Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A zajszennyezés.
Zajszennyezés.
a sebesség mértékegysége
A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
A fejhallgatók története
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
3. tétel.
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
Koren Edit Zajvédelem 1..
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Tartalom Klasszikus hangtan
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Műszeres analitika vegyipari területre
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Záróvizsga felkészítő
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
Hangtan Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
8. ea november 13.. Elnyelési tényező Márvány: α=0 visszaver Acél, üveg: α=  Vastag porózus anyag  1 Helyiségen belüli falfelületek elnyelési.
7. ea november 6..
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Hang, fény jellemzők mérése
A mikrofon -fij.
A hangerősség Hlasitosť
A hang terjedése.
Zajmérés, zajcsökkentés
Zaj mint ártalom 9. Előadás
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Közl_kvéd021 közlekedési zaj források mérés/számítás (határértékek) csökkentés.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Hangtechnika.
10. ea..
Hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
(FA)IPARI ZAJMÉRÉS: NÉMETH GÁBOR • Nyugat-Magyarországi Egyetem • Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratórium • NAT /2007 (FA)IPARI ZAJMÉRÉS:
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Akusztikai alapfogalmak
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Elektromágneses hullámok
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
előadás: Hangtani alapfogalmak Augusztinovicz Fülöp
Mechanikai hullámok.
Zaj- és rezgésvédelem A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű
Hangtan.
1 A zaj és vibráció elleni védelem, valamint a megvilágítás aktuális kérdései a foglalkozás-egészségügyben Dr. Solt János Munkavédelmi Kutatási Közalapítvány.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Összefoglalás Hangok.
Multimédia.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A matematika a zenében.
A VASÚTI ZAJ LÉLEKTANA & RUGALMAS VÁGÁNYSZERKEZETI ELEMEK
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Hangtani alapfogalmak
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017. Zaj és rezgés … http://tp1957.atw.hu/ef_07.ppt

Tartalom Kulcsszavak, fogalmak: Zaj fogalma Hangsebesség, frekvencia, hullámhossz Hangnyomás, intenzitás, teljesítmény Hangnyomásszint, intenzitásszint, teljesítményszint Zajforrások (közlekedés, ipar, mezőgazdaság, lakossági zajok) Rezgések Zaj és rezgés hatásai Zaj és rezgéscsökkentés (aktív és passzív módszerek) Ismertesse a zaj és rezgés hatásait, és az ellenük való védekezés lehetőségeit! Mutassa be a zajjal kapcsolatos alapfogalmakat! Ismertesse a leggyakoribb zajforrásokat! Ismertesse a zaj és rezgés hatásait az élő szervezetre, az épített környezetre! Mutassa be a zaj és rezgés csökkentésének lehetőségeit!

A zaj fogalma Zaj minden olyan hang, ami káros, kellemetlen vagy zavar. A károsság objektív fogalom, mérésekkel igazolható, de a kellemetlen és a zavaró hatás szubjektív, egyéntől függ. Zaj probléma létezett már az ókori Rómában is (harci szekerek) A mai kor zaj problémái: „Öregkori” nagyothallás: lehet, hogy nem az „elhasználódás”, hanem az összegződött zajterhelések következménye. Fiatalkori nagyothallás: disco, walkman, más fülhallgatós eszközök (OKOS telefon).

Hangsebesség, frekvencia, hullámhossz Frekvencia, rezgésszám: a másodpercenkénti rezgések száma. Jele f, mértékegysége 1/s (= s–1 =c/s = cps) vagy Hz (Hertz). Független a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. A hallható hangok tartománya f = 20 .. 20000 Hz. A kisebb frekvenciájú hangok az infrahangok, a nagyobb frekvenciájúak az ultrahangok. Terjedési sebesség: a másodpercenként megtett út, az út és az idő hányadosa. Jele v, mértékegysége m/s, km/h. Függ a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. Levegőben 0 °C-on v = 331,8 m/s, 20 °C-on v = 340 m/s. Hullámhossz: egy hullám hossza, egy rezgés alatt megtett út. Jele , mértékegysége m. Szintén függ a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. A minőségi jellemzők összefüggése: v = f · 

