Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Humán rendszerek, közszféra
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 17., Szeged.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Integritás és önkormányzati gazdálkodás az ÁSZ ellenőrzéseinek tükrében Előadó: Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 8. dr.
Az integritás jelentősége a korrupció elleni küzdelemben
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 22., Pécs.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
főigazgató-helyettes
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Veszélyes áruk vízi szállítása
NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály
18. születésnapunkra avagy: a 18 éves munkahelyi egészségfejlesztésről képekben, számokban szeptember 16.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
az önkéntes kamarai tagság
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Közbeszerzési Hatóság
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, elnök
Előadás másolata:

Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában Tisztelt Szakosztályvezető Asszony, Tisztelt Elnökhelyettes Úr, Kedves Tagtársak! Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megköszönjem az Adóellenőrzési Szakosztály meghívását. Mint az Egyesület és mint az Állami Számvevőszék elnöke is nagy örömmel fogadtam el a felkérést. Úgy vélem ugyanis, hogy a Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének és szervezeti megújításának tapasztalatai az ellenőri szakma minden szintjének és intézményének hasznosak lehetnek, így érdemesek arra, hogy a mai konferencia tisztelt közönsége előtt is ismertessem ezeket. Azért is örültem a meghívásnak, mert munkánk egyik kiemelkedő eredményének tartom, hogy az ellenőrzési tapasztalataink alapján megújított katasztrófavédelmi törvénynek köszönhetően a vizek városa is meg tudta védeni magát a Dunán levonuló, pusztító árvíztől. Nagy megkönnyebbülés, hogy a történelmi városközpontot, Magyarország egyik legszebb barokk főterét sikerült megvédeni a vízzel szemben. Mai előadásomban az Állami Számvevőszék szerepéről és munkánk társadalmi hasznosuláséról fogok beszélni. Ezt a kérdést azért is különösen fontosnak tartom, mert sokan - különösen a politika és a közélet világából - ma is gyakran olyan megkeresésekkel fordulnak az ÁSZ-hoz, amelyek arról tanúskodnak, hogy nem tudják pontosan, mire is való a Számvevőszék, miből ered a számvevők munkájának hozzáadott értéke. Márpedig az árvízi védekezés sikere jól mutatja, hogy mi is munkánk valódi értelme. Prof. dr. Németh Erzsébet elnöki megbízott - Állami Számvevőszék INTEGRITÁS NAP a Pest Megyei Kormányhivatalban 2015. június 10.

Küldetésünk A „jó kormányzás” alapja, hogy az állami szervek a közjó előmozdítását szolgálják. Az állampolgárok érdekeit szolgáló közintézmények feladata tehát a tiszta és átlátható közélet megteremtése, így küldetésük elválaszthatatlan része a korrupció elleni küzdelem támogatása.

Az ÁSZ felhatalmazása 2007-ben az Országgyűlés határozatban hívta fel az Állami Számvevőszéket arra, hogy fordítson fokozott figyelmet a korrupció tipikus kiváltó okaira, területeire, továbbá mutasson rá a jogalkalmazási hiányosságokra. Az Állami Számvevőszékről szóló új törvény új lehetőséget teremtett Számvevőszék számára az integritás kultúra terjesztésére azáltal, hogy feladatai közé emelete a tanácsadói tevékenységet és a jó kormányzás támogatását.

Korrupciós kockázatok elemzése Ellenálló képesség Kockázati kitettség Maradvány kockázat

Az Integritás felmérés – térképen a korrupciós kockázatok KVNT KMKT EVT EVT: Eredendő Veszélyeztetettségi Tényezők; KVNT: Korrupciós Veszélyeztetettséget Növelő Tényezők; KMKT: Kockázatokat Mérséklő Kontrollok Tényezője

Pozitív változások: növekedés, létrehozás, javulás Résztvevők száma Integritás Támogatók Köre A korrupció megelőzését szolgáló kezdeményezések

EVT, KVNT, KMKT index-értékek intézménycsoportonként (2014)

Indexértékek alakulása a helyi önkormányzatoknál a hivatali létszám tükrében (2014)

Egyéb számvevőszéki eszközök Belső kontrollrendszer ellenőrzése Integritás kérdőív kérdéseinek beépítése Önkéntes önteszt rendszer 2018. szeptember 17.

Tudásmegosztás INTEGRITÁS PROJEKT Rendezvények Konferenciák Átláthatóság; Nyilvánosság Nemzetközi tapasztalatcsere Tudományos folyóiratok; Tanulmányok

Szakmai-tudományos együttműködés Nemzeti összefogás Állami szervek együttműködése Szakmai-tudományos együttműködés

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!