A monszun szélrendszerek A légszennyezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A légkör összetétele és szerkezete
Időjárás, éghajlat.
Az időjárás.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A légnyomás és a szél.
Nagy földi légkörzés.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
A levegő felmelegedése
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Az általános földi légkörzés
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Monszun szélrendszerek és tengeráramlások
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
A mérsékelt övezet 1..
Az általános légkörzés
A Nap sugárzása.
A tundrától a trópusokig
Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok
Víz a légkörben Csapadékképződés.
Időszakosan változó és helyi szelek
Levegő védelme.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
A világ szubtrópusi monszun területei
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Éghajlat, klíma „Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja” WMO def.: az éghajlati rendszer által véges.
A klímaváltozások és okaik
Az óceáni cirkuláció.
A Föld légköre és éghajlata
LÉGKÖR.
MONSZUNOK.
Készítette: Veréb Katalin III. meteorológus
Az Éghajlatváltozás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
Légnyomás, szél, időjárási frontok
Ciklonok, anticiklonok
A légkör földrajza A légnyomás és a szél.
A légkör és a levegőszennyezés
A monszun szélrendszer
Időjárási és éghajlati elemek:
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Nagy földi légkörzés.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
A földrajzi övezetesség
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
Amerika éghajlata.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Készítette: Váradi Tímea 10. osztály
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
24. AZ IDŐJÁRÁS.
Amerika éghajlata.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

A monszun szélrendszerek A légszennyezés (tk. 117 – 126. oldal) 2018.12.28. FÖLDRAJZ

A trópusi monszunszél Hőmérsékleti egyenlítő: A hőmérsékleti egyenlítő a földfelszín legmelegebb pontjait összekötő vonal. Szabálytalan futását annak köszönheti, hogy a kontinensek belsejébe jobban benyomul, mert azok erősebben melegszenek fel. 2018.12.28.

A trópusi monszun Az évszakos irányváltást mutató szeleket, ha az eltérő szélirányok között legalább 120 fokos különbség van, monszunnak nevezzük. Kialakulása: A trópusi monszun kialakulását a termikus egyenlítő helyzetváltoztatása okozza: a passzát szelek a termikus egyenlítőhöz (ITCZ) tartanak. Mivel a termikus egyenlítő nem esik egybe a földrajzi egyenlítővel, az É-i félteke nyarán a D-i félteke passzát szele átlép a földrajzi egyenlítőn. Ekkor a Coriolis-erő eredeti irányához képest kb. 90°-ban téríti el a DK-i passzátot, kialakul a DNy-i trópusi monszun szél. 2018.12.28.

2018.12.28.

Az É-i félteke telén a helyzet fordított: D-i féltekére húzódó termikus egyenlítőt követve az ÉK-i passzát lép át a földrajzi egyenlítőn és ÉNy-i monszunszélként halad tovább. A termikus egyenlítő mindenkori helye és a földrajzi egyenlítő közötti sáv az ún. trópusi nyugatiszél-zóna. 2018.12.28.

Következményei: Abban a sávban, ahol az ITCZ mozog a nyári félévben az egyenlítői nyugati szelek, a téli félévben a passzát szél uralkodik. Féléves váltású, télen száraz, nyáron csapadékos időjárás alakul ki. A hőmérséklet maximuma magas napállás idején, tavasz végén, a monszun kezdete előtt van. Három évszak alakul ki: meleg, csapadékos nyár; meleg, száraz tél; forró, száraz tavasz. A Föld legcsapadékosabb területei: a csapadék mennyisége 1000-3000mm körül, de India ÉK-i részén, a Kasi-hg-ben (Cherrapunji) 10.000mm-t meghaladó éves csap mennyiség jellemző. A csapadék éven belüli megoszlása egyenlőtlen, szinte a teljes mennyiség nyáron hullik. 2018.12.28.

Előfordulási területei: Hindusztáni-fsz., Hátsó-India, Indonézia, Fülöp-szk., É-Ausztrália, K-Afrika, D-Arábia, D-Amerika ÉNy-i pereme, Ny-Afrika. 2018.12.28.

2018.12.28.

A trópuson kívüli monszun A trópuson kívüli monszunok előidézője a kontinensek és óceánok eltérő fölmelegedése, valamint az ezzel együtt járó nyomáskülönbségek kialakulása. A termikus egyenlítő elmozdulása csak másodlagos jelentőségű. Télen a szárazföldek jobban lehűlnek, mint az óceánok, ezért a kontinensek belsejében anticiklonok alakulnak ki. Ezek az anticiklonok télen a felszín közelében a szárazföld felől a tengerek felé tartó áramlást eredményezhetnek. Ez száraz téli időjárást okoz (a Japán –szigetív kivételével). Nyáron a légnyomás eloszlása ellentétes, a jobban fölmelegedő kontinensek belsejében alacsony nyomású s területek (termikus depressziók) alakulnak ki, ami a felszín közelében az óceánokról a kontinensek belseje felé irányuló légáramlást okoz. A tenger felől a szárazföldre érkező páradús légtömegekből a kontinenseken jelentős csapadék hullik. 2018.12.28.

