert minta. – ellenminta: a halmazból, tételből a mintával azonos időben és módon vett és lezárt minta, melyet a mintaadónál hagynak hátra; – Kiegészítő minták: utazó (szállítás szerepének ellen- őrzése), vak, standard, tárolás, edényzet szerepének ellenőrzését szolgáló minták.

A mintavétel és a tárolás A mintavevő és a tároló eszköz lehet ugyanaz, tehát a minta a minta-előkészítés vagy a vizsgálat megkezdéséig abban maradhat. A minta a tárolás során párologhat (illékony összetevők), nedvességet (pl. vizet) veszíthet, vizet vehet fel (higroszkópos anyag), oxidálódhat, vagy más anyagot (CO2-ot) vehet fel a levegőből bizonyos anyagok kiválhatnak, lebomolhatnak. Lehetnek olyan gyorsan változó jellemzők is, amelyeket a helyszínen kell mérni, pl. hőmérséklet.

A „víz kérdés” és megoldása A minta víz és egyéb illékony anyag tartalma több ok miatt is fontos: viszonyítási alapként a száraz anyag a legcélszerűbb, változása a többi összetevő arányát is magával viszi, a víztartalom befolyásolja a tárolhatóságot. Lehetséges megoldások teljes kiszárítás csak akkor, ha a vízen kívül nincs más illékony összetevő; hővel, vákuummal - szárítószekrény, szárítópisztoly, fagyasztva vákuummal (ha hőérzékeny); állandó értéken tartás (exszikkátor), mennyiségi meghatározás (pl. Karl - Fischer titrálás) csak akkor, ha a minta nedvesen sem bomlik; összetétel átszámolás a kapott eredmény alapján.

A „víz kérdés” megoldási lehetőségei 1. szárítópisztoly szárítószekrény

A „víz kérdés” megoldási lehetőségei 2. exszikkátor

A tárolóedény - általános jellemzők Mérete elegendő legyen a szükséges minta tárolására. Legyen kellőképpen erős nagyobb tömegű, sűrűségű minta esetén. Anyaga ne lépjen kölcsönhatásba a minta összetevőivel, azaz ne kössön meg, illetve ne vonjon ki semmit a mintából és ne szennyezze a mintát. Jól zárható legyen. Ezeknek a céloknak a következő anyagokból készült edények felelnek meg: üveg műanyag fém

A tárolóedény anyaga üveg korrózióálló, átlátszó, jól tisztítható, hőálló, de rideg, törékeny és fémionok oldódhatnak ki belőle; műanyag korrózióálló, rugalmas, nincs fémion-tartalma, de gyorsabban szennyeződik, nehezebben tisztítható, hőállósága korlátozott; fém (korrózióálló acél) korlátozottan korrózióálló, rugalmas, erős, hőálló, de nem átlátszó, nehezebben tisztítható, fémionok oldódhatnak ki belőle.

A tárolás - néhány példa Vizsgálat/ összetevő Edény anyaga Eltarthatóság ideje Tartósítószer hőmérséklet ‒ azonnal mérendő kémhatás, pH Cl‒, Br‒, F‒ üveg, műa. 28 nap nincs I‒ 24 óra 4 ⁰C hűtés klór nitrát, nitrit 48 óra oldott fémionok műa. 6 hónap pH = 2 HNO3 szerves szén b. üveg, műa. 4 ⁰C hűtés, pH = 2 H2SO4

A tárolóedények tisztítása 1. A nyom-analitika esetében törekednek az egyszer használatos eszközök alkalmazására, de ebben az esetben is a drágább eszközöket többször használják, a használatok előtt megfelelő tisztítás szükséges. A lehetséges szennyeződések elkerülése végett ne használjunk csapvizet, felületaktív anyagot (mosogatószert), króm(VI) és permanganát tartalmú tisztítószert, koptató anyagokat, üveg esetén hidrogén-fluoridot.

