A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
A évi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvíz logisztikai tapasztalati
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Siska Csaba alezredes HM Védelmi Hivatal mb. területi igazgató
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület A balatoni vízimentés jelene és jövője - Siófok –
Vállalatfinanszírozás
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Természeti erőforrások védelme
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
A VESZÉLYHELYZETEK SZABÁLYOZOTTSÁGA
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Dr. Spissák Lajos A PIRAMISOK.
Ellenőrzés, visszacsatolás
ÖNKÉNTESEK BEVONÁSA A KATASZTRÓFÁK ELLENI VÉDEKEZÉSBE
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A polgármester katasztrófavédelmi (polgári védelmi, tűzvédelmi) feladatai Jogszabályi háttér évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
: Készült: Közbiztonsági referensek felkészítésére Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A polgármester elsőfokú polgári védelmi.
A katasztrófák elleni védekezés rendszere
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Kormányszóvivői tájékoztató Aktuális árvízvédelmi helyzet Magyarországon március 23.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Támogatott döntéshozatal
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
biztonsági főigazgató
Hick törvénye Készítette: Kalmár Norbert. Bevezetés William Edmund Hick egy angol pszichológus volt Híres törvénye leegyszerűsítve azt mondja ki, hogy.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Válságmenedzsment / Polányi Sándor
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása Tóth Sándor pv. alezredes 2018.12.30.

A polgármester ideális esetben (egyik véglet) - az árvízi védekezés - mint speciális szakterületnek – minden területét jól ismeri A másik véglet: - az ő felségterületén nem volt, nem lesz árvíz → nem is akar foglalkozni vele 2018.12.30.

Törvényi kötelezettség 1999. évi LXXIV. Törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 19-20.§ 232/1996. (XII.26.) Kormányrendelet 16. § (b) 2018.12.30.

Az árvizek helye a katasztrófák rendszerében A föld összes lakosságának kb. 10 %-át veszélyeztetik rendszeresen árvizek (Magyarország adottságainál fogva ez a szám lényegesen nagyobb, mintegy 25-30 %). A vízkárelhárítás és ezen belül az árvízvédelem sokféle, bonyolult műszaki, gazdasági, igazgatási, szervezési-tervezési tevékenységet jelent, - és követel meg. 2018.12.30.

Ha csak a természeti katasztrófákat nézzük, akkor azok között is kétféle típust lelhetünk fel: - egyik az előre nem jelezhető (pl. földrengés, földcsuszamlás, viharok kőomlások, stb.), - a másik a jól előre jelezhető. Ez utóbbi közé sorolható az árvíz is. 2018.12.30.

Előre jelezhetőnél, alvízi ország (pl. Magyarország) - alapvetően több idő jut a felkészülésre, - tartóssága hosszabb, - az árvízi terhelés nagyobb Előre jelezhető,de felvizi ország (Ukrajna, Románia), - kevesebb idő áll rendelkezésre, - kevésbé tartós, - kisebb az árvízi terhelés 2018.12.30.

Az elhelyezkedéstől függetlenül az árvízi védekezés - komoly szakmai felkészültséget, - hatékony megelőzést, - hatékony védekezést követel meg. 2018.12.30.

Alapesetek árvíznél védekezés töltéskoronát meghaladó (LNV, MÁSZ) vízszint ellen 2018.12.30.

- A védekezés a védtöltést közvetlenül támadó árvízi hatások ellen 2018.12.30.

- védekezés az altalajon támadó árvízi hatások ellen 2018.12.30.

Első és legfontosabb a védekezés segítése 2018.12.30.

A védekezésbe bevonható közerő nyilvántartása Bejelentkezési kötelezettség, stb., mint fogalom gyakorlati jelentősége - szervezni a váltásokat → pv. kir.vezető Ha elfárad a helyi erő, befogadó településekről 15-20 fős, váltásokkal rendelkező segítség → → 6-12 órás váltások, de 48-72 óra után! - ha távolabbról érkezik a pihentetés szervezése, étkeztetés, védőeszközzel való ellátás 2018.12.30.

közerők vezetőinek képzése (zsákos védekezés) a VIZÜGY szakaszvédelem vezetőjével közösen bejárni az érintett településeket, mert el kell kerülni a kettős szervezést közerők vezetőinek képzése (zsákos védekezés) 2018.12.30.

jó ezeket vállalkozóknak kiadni, mert nem kell a polgármesternek elaprózni a számonkérést (1998.-2000. Gergelyiugornya, Szolnok) magasparti védekezés (pontos számok, eszközszükséglet (ERŐ-ESZKÖZ-IDŐ SZÁMÍTÁS)

Mi történik gátszakadáskor(!): A szakadástól távolabb eső települések „első” embere még mindig felelős a település védelméért, ezért: Körgáttal lehet (kell) megvédeni a települést - 24-36 órától nem igazán áll több rendelkezésre (2001-ben 8 település bevédése) - technikai szükséglet (gépi erő) - nem feladni az első sikertelen próbálkozást (Gergelyiugornya)

Rendkívül gyors, szervezett munkát igényel - 2001 után ha lett volna a kisajátításra forrás, maradtak volna a településeket védő, lokalizációs gátak. Ismerni a lehetőségeket (hogy hol célszerű kiépíteni) „ad hoc”, szakmailag hibás döntések elkerülése, mert sok energia mehet el fölöslegesen → Tiszaadony útátvágás  Tiszakerecseny veszélyeztetése 2018.12.30.

→áldozatokat tudni kell hozni (2002 →áldozatokat tudni kell hozni (2002. Dunai árvíz) tákolmányokat lebontani 2018.12.30.

Közművek kizárása (2002. Borsod) - nem meghátrálni a szolgáltatóval szemben. 2018.12.30.

A védekezés logisztikája Mindennek a hatékony védekezést kell szolgálnia (szervezeti felépítés, döntési szintek, stb.) Ismerni kell: - a területet - a szállítandó anyagokat - a szállítási utakat - a rendelkezésre álló gépeket - a lehetséges szállítási módokat 2018.12.30.

Alapvető védekezési anyagok homok, zsák, fólia, fáklya. A homok útja a bányától a védekezés helyére: - szállító járművön (földön, vizen, levegőben) - megtöltött zsákban (mennyire megtöltött a zsák) 2018.12.30.

aki szállít, tudja hová vigye (pontosan) Ha már szállítunk: aki szállít, tudja hová vigye (pontosan) ne hagyjuk eltéríteni a járművet alkalmas legyen a gépjármű vezetője (ne féljen a víztől). 2018.12.30.

Köszönöm a figyelmet ! 2018.12.30.