2018.12.28.

Szubtrópusi monszun 2018.12.28.

Légszennyezés Légszennyezés folyamata: emisszió  kémiai reakció  leülepedés Légszennyező források: közlekedés hőerőművek ipar háztartások 2018.12.28.

Légszennyező anyagok: Kén – dioxid Nitrogén – oxidok Szén – monoxid Ózon Füst, korom Ólom 2018.12.28.

a) Savas esők 2018.12.28.

kén-dioxid + víz  kénsav nitrogén-dioxid  salétromsav savaseső vizek, talajok elsavasodása, elsavanyodása élővilág kipusztulása 2018.12.28.

Savas eső hatása 2018.12.28.

b) Üvegházhatás A légkörbe kerülő nagy mennyiségű szennyező anyag (szén–dioxid, nitrogén–oxidok, por, korom stb.), csapdába ejti a hőhullámokat és visszasugározza a földfelszín felé. E megnövekedett üvegházhatás általános felmelegedést idézhet elő, ami globális problémák egész sorához vezethet: Olvadás  tengerszint emelkedés  Ennek számos tengerparti ország és város eshet áldozatul, pl. Hollandia, Velence, vagy Banglades, ahol már napjainkban is gyakoriak a hatalmas árvizek. Elsivatagosodás  mezőgazdasági termelés visszaesése,  élelmezési válság 2018.12.28.

c) Ózonritkulás A kb. 25-30 km-es magasságban lévő ózonréteg az utóbbi évtizedekben erős pusztulásnak indult. Bizonyos vegyi anyagok, amelyek hosszú ideig ártalmatlannak tűntek, nagyfokú stabilitásuk miatt képesek feljutni a sztratoszférába, s ott reakcióba lépnek az ózonréteget felépítő háromatomos oxigénmolekulákkal. Ilyen anyagok például a halogénezett szénhidrogének, más néven klór–fluor–karbonok (CFC-k), amelyeket főként a hűtőgépek hűtőanyagaként vagy sprayk hajtógázaiként alkalmaznak (ráadásul ezek üvegházhatásúak is). A folyamat eredményeképpen az ózonmolekulák szétbomlanak, és nem tudnak újraképződni sem: ózonritkulás következik be. Így aztán az ultraibolya sugárzás nem emésztődik fel a sztratoszférában, hanem egyre nagyobb mennyiségben bombázza a földfelszínt. Az ultraibolya gyilkos sugárzás az élőlények számára. Tönkreteszi a fehérjéket és örökletes elváltozásokat (mutációkat) okoz a génekben. 2018.12.28.

Ózonpusztulás 2018.12.28.

A légszennyeződés ellen csak az emisszió forrásánál lehet hathatósan védekezni! 2018.12.28.

Feladatok 2018.12.28.

A) A Föld felszínével párhuzamosan mozgó légáramlás. 1. Mi a szél? A) A Föld felszínével párhuzamosan mozgó légáramlás. B) Az alacsonyabb légnyomású helyről a magasabb nyomású felé áramló levegő. C) A Föld felszínéről magasba emelkedő levegő. D) A Föld felszínén spirálisan mozgó levegő. E) A Föld felszíne felé mozgó, leszálló levegő. 2018.12.28.

2. Mikor keletkezik harmat? A) Ha a levegő lehűl. B) Ha a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontját. C) Ha a lehűlt felszín fölé melegebb, páradús levegő érkezik. D) Ha a kisugárzással lehűlt felszín lehűti a levegő alsó rétegét, és a kicsapódó vízgőz apró cseppekben válik ki a felszín tárgyain. E) Ha a túltelített levegőből kicsapódó vízgőz jégkristályok formájában telepszik rá a tereptárgyakra. 2018.12.28.

A) Ha a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontját. 3. Mikor keletkezik dér? A) Ha a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontját. B) Ha a levegő lehűl, és vízgőztartalma kicsapódik. C) Ha a lehűlt felszín fölé melegebb, páradús levegő érkezik. D) Ha a kisugárzással lehűlt felszín lehűti a levegő alsó rétegét, és a kicsapódó vízgőz apró cseppekben válik ki a felszín tárgyain. E) Ha a túltelített levegőből derült, szélcsendes időben 0ºC alatt kicsapódik a vízgőz a felszín közelében lévő tárgyakra. 2018.12.28.

A) A Föld felszínével párhuzamosan mozgó légáramlás. 4. Mi jellemző a ciklonra? A) A Föld felszínével párhuzamosan mozgó légáramlás. B) Légörvény, amelynek központjában alacsony légnyomás uralkodik. C) Légörvény, amelynek központjában a levegő leszáll. D) Száraz, derült időjárást okoz. E) Az erősen lehűlt szárazföldek felett alakul ki. 2018.12.28.