A szervezet energiaforgalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Az alvás tanulásban betöltött szerepe
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Az elhízás.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A belgyógyászati fizikális vizsgálat
Belső női nemi szervek.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
HŐSZABÁLYOZÁS.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A szervezet energiaforgalma
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Teljes Parenterális Táplálás
Mozgás, pihenés, egészség
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
Szabályozás-vezérlés
Az anyatejes táplálás jelentősége
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Az öregkor.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
LOREM IPSUM DOLOR SIT Proin laoreet metus ac lorem tincidunt fermentum. In at eros non nulla gravida pulvinar non in metus. Proin mattis commodo enim,
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Oktatás kiemelkedő fontossága
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Az alvó ember és az álmodó agy
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
Aktív, egészséges életmód
Mozgás szükséglete.
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Az anyai táplálkozási szokások magzatra gyakorolt hatása Dr. Hajdú Júlia Med. Habil. Semmelweis Egyetem Budapest, Általános Orvostudományi kar I.sz. Szülészeti.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Szabályozás-vezérlés
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Egészség és sport.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
A gyermek biológia fejlődése
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A szervezet energiaforgalma

Energiára van szükség: a szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka és az állandó testhőmérséklet fenntartása miatt Az energiaforgalom mérése: direkt vagy indirekt kalorimetria

Energiahasznosulás a szervezetben

Az energiaforgalom mérése Direkt kalorimetria

Az energiaforgalom mérése Indirekt kalorimetria

= + Energiaszükséglet Energiaszükséglet Alapanyagcsere Fizikai tevékenység

Alapanyagcsere Az alapvető életfolyamatok fenntartásához szükséges minimális energiatermelés, mely éber, szellemi és testi nyugalmi állapotban, előzetesen 12-14 órát éhező személyben mérhető semleges külső hőmérsékleten (felöltözve 20 °C, levetkőzve 28 °C) szoros korrelációt mutat a testfelülettel (hőleadó felület, aktív anyagcserét folytató szövetek aránya) nagyságát befolyásolja: - sportolás (+5%) - nem (férfiak +5-10%) - életkor (20 évtől évente -2-3%) - alvás (-10%) - menstruációs ciklus (1,5 MJ/nap eltérés), terhesség, láz, környezeti hőmérséklet (+5-20%) - stressz, élvezeti szerek

Az alapanyagcsere kiszámítása

Tápanyagok fajlagos hőhatása Étkezés után nő az alapanyagcsere, ami a táplálóanyagok emésztésével, felszívódásával, szállításával és intermedier anyagcseréjével függ össze Mértéke változó: zsír zsír 3% glükóz glikogén 7% fehérje fehérje 24% glükóz zsír 26%

A szervezet alkalmazkodása különböző energiaszintekhez Az energia átalakítása, beépítése alkati dolog (,,takarékos” gén megléte). Elégtelen energia ellátás esetén csökken az alapanyagcsere. Az alkalmazkodás hátterében az inzulin és trijódtironin szekréció csökkenése áll (fogyókúra). Többlet energia felvétele esetén nő az említett hormonok szintje, nő a hőleadás.

A fizikai tevékenység energiaszükséglete Az elvégzendő fizikai munkától és idejétől függ. Számítása az alapanyagcseréből szorzófaktorok segítségével történik.

A felnőttek napi energiaszükségletét meghatározó átlagos faktor

A 10-18 éves korúak napi energiaszükségletét meghatározó átlagos faktor

Energiaszükséglet terhesség és szoptatás alatt Egyedi elbírálást igényel. Befolyásolja a kezdeti tápláltsági állapot és a fizikai aktivitás csökkenés mértéke. 1-3 hónap: +0-0,6 MJ/nap 3-9 hónap: +0,6-1,2 MJ/nap szoptató anyák: +2-2,3 MJ/nap

Energiaszükséglet idős korban Az energiaszükséglet az életkorral csökken. Mértéke számos tényezőtől függ.

A gyerekek és serdülők energiaszükséglete A növekedés többletenergiát igényel. A kisgyermekek energiafelhasználása: 2-2,5x Az E-szükséglet a testi fejlődéssel mindkét nemben növekszik. A fiuk egységnyi testtömegre jutó E-szükséglete meghaladja a lányokét. A fiúk esetében a növekedés dinamikusabb (8-10 éves kortól). A fejlődés fázisai igen nagy fokú változatosságot mutatnak.

A gyerekek és serdülők energiaszükséglete

Az energiaszükséglet biztosítása Az energiahordozó tápanyagok megfelelő aránya.

Az elhízás okai és tényezői A legfontosabb okok túlzott energia-bevitel táplálkozási szokások táplálkozási magatartás zavarai életmód, környezeti tényezők öröklődés idegrendszer, hypothalamus károsodása termogenezis zavara hormonális zavarok

A fogyás és a fogyókúra A helyes fogyókúra néhány szempontja: lassú ütem (0,5-0,7 kg/hét) naponta 4-5 étkezés energiaszegény étrend, szénhidrát > zsír esszenciális tápanyagok bevitele rendszeres testedzés este és éjszaka keveset együnk fogyókúra után csökkentett energia-tartalmú „fenntartó étrend” rendszeres testsúlyellenőrzés