ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VETŐMAG ÉS A VETÉS.
Advertisements

Bedő Zoltán – Láng László – Rakszegi Mariann
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
A köles kül- és belpiaca
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A Föld lakossága.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
A burgonya.
Takarmányismeret 4. Magvak.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
Alapanyagok Segédanyagok
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
SZÉNHIDRÁTOK.
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
A megporzástól a termésig
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Export-import szabályozás
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
A vízililiomok alosztálya
Táplálékok , tápanyagok
Mezőgazdasági Minisztérium
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
IPARJOGVÉDELEM A GYAKORLATBAN Falusi János igazgató, növénynemesítő Gabonakutató Kft. Szeged, Növénynemesítő Kutatóállomás Táplánszentkereszt.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Anyagvizsgálat - mérés
A helyes táplálkozás.
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
A szántóföldi növények piacszabályozása
Haszonnövények.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Az IKR zrt által forgalmazott II
1 Fejezetek a búzatermesztésből. 2 Ismerkedés egy termesztett növénnyel A fajta jelentősége a termesztésben  Éghajlatigénye  Talajigénye  Vetésváltási.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Tápanyagaink.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Gabonapiac 2017 Potori Norbert AGROmashEXPO, január 26.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Egészségtudatos gasztronómia
Sörgyártás kiselőadás
Az egyszikűek.
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
21. FÖLDMŰVELÉS.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
Az egyszikűek.
Az egyszikűek.
Előadás másolata:

ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET Ötödik előadás 2018.12.28.

GABONAFÉLÉK 2018.12.28.

A VILÁG GABONATERMELÉSÉNEK MEGOSZLÁSA FÖLDRÉSZENKÉNT 2018.12.28.

A BÚZA Triticum Felhasználási megoszlás Kenyérgabona Takarmányozás Csoportosítás az érési idő szerint: Korai érésű fajták (GK Tiszatáj, Martonvásári4) Középérésű (Martonvásári6, Bezosztája, Jubilejnaja) Késői érésű (Martonvásári1) Csoportosítás keménység szerint: Közönséges, étkezési búzafajták (Triticum aestivum) Keménybúzák (Triticum durum) 2018.12.28.

ROZS Secale cereale L. Hidegtűrő gabonafajta Termesztése újra fellendül Vízzel kimosható sikért nem tartalmaz Termesztett fajták: Danae, Kisvárdai1, Kecskeméti H, Lovászpatonai) 2018.12.28.

Triticale Búza és rozs keresztezéséből Hideg klímájú, laza talajon termesztik Ellenállóbb a búzánál Takarmányozásra használják Termesztett fajta: Triticale 64 2018.12.28.

ÁRPA Felosztás a kalász morfológiája szerint : Sörárpa: Árpafajták: Kétsoros Négysoros Hatsoros Sörárpa: négysoros őszi árpa, kétsoros tavaszi árpa Árpafajták: Őszi árpák: Horpácsi kétsoros, Martonvásári 34, KG 58, Kompolti korai Tavaszi árpák: HK42, Tápláni tavaszi sörárpa, Martonvásári 43 2018.12.28.

KUKORICA a. Sima szemű kukorica. Kemény, a keményítőszemcséket sikér borítja, amelyek a keményítőszemcsék közötti részeket teljesen kitöltik. Ezért a fehérjetartalmuk magas, 11-12%. b. Lófogú kukorica. A világon ezt termesztik a legnagyobb területen. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb takarmánykukorica. c. Csemegekukorica. Édes keményítőt tartalmaz. A cukrok keményítővé való alakulása a szemben zavart, ezért zsenge állapotban sok cukrot tartalmaz. d. Pattogatni való kukorica. A szem lisztes része kicsi, és vastag üreg veszi körül. Létezik rizsszemű és gyöngyszemű típusa is. Az endosperm majdnem teljes egészében szögletes, és egymáshoz tapadó keményítőszemcsékből áll. Hevítéskor az endospermből felszabaduló vízgőzök hirtelen felszakítják a magburkot, és az endosperm fehér, laza tömegként kifordul. 2018.12.28.

Zab Pohánka Köles Takarmánygabona Újabban diétás étkezéshez terjedt el Takarmánygabona, baromfieledel Köles Takarmánygabona, baromfieledel 2018.12.28.

Rizs Ázsiai népek legfontosabb élelmiszere Aminosavösszetétele jobbmint a búzáé Fehérjetartalma 6-9% A szervezet 88%-ban hasznosítja 2018.12.28.

A gabonaszem szerkezete és összetétele 2018.12.28.

Gabonafélék általános összetétele (%-ban) 2018.12.28.

Élelmezési gabonák minőségi követelményei Fotosabb vizsgálatok: Sikértartalom-meghatározás (nedves, száraz-sikértartalom, nyúlékonyság, elterülés) Sütőipari érték meghatározása (Hankóczy-Brender farinográffal, vízfelvevőképesség, terhelés, konzisztencia, állóképesség) Értékszám Minőségi csoport 100-85 A1 84,9-70 A2 69,9-55 B1 54,9-45 B2 44,9-30 C1 29,9-0 C2 Sütéspróba Egyéb vizsgálatok (acélosság, Szedimentáció, stb.) 2018.12.28.

