a hatékonyabb munkába segítésért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

ÁTMENETI KABÁT Avagy: átmeneti foglalkoztatás, köztes gazdaság szeptember 20. Kulinyi Márton.
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
„Tudás – Érték – Tapasztalat integrációs program” TÁMOP A-11/ Nyitókonferencia Február 23.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Esélyek a munkaerőpiacon
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
SZÁMVITEL.
Az „Út a munkához” program évi változásai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
„Út a munkához” program
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az „Út a munkához” program évi változásai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az európai gazdaság: együtt erősebb
Előadás másolata:

a hatékonyabb munkába segítésért EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb munkába segítésért Budapest Esély Nonprofit Kft. és partnerei az Erzsébetvárosi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Esély Családsegítő Szolgálat és a Józsefvárosi Családsegítő Szolgálat fórumot szervez az „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő programja TAMOP-5.3.1/08/1 projekt keretében 2018.12.30. 1

a hatékonyabb munkába segítésért Emberek és eszközök a hatékonyabb munkába segítésért Németh Szilárd Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottság

Gazdasági helyzet Magyarország 22 évnyi nemzeti jövedelme tűnt el a válságban (3400 milliárd dollár) Európában Magyarország első helyen áll a kényszerárverések számát tekintve a háztartások hiteltartozása mintegy 7200 milliárd Forint, vagyis Magyarország éves költségvetésének mintegy 2/3-a Forrás: IMF RICS, Ingatlanszakma Nemzetközi Kamarája KSH

Munkanélküliség 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 784 ezer a bejegyzett munkanélkülieké 436 ezer fő, ami 10,3%-os munkanélküliségi rátát jelentett ennek több mint fele több mint egy éve munkanélküli (őket nehéz visszavezetni a munkaerőpiacra) egy év alatt 138 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma a 15–64 éves népesség 61,9%-a, ezen belül a 15–61 évesek 64,5%-a jelent meg a munkaerőpiacon Forrás: KSH

Foglalkoztatottság Forrás: IMF

Foglalkoztatottság Magyarország 57% Lisszaboni Stratégia célkitűzése 70% stagnáló foglalkoztatottság: tíz éve változatlan a többi közép-európai országoknál a mély repülés után felfele ívelő pálya Forrás: IMF

Biztonság, Esély, Rend, Szolidaritás A pragmatikus szociálpolitika alapelvei: Adóforintokból finanszírozott juttatásoknak alapvető társadalompolitikai célokat kell szolgálniuk, minden akció csak addig legitim, ameddig a közjót szolgálja. A jólét elsődleges forrása a munka; ha van munka, van jövedelem; a munka forrása a piacképes szakképzettség. Az eddigi intézményfinanszírozást fel kell váltania a feladatfinanszírozásnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Németh Szilárd

A globális válság hatása a munkaerő-piacra Kiegészítés Kulinyi Márton A globális válság hatása a munkaerő-piacra két képben

A munkahelyek biztonságának csökkenése Egzisztenciát nyújtó munka Biztosnak tűnő munka Támogatott munka világa Teljes idős (bejelentett) munka Válság hatása Út a munkához Piaci munka világa Átmeneti, alkalmi munka Közcélú munka Munka, amiért fizetnek Közmunka Közhasznú Egy kis szívességi munka! Szociális fogl. Aktív korú inaktívak Aktív korú, munkanélküliek (segélyezettek) 2018.12.30.

A munkahelyek biztonságának csökkenése Foglalkoz-tatottak 3.765 e fő, 70 ezerrel csökkent Támogatott munka világa 30 ezerről 100 ezer főre nőtt Válság hatása Közcélú Munkaképes korú inaktívak 2.600 e fő, 40 ezerrel csökkent Munka nélküliek 320 ezerről 400 ezerre nőtt, Aktív korú, segélyezettek, 200 ezerről 300 ezerre nőtt 2018.12.30.

Magát munka nélkülinek mondók és munkaügyi központba járók Budapesten A válság fél éve alatt: Munkanélküliek és a regisztráltak száma másfélszeresére nőtt Korábban a munkanélküliek 40%-a nem járt, Nyáron már csak 20%-a nem jár a munkaügyi központokba 9.400 fő 15.200 fő 8.300 fő Forrás:KSH munkaerőmérleg alapján korrigált kistérségi mutatók, www.afsz.hu 2018.12.30. 12 Kulinyi Márton 12