Étkezési szokások az ókori Egyiptomban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Az ellenfelek összehasonlítása
Angol – amerikai projekt hét
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Táplálékok,tápanyagok
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA I.
A csűr és az állattartás épületei
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A nyersanyagban rejlő veszélyek
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Malomipari termékek.
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Élet az emberrel és az emberi településeken
Horváth Krisztián A Vitamin.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Csapó Botond
Az ókori római étkezési szokások
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Az Európai Unió mezőgazdasága
Kaukázus vidék Kaukázus („jégtől csillogó”) – Eurázsiai hegységrsz. Elbursz 5642m – hóhatár felett Vulkánikus hegység, sok földrengés Színes népesség,
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Az egészséges életvitel, életmód
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Készítette: Doránt Zsanett
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Egészségtudatos gasztronómia
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
21. FÖLDMŰVELÉS.
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Étkezési szokások az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptom elhelyezkedése

Gyümölcsök legnépszerűbb a datolya volt termesztettek még: fügét, gránátalmát, szőlőt, dinnyét és barackot a gyümölcsöket általában aszalták, szárították általában desszert gyanánt fogyasztották

A méz antiszeptikus hatása miatt már ősidők óta használták fejlett méhészkedés ők háziasították a méheket édesítőszerként is használták

Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt termesztettek még: borsót, lencsét, salátát, retket és uborkát majdnem minden nap ettek néhány félét gyógyszerekben is felhasználtak

Gabonafélék a legjellemzőbb a búza, a tönköly és az árpa volt a gabonát a földön és kövek között őrölték a gabonából durva lisztet állítottak elő a durva lisztből további eljárásokkal finom(abb) lisztet készítettek

A kenyér 16 féle kenyeret ismertek a szegények és a gazdagok körében is elterjedt étel 16 féle kenyeret ismertek földön őrölték a lisztet→kosz került bele külön „pékségekben” sütötték

A sör mindenki ezt itta hasonlított a most is (elsősorban Szudánban) alkalmazott eljáráshoz 8 féle sört ismertek korsókból szervírozták

A liszt ¼ ének összekeverése vízzel→Napra A liszt ¾ ének megsütése Gabona durvára őrlése A liszt ¼ ének összekeverése vízzel→Napra A liszt ¾ ének megsütése A megsült és az erjedt liszt összekeverése A massza felöntése sörrel és vízzel Erjesztés A kész sör leszűrése Korsóba öntés és a korsó lezárása

A bor fejlett borkészítési eljárás kevésbé elterjedt, csak ünnepekkor fejlett borkészítési eljárás lakomákon, összejöveteleken fogyasztották ismerték a vörös- és fehérbort is

A tej tehenet, kecskét és juhot tartottak a fejést követően a tejet gyorsan elfogyasztották könnyen megerjedt véletlenszerűen feltalált tejtermékek pl. sajt, vaj

Húsfélék továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya leggyakrabban fogyasztott húsétel a tehén és a juh volt továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya nem szívesen fogyasztottak disznóhúst a húst tartósították

Hal gyakori étel volt az előkelő rétegek egy része és a papság tisztátalannak tartotta tartósították elfogyasztás előtt diéta céljából is fogyasztották

Köszönöm a figyelmet!