A tárolóedények tisztítása 2. A megfelelő tisztítási lehetőségek vízgőzös tisztítás, nagy tisztaságú melegített ásványi savak váltott használata, megfelelően tiszta, „labor”-vízzel való sokszori öblítés, üvegedények esetén ultrahangos tisztítás-rázatás.

Tárolás, tartósítás A tárolás az összetevők anyagának és a körülményeknek a függvénye. Lehetnek olyan komponensek, amelyek tartósan változatlanul maradnak. Sok összetevő változik a tárolás során, ezek esetében a tárolási idő korlátozott, a mintát tartósítani kell. A változást a mintában végbemenő folyamatok okozzák. Ezek lassíthatók hűtéssel. Ha a minta romlását mikroorganizmusok okozzák, segíthet a minta szűrése 0,45 m-es szűrőn, illetve a mikroorganizmusok elpusztítása (hő, UV fény, oxidáló szerek vagy mérgek). Általánosan használható tartósítószer nincs, mindig a cél és az elemzendő összetevő határozza meg, mi a meg- felelő.

Tartósítás 1.

Tartósítás 2.

A mintavételi jegyzőkönyv Miket tartalmazzon? Minden kell, aminek alapján megítélhető az esetleges elté- rés vagy hiba oka (mert a mintavétel általában megismétel- hetetlen). Ezek a következők: – a mintavétel körülményei: = helye, = ideje, = időjárás; – a mintavétel jellege, – a minták jelzése, – helyszíni mérések, műveletek, – a mintavevő (és esetleges tanúk) adatai, – hitelesítés aláírásokkal (ha kell).

A mintavétel helye, ideje Megnevezés pl. Staravoda-forrás, Szentendre Koordináták: É47º41’53” K19º02’47” Bf 205 m ha lehet, GPS-szel mérve, vagy térképről leolvasva. Helyszínrajz vagy fénykép, ha szükséges. A mintavétel ideje Dátuma pl. 1997. 08. 16. Időpontja pl. 15:30 Időtartama pl. 20 perc

A mintavételi körülményei, jellege Időjárási viszonyok (főként szabad ég alatti mintavételnél): légnyomás, szél hőmérséklet, páratartalom, köd, esetleges csapadék, napsütés vagy felhős idő, stb. A mintavétel jellege – szabványos (szabvány megnevezése) vagy – egyedi mintavétel (megnevezés, elérhetőség).

A mintavételi jegyzőkönyv A minták (párhuzamosok) jelzése, számozása: – egyértelmű, összetéveszthetetlen jelölés, – ne tartalmazzon utalást a helyre, – ami a tárolóedényre kerül, nem esik le, nem ázik el. Helyszíni mérések: pl. hőmérséklet. pH, fajl. vez., oldott O2 Az elvégzett helyszíni műveletek szűrés, átlagolás, aprítás, tartósítás. Tárolási körülmények: edény anyaga, mérete, darabszám, hűtés, stb. A mintavevő(k) (és esetleges tanúk) adatai. Hitelesítés aláírásokkal (ha kell). Jegyzőkönyv minta

Példa: Kazein mintavételi jegyzőkönyv A mintához mintavételi jegyzőkönyvet kell mellékelni. A jegyzőkönyvet a mintavétellel megbízott és tanúként jelen lévő személyek írják alá. A jegyzőkönyvnek a következőket kell tartalmaznia: a) a mintavétel helyét, dátumát, időpontját, b) a mintavevő személy és a tanú nevét, c) a mintavétel pontos leírását, d) a szállítmányt alkotó tételek fajtáját, számát, kódját, e) annak a tételnek az azonosítási számát, amelyből a mintát vették, f) a tételből vett minták számát, utalva arra a tételre, amelyből a minták származnak, g) a helyet, ahová a mintát küldeni kell, h) a gyártó vagy a csomagolásért felelős személy nevét és címét.