Források: Birtalan Ágnes Sámánizmus órái: BBN-KOR-263 Korea vallásai 3. (2011 ősz) BBN-KOR-273 Koreai sámánizmus (2012 ősz)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Források: Birtalan Ágnes Sámánizmus órái: BBN-KOR-263 Korea vallásai 3. (2011 ősz) BBN-KOR-273 Koreai sámánizmus (2012 ősz)
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Pápa.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
NEMZETI ÉS EURÓPAI KOMPETENCIÁK A CSALÁDPOLITIKÁBAN Frivaldszky Edit Emberi Méltóság Központ Meltosag.hu.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Készítette: Gondos Borbála
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Curie család Készítette: Prumek Zsanett. Marie Curie   Lengyel származású  Egyedüliként a két Nobel díjat is elnyerő tudós asszony kezdett.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A környezetföldtan fogalma, vizsgálati módszerei A környezetföldtan fogalma, vizsgálati módszerei Építés- és környezetföldtan 6.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; a bányászat A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata;
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
CAF URBOS 3/9 TÍPUSÚ VILLAMOS ÜTKÖZÉS VIZSGÁLATA
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
(Dávid és Salamon uralkodása)
Készítette: Szabó Krisztiánné
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
SZÁMVITEL.
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
SZÁMVITEL.
Nagyméretű kópiaszám változás (CNV) detekciója teljes genom asszociációs vizsgálatokban Az ábrán egy kromoszómán (alsó sáv) mért intenzitások aránya (B.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
KOREAI SÁMÁNIZMUS Történeti áttekintés
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Hipotézisvizsgálat.
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
A házasság arcai Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok.
A korai Egyház Az első közösségek.
Lovagi Játékok projekt
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Család és iskola Nevelés.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda évente 250
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Róka Horváth Alíz január 30..
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Az önismeret szerepe a tehetség kibontakozásában
Vállalati fenntarthatóság
Mátyás király és az Obszerváns ferencesek
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Miért is szeretjük az óvodánkat?
Fülemüle 5.b.
Az egyén társadalmi integrációja
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
Fekete harkály.
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Kultúra.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Források: Birtalan Ágnes Sámánizmus órái: BBN-KOR-263 Korea vallásai 3. (2011 ősz) BBN-KOR-273 Koreai sámánizmus (2012 ősz) http://english.whatsonkorea.com/main.ph?code=H&scode=H-14&pst=L Jangseung: - http://www.lifeinkorea.com/culture/changseung/Changseung.cfm Sotdae: - http://en.wikipedia.org/wiki/Sotdae - The National Academy of the Korean Language (2002). Illustrated Guide to Korean Culture; 233 traditional keywords. Hakgojae. Baker, Donald L.: Korean Spirituality. University of Hawai’i Press, Honolulu, 2008. Diószegi Vilmos: Shamanism (ed. by Hoppál Mihály). Akadémiai Kiadó, Budapest, 1998. Grayson, James Huntley: Korea: A religious history. RoutledgeCurzon, Abingdon, 2005.

A helyszellemek ábrázolása Koreában: 1. Sotdae (솟대) 2. Jangseung (장승) 3. Hareubang (하르방) 4. Seonangdang (서낭당) 5. Dokkaebi (도깨비)

1. Sotdae (솟대)

솟대 [sotdae] szótári találat: „a pole signifying prayer for a good harvest” (in folklore) Kulcsszavak:

Magas fa oszlop, a tetején faragott madár Általában falu bejáratánál állították fel Nem egyértelmű eredet, Északkelet-Ázsiában sok hasonló bronzkori lelet. Itt világfa szerep, a madarak az összekötők a földi és az égi világ között. Vízimadarak kultusza: az oszlop tetején lévő madarak leggyakrabban kacsák, de sok vadludat vagy egyéb madarat ábrázoló faragás is van. Költöző madarak! Az elnevezés régiónként változik, pl.: soju, sojutdae, soldae, byeolsindae, sotdaek, pyojutdae, susalmok… stb.

Szerepe:. - ártó szellemek távolt tartása Szerepe: - ártó szellemek távolt tartása - a jólét és termékenység kérése a falura - később más is, pl.: ha egy fiú letette a hivatalnoki vizsgát (kwageo, 과거) , akkor a ház udvarába állítottak egyet. A madarak alakja, száma, és hogy milyen irányba néznek, mindenhol különböző.

2. Jangseung (장승) [長承/長丞]

Kulcsszavak:

Általában fából készül, de kő is van (Jeolla, Jeju) 2 méter körül, majdnem mindig festett. Legtöbbször párban vannak, Férfi kalapban: „az Ég alatti nagy hadvezér” (천하대장군, 天下大將軍, Cheonha-daejanggun) Nő: „A Föld alatti nagy hadvezérnő” (지하여장군, 地下女將軍, Jiha-yeojanggun) Tabukötél: betegség, vagy valami veszély esetén köteleket kötnek rájuk. 200 éve terjedt el, eredetileg pupsu, puksu volt a neve.

Szerepe:. - mérföldkövek, falu határát jelölő oszlopok Szerepe: - mérföldkövek, falu határát jelölő oszlopok - őrzők, távolt tartja az ártó szellemeket a falu lakóitól - távol tartja a bajokat és a betegségeket - helyszellemek megtestesítői Arckifejezés két féle: a) riasztó, tokkaebi féle arc (manószerű lény, szarvat visel, trickster jellem) b) a közösség önarcképe, gyakran karikatúrája, humoros ábrázolás