Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei
Az élelmiszerek alkotórészei
A táplálkozás jelentősége Célja: – elhasználódott anyagok pótlása – az életfolyamatokhoz szükséges energia biztosítása – a szervezet által előállítani lehetetlen anyagok (pl. C- vitamin) felvétele Alapfogalmak: – Élelmiszer – Anyagcsere – Étel – Tápanyag: alap és védő
Anyagcsere Az élő szervezet: Környezetéből anyagot vesz fel Felvett anyagokat lebontja Sejtekhez juttatja Sejtépítéshez vagy energia nyerésre fordítja Nem használható anyagokat kiválasztja
Élelmiszerek Állati, növenyi vagy ásványi eredetű anyagok, melyek változtatás nélkül vagy feldolgozás után fogyaszthatóak
Étel Konyhatechnológiával élelmiszerekből előállított termék
Tápanyagok A szervezet számára nélkülözhetetlen vagy legalább is fontos vegyületek. Tápanyaghoz tartoznak: Fehérjék Szénhidrátok Zsírok Vitaminok Ásványi sók
Az élelmiszerek összetevői
Mit tartalmaznak élelmiszereink? Tartósítószereket Tömegnövelőket Aromákat Színező anyagokat Íz fokozókat Édesítőszereket ( aszpartám! ) Antibiotikumokat Hormonokat