Hangnyomás, intenzitás, teljesítmény Hangnyomás: a légnyomás pillanatnyi legnagyobb eltérése a nyugalmi (illetve átlagos) értéktől (más szóval az amplitúdó). Jele p, mérték-egysége Pa. Az emberi fül számára hallható legkisebb hangnyomás, a hallás-küszöb p0 = 2·10–5 Pa = 20 µPa. A legnagyobb hangnyomás, ami atmoszférikus (≈ 1 bar = 105 Pa) levegőben lehetséges 105 Pa. Hangteljesítmény: a hangforrást körülvevő zárt felületen egységnyi idő alatt átmenő hangenergia. Jele P, mértékegysége W. Az emberi fül számára hallható leggyengébb hang, a hallás-küszöb P0 = 10–12 W = 1 pW. Hangintenzitás: a hangforrást körülvevő egységnyi nagyságú zárt felületen egységnyi idő alatt átmenő hangenergia. Jele I, mértékegysége W/m2. A leggyengébb hang, ami az emberi fül számára hallható I0 = 10–12 W/m2 = 1 pW/m2. Ez a hallásküszöb.

Hangnyomásszint, intenzitásszint, teljesítményszint Hangszintek: logaritmikus mennyiségek, decibelben (dB) adják meg. Hangnyomásszint: ahol p0 a hallásküszöb, értéke 20 µPa, ami megfelel 0 dB-nek. (Azért van a képletben a négyzetre emelés, mert a hangenergia a hangnyomás négyzetével arányos, mint minden rezgésnél a rezgési energia az amplitúdóval). Hangteljesítményszint: ahol P0 a hallásküszöb, értéke 10–12 W , ami megfelel 0 dB-nek. Hangintenzitásszint: ahol I0 a hallásküszöb, értéke 10–12 W/m2 , ami megfelel 0 dB-nek.

Zajforrások Főbb zajforrások: Közlekedés főként a közúti, légi; a vasúti kevésbé zavaró Ipar, bányászat, energia; nehézipar (kohászat, gépgyártás), Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás talajművelés, favágás, szállítás Lakossági zajok háztartási gépek, barkácsolás, szórakozás (tv, zene).

Zaj és rezgés hatásai A zaj hatásai élő szervezetre (emberre): hallási problémák (átmeneti, végleges) pszichikai hatások: pl. ijedtség, ingerültség, zavarás; alvászavar → felszínes alvás vegetatív idegrendszer működés változása (stressz) A rezgés hatásai az emberre bizonyos erősség felett: fejfájás, szédülés, izmok, inak, csontok károsodása, emésztési panaszok; az épített környezetre, talajra a rezgés károsodást okozhat (repedések, törések), a talaj szerkezete változik (tömörödés → épület süllyedés).

Zaj és rezgéscsökkentés (aktív és passzív módszerek) Aktív csökkentés Mechanikai zajoknál Jobb kiegyensúlyozás, kenés Fogaskerék helyett dörzshajtás Bütykös mechanizmus mellőzése Áramlási zajoknál Sűrített levegő helyett villamos működtetés Nyomáscsökkentés fokozatosan, folyamatosan Dugattyús szivattyú helyett fogaskerék-szivattyú Kevésbé rezonáló építőelemek Kisebb sebesség (de nagyobb átmérő) Passzív csökkentés Zajárnyékoló fal (elnyelő anyag) Hanggátló szerkezetek, tokozás, zajvédő fülke

Passzív zaj- és rezgéscsökkentés Zajárnyékoló fal (elnyelő anyag) Hanggátló szerkezetek: tömegnövelés, többrétegű szerkezetek (légrések), rugalmas rögzítések/felfüggesztések. Tokozás, zajvédő fülke  

Hanggátló szerkezetek Rugalmas rögzítés (rezgéscsökkentő gumi). Kiss Ádám: Zaj a környezetben

Zaj- és rezgéscsökkentés módszere a vasútnál Budapest közúti vasúti vágányaiban alkalmazott felépítmény-típus, előre gyártott gumi profilokkal Ludvigh Eszter (BME): Vasúti környezetvédelem 2. kiadás Bp. 2003.