Tésztanyújtási diagrammok Nyújtási értékszám NyÉSz= BC/AC (g/mm) Szakítási értékszám SzÉSz= BC/AD (g/mm) I: jó minőségű búza (liszt) II: gyenge minőségű búzáből készlt liszt 2018.12.28.

Élelmezési gabonák minőségi követelményei Fotosabb vizsgálatok: Sikértartalom-meghatározás (nedves, száraz-sikértartalom, nyúlékonyság, elterülés) Sütőipari érték meghatározása (Hankóczy-Brender farinográffal, vízfelvevőképesség, terhelés, konzisztencia, állóképesség) Értékszám Minőségi csoport 100-85 A1 84,9-70 A2 69,9-55 B1 54,9-45 B2 44,9-30 C1 29,9-0 C2 Sütéspróba Egyéb vizsgálatok (acélosság, Szedimentáció, stb.) 2018.12.28.

Élelmezési gabonák minőségi követelményei A búza minőségi követelményei: Javító élelmezési búzák Malmi búza Általános (szemcsenagyság, nedvességtartalom, egységes, kártevőktől mentes, azonos évjárat) Fajta iránti követelmények Érzékszervi követelmények (szín, szag, íz) Részletes minőségi követelmények: Sűrűség (hektolitertömeg): 76-80 dkgl Nedvességtartalom: max. 14,5 % (mm) Keveréktartalom: max. 2 % (mm), ezen belül: káros keverék legfeljebb 0,5 % Sütőipari érték (javítóbúzánál lagalább A, malmi búzánál legalább B) Nedves sikér mennyisége (javító búzánál legalább 35 %, malmi búzánál nincs követelmény) 2018.12.28.

Részletes követelmények 2018.12.28.

A rozs minőségi követelményei Általános követelmények (szemcsenagyság, tisztaság, kártevők jelenléte, azonos évjárat) Érzékszervi követelmények szín: világoszöld, szürkészöld, sárga lilás, barnás elszíneződéssel; szag, íz: jellemző, édeskés, nem keserű, nem savanyú Részletes minőségi követelmények Hektolitertömeg: legalább 71 kg; Keverékesség: max. 2%; Káros keverék: max. 0,5 %, ebből anyarozs max: 0,2 %; Keveréken felül törött és csírázott szem: max. 2-2 % Nedvességtartalom: max 14,5 % 2018.12.28.

Gabonasiló elvi felépítése A gabona tárolása A gabona előkészítésetárolásra – szárítás A gabona tárolása Padozaton tárolás Silós tárolás Gazdasági nvonatkozások Tárolás során végbemenő jelenségek: A gabona légzése Mikrobiológiai elváltozások Kártevők (egerek, gabonazsizsik, mezei gabonamoly, aszalványmoly, lisztatka) Gabonasiló elvi felépítése 2018.12.28.

MALOMIPARI TERMÉKEK Liszt Történeti áttekintés Vízimalmok - őrlőkövek Gőzmalmok – hengerszékek (1874 Mechwart András: rovátkolt hengerek) Villanymalmok Piaci helyzet: kb 140 millió tonna búzaliszt Európa (81 millió t) Ázsia, Észak- és Középamerika (16 millió tonna) Afrika, Délamerika (6-6,5 millió tonna) Ausztrália (1,5-2 milló tonna) Egyéb lisztek: kb. 200 millió tonna Választékcsökkentés 2018.12.28.

Búza és rozslisztek 2018.12.28.

A búzaliszt összetétele –        ásványianyag-tartalom 0,5-1,5% –        keményítő 65-69% –        víz 13-15% –        cukrok 2-3% –        vázanyagok 0,5% - zsírok, enzimek, vitaminok 5,4% 2018.12.28.

A sikér Összetevők: gliadin /glutenin = 1:2-1:4 Világossárga, rugalmas,, alakját hosszú ideig megtartja, a vizet nem engedi el 2018.12.28.

Érzékszervi tulajdonságok Szín – pekározás Szag Íz Szemcsézettség Hamutartalom 2018.12.28.

Egyéb követelmények Nedvességtartalom (max 14.5 %) Savfok Idegenanyag-tartalom Sütőipari értékcsoport 2018.12.28.

Egyéb lisztek Kukoricaliszt (kukoricadara) Szójaliszt Rizsliszt Borsóliszt Étkezési búzacsíra Étkezési búzakorpa 2018.12.28.

Kukoricaőrlemények jellemzői 2018.12.28.

Csomagolás Szállítás Raktározás, tárolás (15-20 C fok, 60-70% páratartalom) 2018.12.28.

Hántolt termékek Tisztítás Osztályozás Hántolás (kövön, korongon) Hántolatlan magvak eltávolítása Fényezés 2018.12.28.

Hántolt rizs jelemzői 2018.12.28.

Forrásmunkák Codex alimentarius 2-61 Búza szabvány Kukorica szabvány Szilágyi, J., Mészáros S., Mezőgazdasági termékek áruismerete, Scientia kiadó, 2002 let a Magyar Elektronikus könyvtárból http://mek.oszk.hu/01700/01747/index.phtml A többi forrásmunka elérhető a www.emte.siculorum/~meszarossandor honlapon 2018.12.28.