Készítette: Koleszár Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdag és a szegény Itália
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Magyarország a XVIII. században Az újjáéled ő ország.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
MIÉRT TOLNA?. Idáig felfedezetlen lehetőségek Aknázza ki őket!
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Az ország a dualizmus korában
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
Termálvizek külföldön Hazánk a világ 5. termálhatalma Csupán csak Izland, Japán, Olaszország és Franciaország előzi meg A hazai termálvíz kiemelkedő minőségű,
A portugál ökológiai gazdálkodás jellegzetességei Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Viseu and Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidraúlica.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
Ötcsillagos a turizmus A turizmus ágazat teljesítménye 2005-ben Dr. Kolber István Regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Jugoszlávia utódállamai
Portugália - Görögország
A krétai és a mükénéi kultúra
Válság és virágzás Nyugat-Európában
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Portugália.
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
Amerikai Egyesült Államok
Európa - elhelyezkedés, domborzat, vízrajz (vaktérkép)
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Nagy-Britannia.
A közlekedés és az idegenforgalom
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Világtenger földrajza
Készítette: Koleszár Gábor
35. EURÓPA GAZDASÁGA.
Magyarország földrajzi helyzete, határai
29. VAJDASÁG.
Középidő és Újidő.
Készítette: Koleszár Gábor
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Amerikai Egyesült Államok
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
Készítette: Koleszár Gábor
3. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Európa fogalma, határai, ismérvei
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
OROSZORSZÁG GAZDASÁGA
Informatikai eszközök a földrajzórán
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
STARI VLAH- RAŠKAI FENNSÍK ?
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Lényege: Belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.
Amerikai Egyesült Államok IV.
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
USA mezőgazdasága.
Amerikai Egyesült Államok III.
Elődeink nyomában Erdélyben
A nemzetközi kereskedelem
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Készítette: Koleszár Gábor Dél-Európa FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 2018.12.25.

Földrajzi helyzete: Ibériai-félsziget: Andorra, Portugália, Spanyolország Appennini-félsziget: Olaszország, San Marino, Vatikán Málta Balkán: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Görögország, Macedónia, Szerbia és Montenegró, Szlovénia Törökország európai része Ciprus

Készítette: Koleszár Gábor Olaszország FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 2018.12.25.

Adatok: Államforma: Parlamentális köztársaság Hivatalos nyelv: olasz Főváros: Róma Terület: 301 318 km² (71.) Népesség:  60 millió fő Népsűrűség: 197 fő/km² Pénznem: Euró

Természetföldrajza Fekvése, határai: Olaszország a Földközi-tenger középső medencéjébe nyúló, csizma alakú félszigeten, az Appenini-félszigeten és a hozzá tartozó két nagy (Szicília, Szardínia) és sok kis szigeten terül el. A Földközi-tenger különböző beltengerei és peremtengerei veszik körül: az Adriai-tenger, a Tirrén-tenger, a Jón-tenger és a Ligur-tenger. Az ország északi határvonalát az Alpok vonulatai adják.

Domborzata: Alpok: Olaszországban az Alpok két nagyobb részre osztható: a Nyugati-Alpok láncai a francia határnál kezdődnek. Ennek legmagasabb csúcsai az olasz-francia és az olasz-svájci határ szélén sorakoznak. A hegyláncok között hágók biztosítják évszázadok óta a közlekedés lehetőségét. A Keleti-Alpok legszebb vonulatai mészkő és dolomit alkotta hegyláncok. Mesés szépségű a Dolomitok vonulata, melynek legmagasabb pontja a Marmolada (3342 m). Az Alpok déli lábánál a jégkorszaki gleccserek végmorénái mögött gleccsertavak fekszenek, melyek vonzzák a turistákat is, mint a Garda-tó, a Lago Maggiore, a Comói-tó vagy a Luganói-tó.

Appeninek: A Nyugati-Alpok folytatásának tekinthető az Itálián kb Appeninek: A Nyugati-Alpok folytatásának tekinthető az Itálián kb. 1000 km hosszan végighúzódó Appenninek vonulata. A hegység észak-déli itányban halad végig a félszigeten. Nyugatról és keletről dombságok kapcsolódnak hozzá. Az Appenninek a legfiatalabb gyűrthegység Európában, a földtörténeti harmadidőszak végén, a negyedidőszak elején keletkezett. Az óidei kristályos kőzetek csak színezőelemként jelennek meg a hegység fő tömegét adó jórészt harmadidőszaki üledékes kőzetek között (flis, mészkő, homokkő). Területén jelentős vulkanizmus zajlott a pleisztocén és holocén időszakában. A vulkánok egy része még ma is aktív: a Vezúv, az Etna és a Stromboli.

Pó-alföld: A Pó-alföld harmad- és negyedidőszaki tengeri, tavi, folyóvízi feltöltéssel alakult ki. Itália legtermékenyebb, gondosan megművelt területe, egyúttal az ország éléstára.

Éghajlat: A félszigeten mediterrán. A nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen. Pó-síkságon nedves kontinentális. A hegységekben hegyvidéki.

Vízrajz: Folyói: Olaszország számos kis folyóval rendelkezik. Leghosszabb folyója a Pó (652 km). A Pó Torinótól az Adriai-tengerig hajózható. Az itáliai folyók többsége sekély, a nyári hónapokban medrük teljesen kiszárad, ezért hajózásra vagy ipari célokra nem alkalmasak. Az Appennini-félsziget leghosszabb folyói az Arno (241 m) és a Tevere (az egykori Tiberis). Tavai: a Garda-tó, a Lago Maggiore és a Cómói-tó, az Alpok lábánál fekszenek.

Természetes növénytakaró: Jórészét kiirtották. Píneák, ciprusfélék, macchia.

Gazdasági élet: Észak és dél ellentéte jellemzi. A gyarmatbirodalom kirablásából, az élénk tengeri kereskedelemből származó bevételekből a 19. század vezető gazdasági hatalma lett. A szigetországban bontakozott ki az ipari forradalom.

Bányászat: Olaszország területe szegény ásványkincsekben. Kőolaj és földgáz a Pó-alföld déli részén található.

Energiagazdaság: Szénhidrogén-tüzelésű hőerőművek és az Alpok folyóin épült vízerőművek biztosítják az ország villamosenergia-termelését

Feldolgozóipar: vaskohászat: Torino, Genova, Milánó, Nápoly, Bari, Siracusa színesfémkohászat: Velence - Porto Marghera autógyártás: Milánó (Alfa Romeo), Torino (Fiat)

kőolajfinomítás: Genova, La Spezia, Nápoly, Brindisi, Augusta, Messina vegyipar: Milánó (Pirelli), textilipar: Milano, Torino, Varese, Bergamo, Cremona

Mezőgazdaság: A Pó-alföld a legjelentősebb mezőgazdasági terület: búza, kukorica, cukorrépa, rizs termesztése folyik. Emellett gyümölcsösök teszik változatossá az egyhangú tájat. Az állattenyésztés ágazatában kiemelkedő a tejelő szarvasmarha tenyésztése. A déli területeken jellemző a citrusfélék (narancs, citrom), a korai zöldségfélék, a szőlő és az olajfa termesztése, nevelése. A hegyvidékeken csak juh- és kecsketartásra van lehetőség.

Kereskedelem: Az ország külkereskedelmi forgalmának jelentős részét az Európai Unió tagországaival bonyolítja, fő külkereskedelmi partnerei: Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok.