Gennykeltő baktériumok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Élelmiszerbiztonsági útmutató
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Mik azok a mikrobák?.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A HACCP rendszer alapelvei
Antibiotikumok kimutatása a talajból
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok)
A nyersanyagban rejlő veszélyek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Indításkor Kattints a hangszóróra Kikapcsolás ESC gomb.
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák (Enterobacteriaceae)
Szappanok káros hatása
BRUCELLA NEMZETTSÉG.
Élelmiszermikrobiológia
LISTERIA NEMZETSÉG Jelenleg 7 fajt különböztetnek meg:
Élelmiszermikrobiológia
Listeria monocytogenes
A vírusok törzse.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Puskás Zoltánné, Dr. Bajnay Benő
SPIROCHAETALES REND
Spórátlan, fakultatív anaerob, aerotoleráns anaerob baktériumok
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Hitek és tévhitek az influenzáról
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vírusok.
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Escherichia coli baktérium
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Tápanyagaink.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella /25 g S. aureus x10 2 L. monocytogenes /25 g Coli f orm Darabolt hús,
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
STAPHYLOCOCCOSISOK. Staphylococcusok okozta betegségek Morel betegség A nyulak S. aureus okozta bronchopneumoniája A baromfi staphylococcosisai A sertés.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Baktériumok.
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
CAMPYLOBACTER campylo= görbe pálca poláris csilló
ESCHERICHIA COLI Enterobacteriaceae család, Escherichia genus
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
Gennykeltő baktériumok
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
BRUCELLA NEMZETTSÉG.
SPIROCHAETALES REND
Gennykeltő baktériumok
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Gennykeltő baktériumok Élelmiszer mikrobiológia Spórátlan baktériumok 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG Előfordulás: ember és az állatok bőre, a légző- és nemi szervek nyálkahártyája, emésztőcső, tej, tejtermékek Morfológia: 1 m kokkuszok – halmazokba rendeződnek (staphilos=szőlőfürt) Burkot nem képeznek Csillóik nincsenek Nem spórásodnak Festõdés: Gram+ Tenyésztés: igénytelen, Topt = 37 °C (18-40 °C tartományban szaporodnak és toxint termelnek) szelektív tenyésztés: 10 % nátrium-klorid (halofil), mannit (mannit bontás), fenolvörös Baird-Parker agar: telluritredukció, lipáz-lecitináz-aktivitás Véres agaron a patogén törzsek erős hemolízist mutatnak. BP: szelektiv: LiCl2, tellurit, differenciáló: tellurit, tojássárga-emulzió, elektiv: glicin, piruvát Tipikus telepek feketék a telluritredukció miatt, lipáz-lecitináz aktivitás esetén a felületük gyöngyházfényű, és körülöttük az egyébként opálos táptalaj gyűrű alakban feltisztul (Nagler reakció) 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG Biokémiai tulajdonságok: aerob/fakultatív anaerob, fermentatív szénhidrátbontás (savtermelés mellett, gáztermelés nélkül) kataláz+ karotinoid típusú pigmentek csoportosítás koaguláz-termelés alapján koaguláz+ - Staphylococcus aureus koaguláz- - Staphylococcus epidermidis kötött koaguláz - Staphylococcus intermedius További extracellukáris enzimek: fibrinolizin, hialuronidáz, lipáz, lecitináz exotoxinok: hemolizinek, leukocidinek, enterotoxinok     Ü   -, -, - és -hemolizin (különböző fajú állatok és az ember vvs-it oldják) Ü   leukocidinek - fvs-re, makrofágokra nézve toxikusak Ü   enterotoxinok - A, B, C, D, E és F típus – vízben oldódó, hőstabil polipeptidek (20 percig tartó 121 °C-os hőkezelés kell az inaktiválásához. 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG   St. aureus St. intermedius St. epidermidis Koaguláz-aktivitás + - -hemolízis +/- Mannit-bontás Toxintermelés Acetointermelés Antigénszerkezet: Összetett, csoportosításra nem alkalmas Ellanállóképesség: nagy, beszáradt váladékokban hetekig életképes marad Patogenitás: St. epidermidis, St. intermedius szaprofita, de bőrgyulladásokból izolálták St. aureus fakultatív patogén: gócbetegség, vérfertőzés, ételmérgezés Fakultatív patogén, vagyis legyengült szervezetben másodlagos fertőzést okoz lokális gennyesedés formájában (gócbetegség), súlyosan legyengült szervezetben a kórokozó betörhet a véráramba, és vérfertőzést okozhat. A St. aureus élelmiszerekben elszaporodva toxintermelése révén ételmérgezést okoz. 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS A S. aureus Gram-pozitív gömb alakú baktérium (kokkusz; átmérő: 0,8-1,0 μm), amely mikroszkopikus képen párokat rövid láncot vagy szőlőfürt alakot képez. A S. aureus a második leggyakrabban fertőzést okozó mikroorganizmus, az 1993-1998 között bejelentett járványok közül Európában. A járványok 4,1%-ért, az esetek 4,7%-ért felelős. A megbetegedéshez a szervezet ellenállóképességének csökkenése, étel útján történő intoxikációhoz elégséges mennyiségű mikroba, illetve toxin jelenléte szükséges. 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS Jellemzés: Kataláz +, Oxidáz – Aerob/fakultatív anaerob Pigment termelés Nem mozgó Glükózt, laktóz, glicerin és mannitot aerob és anaerob módon bontja (savtermelés) Nitrát  nitrit Pepton  ammónia 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS 7,5% NaCl mellett is szaporodik Lecitináz termelés; hemolízis (, , ,  hemolizin) Ember, nyúl vérplazma koaguláció, v. termostabil dezoxiribonukleáz reakció Ételmérgezés (gasztroenteritis): 106/g (enterotoxin A, D) 20-45°C Teheneknél mastitist okoz Pasztőrőzéskor elpusztul T: 6-47°C; pH: 4,3-8,0; aw: 0,86 (0,92) Jól bírja a fagyasztást és a beszáradást Adaptív enzimképzés (penicilláz) Abban térnek el, hogy különböző fajú állatok éa az ember vörösvérsejtjeit oldják. A koaguláz termelés jár együtt a patogenitással és az enterotoxin termeléssel a leggyakrabban. 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS Az egyik legelterjedtebb baktérium. Környezeti források: levegő, por, szennyvíz, víz, tej, hús és egyéb élelmiszerek. Az emberek és az állatok az elsődleges hordozók. A Staphylococcus-ok jelen vannak az orrüregben és a garatban és az egészséges egyéneknél a hajon és a bőrfelületen is. Az élelmiszerkereskedők általában az élelmiszer-szennyeződés terjedésének a fő forrásai, de a berendezések és a munkafelületek is lehetnek a S. aureus forrásai. Viszonylag kevés gondot okoz: Vegyes mikroba populációban rosszul szaporodik Nem rendelkezik minden törzs enterotoxin termelő képességgel. 2018.09.17.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS A S. aureus törzsek áItal termelt enterotoxint tartalmazó élelmiszer elfogyasztása humán mérgezést okoz. A törzsek identifikálása fágtipizálással történik. (III. fágtípus) A sztafilokokkusz mérgezést okozó élelmiszerek közé tartoznak: hús és hústermékek, a baromfi- és a tojástermékek: tojásos, tonhalas, csirkés, burgonyás, tésztás saláták; sütőipari termékek, mint a krémmel töltött tészták, krémes sütemények, szendvicstöltelékek; a tej és tejipari termékek. Disznósajt (2 személy halála 1992-ben), desszert 109 megbetegedés, tojásos parajleves 50 beteg, Baromfihús saláta 60 kórházi beteg, nemzetközi méreteket öltött az Olaszországban készült lasagne. 2018.09.17.

