Miért fontos a természettudomány-tanítás horizontját szélesíteni?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Tehetségpont létrehozása
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A koragyermekkori nevelésről
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kolozsvári Báthory Líceum
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
intézményi folyamat-szaktanácsadó
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
A kerekasztal résztvevői
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
2012. augusztus Nyári Tanártovábbképzés.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szaktanácsadó segítő szerepe
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Nagyné Horváth Emília.
Inklúzív nevelés Magyarországon
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Az Anthropolis Egyesület
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
2015. október a osztály. TÉMANAP A TREFORTBAN Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói már harmadik éve vesznek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
NPK Ember és természet szakmai tagozat
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Új skála – új lehetőségek
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Nemzeti Köznevelési Portál
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Miért fontos a természettudomány-tanítás horizontját szélesíteni? Réti Mónika Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kutató Tanárok Országos Szövetsége

Miért fontos a nyitás? Álláshelyek „Laikus” lakosság életvezetése és narratívái Áltudomány Demokratikus döntéshozatal Forrás: http://www.disneyscience.com/Page_3.html

Kik felé kellene nyitni? Szociokulturális szakadékok a tanárok, a tanulók és a STEM szakmák gyakorlói között Anyagi lehetőségek Marginális csoportok Gender: lányok  PISA 2012 eredmények Paradigma: esélyteremtés

Tudom, hogy Ti is pont olyan izgatottan várjátok a mai órát, mint én! http://www.coetail.com/saidghorayeb/files/2013/11/boring-class-cartoon.jpg Legitim kérdések Tudom, hogy Ti is pont olyan izgatottan várjátok a mai órát, mint én!

OECD (2012): Let’s read them a story! The parent factor in education http://www.oecd-ilibrary.org/education/let-s-read-them-a-story-the-parent-factor-in-education_9789264176232-en A szülői tényező

Családi Narratívák (1) “Anyu építőmérnök, és amikor az építkezésekre megy, akkor a férfiak nem akarnak hallgatni rá, mert szerinte azt mondják, hogy túlzottan finomkodik, túl udvarias. Szerinte nem hiszik el, hogy kiabálni fog, ezért nem tisztelik.” „Előre aggódok, hogy a lányom ilyen műszaki pályára készül. Az az igazság, hogy nem is tudom, kaphat-e majd itt ezzel munkát.” (Réti, 2014)

Családi Narratívák (2) „Ismerek a családunkban és a barátaink között néhány mérnöknőt, és arról panaszkodnak, hogy nehéz igazán jó állást kapni. A legtöbb állásinterjún az utolsó körökre a férfiakat hívják csak. Ha nekik [a nőknek] ajánlanak is valamit, azok az unalmas munkák: és a munkaadók nem akarnak vezető állásokba nőket felvenni.” „A lányom inkább valami szépet, harmonikust keres. Dinamizmusra van szüksége, meg önmegvalósításra, ki akar teljesedni úgy, hogy közben másoknak is segítsen. Ezért inkább rugalmas szakmákat keres.”

OECD (2015): The ABC of Gender Equality in Education: Aptitude, Behaviour, Confidence http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-gender.htm http://www.slideshare.net/OECDEDU/the-abc-of-gender-equality-in-education PISA 2012 (1)

OECD (2015): The ABC of Gender Equality in Education: Aptitude, Behaviour, Confidence http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-gender.htm http://www.slideshare.net/OECDEDU/the-abc-of-gender-equality-in-education PISA 2012 (2)

PISA 2012 (3) OECD (2015): The ABC of Gender Equality in Education: Aptitude, Behaviour, Confidence http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-gender.htm http://www.slideshare.net/OECDEDU/the-abc-of-gender-equality-in-education

Példa: TUDÁS Projekt Kiket „tehetséggondozak”? Kikre figyelnek fel? Mi van a versenyeken túl? Mit kínálhat a természettudományos oktatás és nevelés? Kik lehetnek partnerek és miben?

Partnerek tanárok tanulók szülők szakértők

Tanároknak Kampány tanár-csapatoknak: http://bit.ly/1MRPuCm Webináriumok: tudásmegosztás, tanulási alkalmak Regionális műhelyek: tapasztalatcsere Interaktív konferencia: párbeszéd lehetősége Tananyagok gyűjteménye

tanulóknak TUDÁS szakkör kampány: http://bit.ly/1FNCZWC Regisztráció: http://goo.gl/forms/MGvzXpwohv TUDÁS tábor: 2015. augusztus TUDÁS Expo: 2015. november TUDÁS Gála: jutalmak

szülőknek Regionális műhelyek vegyes csapatoknak (szülő-tanár-tanuló) Interaktív konferencia Tájékoztató anyagok

szakértőknek Kerekasztal beszélgetés: vélemények megismerése Interaktív konferencia: párbeszéd lehetősége Együttműködés (mentorálás, műhelyfoglalkozások)

Maradjunk kapcsolatban! Azzal, hogy a STEM oktatásban a sokféleség szerepéről párbeszédet kezdeményez, a TUDÁS projekt az első lépéseket szeretné megtenni az esélyteremtés felé. project.kuttanar@gmail.com