Oláh Liliána Kiss Liliána

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

Néhány példa káros összetevőkre:  Szájvíz: Alkohol, ízeítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfát Fogkrémek: Fluor, Sodium Lauryl Sulfát, Propylenglykol,
Az ammónia 8. osztály.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Öltözködés és kozmetikumok
GYÓGYSZERREL AZ EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY B U D A P E S T C I Á N M É R G E Z É S.
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA. Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-,
Készítette: Tóth Tünde
SO2.
Flavon max termékcsalád
HIDROGÉN-KLORID.
Kozmetikumok kémiája.
Tetoválás veszélyei.
MÉRGEZÉSEK GYERMEKKORBAN AZ ETTSZ ADATAI
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
MUNKAVÉDELEM KÉMIAI BIZTONSÁG.
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő Munkacsoport
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő munkacsoport,
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18.
A kénsav és sói 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Háztartási vegyszerek
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Faith in Nature az igazi természetes szépség. A Faith in Nature bőrápoló termékcsalád minden tagja hipoallergén és parabénektől (kőolaj származékoktól)
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Aromás szénhidrogének
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Tulajdonságai: színtelen gáz, kellemetlen szagú vízben jól oldódik, polimerizálódik, mérgező! rákkeltő hatású, metanol lebomlásakor is ez mérgez oldata.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A csoda-tó 6.a DTH
melléklet: Észterek1 diasor
Készítette: Kothencz Edit
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Az oldatok kémhatása.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Előadás másolata:

Oláh Liliána Kiss Liliána Hétköznapi mérgeink Oláh Liliána Kiss Liliána 9/B

Kattintson a tetsző címre! Tartalomjegyzék Háztartási vegyi anyagok Gépkocsik Levegőillatosító Körömlakk, szempillafesték, egyéb sminkek Samponok Tusfürdők, testápolók, krémek Beltéri levegő Fogkrém Záró Dia Dezodor, parfümök Kattintson a tetsző címre!

Háztartási vegyi anyagok Közös jellemző: irritálják a bőrt a szemet veszélyesek az egészségre Az ilyen szerekben megtalálható: benzol (rákkeltő) Tipp: Az ásványi savak (sósav) helyett használjunk természetes savakat: ecetet, citromot. Súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát ajánlunk

Levegőillatosító Tartalmaz: Formaldehid- et fej-fájást, rosszullétet okozhat fel-tételezhetően hormonális hatású dietil-ftalát különféle allergiát kiváltó anyagok

Samponok Gyakori összetevő: Nátrium-lauril-szulfát DMDM Hydantion(a samponok gyakori alkotója) allergiát, fejfájást, depressziót, asztmát okozhat gyengíti az immunrendszert. Tipp: Kerüljük a gyakori haj- mosást! Használjunk természetes alapanyagokból készült, esetleg bio samponokat.

Tusfürdők, Testápolók, Krémek Gyakran tartalmaznak baktériumölő anyagokat(triklozán) Tusfürdők: Testápolók: Krémek: További információkért kattintson a képekre!

Tusfürdő . A tusfürdők, habfürdők használatánál különösen vigyázni kell : a mennyiségre, ne maradjanak a bőrön. Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. Tipp: Használjunk natúrkozmetikumokat amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint szintetikus mostohatestvéreik.

Testápolók Leginkább a bőrirritáció szempontjából veszélyesek,hiszen veszélyes vegyi anyagokat találhatunk bennünk Pl.: alumínium

Krémek Alumínium származékok Alumínium vegyületek Tartósítószerek Kőolaj származékok (akadályozzák a bőr méregtelenítését) Mindig csak egyfélét használni. Nem szerencsés, ha eltér az arclemosó és az arckrém márkája

Fogkrém A fogkrémek nagy része tartalmaz: nátrium-fluoridot (nagy mennyiségben irritáló hatású, elképzelhető, hogy mérgező, károsítja az ideg- és az emésztőrendszert) triklozánt Tipp: Keressünk alacsony nátrium-fluorid tartalmú, triklozán mentes fogkrémeket!

Dezodor, parfümök A kozmetikumok, így a dezodorok tartósítására is gyakran a parabéneket használják. Ezek a vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, hormonális hatásúak és lehetséges rákkeltő anyagok Tipp: Vásároljunk parabénmentes dezodorokat, kerüljük a parfümök használatát.

Gépkocsik A gépkocsi is a veszélyes anyagok tárháza: a fagyálló folyadék, a glikol erős méreg; az akkumulátor maró kénsavat és mérgező ólmot tartalmaz. A motorolaj veszélyes a környezetre; a régi fék és kuplungtárcsák azbesztből készültek; a gumiabroncs meg a mai napig rákkeltő poliaromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz. Tipp: Ha nincs fagy, csak ioncserélt vizet és ne fagyállót használjunk hűtőfolyadéknak!

Körömlakk, szempillafesték, egyéb sminkek Ezek illékony összetevői károsak az egészségre. Például a toluol: Bőrirritáló hatású, károsítja a májat, a bőrt, a veséket, az ideg, a légző és a keringési rendszert, nagyobb mennyiségben vetélést okozhat. Tipp: Gondoljuk meg a szempillaspirál használatát! A szemorvosok véleménye szerint a vízálló festék a kevésbé rossz megoldás.

Beltéri levegő Tipp: A beltéri levegő minőségét legegyszerűbben szellőztetéssel lehet javítani. Kedvező hatásúak a cserepes szobanövények. Kerüljük a légfrissítők használatát! A szobák levegőjében felhalmozódnak a káros gázok és más légszennyező részecskék. A dohányfüst több száz vegyi anyagot tartalmaz, ezek egy része rákkeltő. A különböző festékekből, ragasztókból, műanyagokból illékony vegyületek szabadulnak fel.

"Ahhoz hogy egészséges maradj nem csak szellemileg kell jól lenned a külső mesterséges mérgeket is kerülnöd kell” Köszönjük a figyelmet!