Tünetek Neorotixikus hatású enterotoxint tartalmazó étel elfogyasztása után akár 30 perc alatt, általában 3-5 órán belül jelentkeznek. Hányinger, hasi görcs, hasmenés Izomgörcs, fejfájás, látási zavarok, levertség 1-3 nap alatt rendeződik 2018.09.17.

St. aureus gátlása A fogyasztók védelme érdekében nagyon fontos, hogy a nyersanyagokat és a félkész termékeket olyan körülmények között tárolják, hogy megelőzzék a sztafilokokkuszok szaporodását és enterotoxin-képzését A Staphylococcus nem képes szaporodni: 7 °C alatt. 4.2-nél kisebb pH-értéken vízaktivitás kisebb 0.86-nál, ami >22% (w/v) NaCl oldatnak felel meg. 2018.09.17.

St. aureus gátlása A helyesen elvégzett hőkezelés (pasztőrözés és sterilezés) általában hatékony a sztafilokokkuszok inaktiválására az élelmiszerekben, de az enterotoxinok a hővel szemben ellenállóak és aktívak maradnak a hőkezelés után is. 121 °C felett legalább 20 percig kell hőkezelni, hogy a toxin tönkremenjen. A személyi higiénia, különösen a késztermék csomagolását végzők körében, jelentős tényező az állati eredetű élelmiszerek S. aureus-szal való szennyeződésének megakadályozásában. 2018.09.17.