Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Advertisements

A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Az osztályfőnöki szerep története
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A fejlesztés hatása a szervezetre
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Művelődés és szórakozás
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
Középpontban a fejlődés
Összehasonlító pedagógia
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Az országos mérések megújult rendszere
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Az eredményesség mérése és szakmai ellenőrzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
A határ menti vállalati együttműködés kulturális gátjai – egy magyar szempontú elemzés Szőke Júlia Gazdasági tanár, abszolvált PhD hallgató Széchenyi István.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A szocializáció folyamata
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Új skála – új lehetőségek
LEADER, Identitás, Sport
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Szakiskolai fejlesztési program
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tanulási célú migráció és ingázás okainak vizsgálata
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Tájékoztató Az EFOP VAN HELYED
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet Ausztriai iskolában tanuló magyar diákok spontán nemzeti identitásának vizsgálata Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet

A vizsgálat kiindulópontja A nemzeti identitás alakulását befolyásoló tényezők: Családi szocializáció Intézményes nevelés → az egységes nemzeti kultúra közvetítése, ami a nemzeti-társadalmi közösséghez való tartozás tudatát erősíti A tanulási céllal ausztriai iskolába ingázó magyar tanulók helyzete speciális: Család – Magyarország Magyar nemzeti identitásra nevelés Iskola – Ausztria Osztrák nemzeti kultúra közvetítése Milyen hatással van ez a kettősség az ausztriai iskolában tanuló magyar gyerekek spontán nemzeti identitásának alakulására?

A vizsgálat tárgya és a vizsgálati minta Csak a természetes/spontán nemzeti identitás vizsgálata A spontán nemzeti identitás a nemzeti kötődés legalapvetőbb szintje, egy spontán érzelmi azonosulás a nemzet tagjai által meghatározott csoporttal. (Csepeli 1997, Székely – Örkény – Csepeli 2007) A nemzeti identitás csak ezen szintje mutatható ki a társadalom szinte minden tagjánál (Csepeli 1992) 14 és 19 év közötti tanulók identitás alakulása vagy még folyamatban, vagy éppen lezárulóban van, ezért az identitás magasabb szintjei nem kimutathatók és nem vizsgálhatók A vizsgálati minta 14-19 év közötti diákok 45 fő ausztriai iskolába ingázó magyar diák 45 fő osztrák határ mentén élő, magyar iskolában tanuló, magyar diák („kijárnak” Ausztriába vásárolni, sportolni, pihenni stb.) Közel azonos, jó szociális háttér

A vizsgálat módszere I. A nemzeti tudáskészlet vizsgálatára végzett kutatás 1995-2003 között (Örkény Antal – Székely Mária – Csepeli György – Poór János – Várhalmi Zoltán (2007): Nemzeti érzés és európai identitás. Bp. Arktisz Kiadó – Balassi Kiadó) a spontán nemzeti azonosulás vizsgálatánál a „távolság-közelség” érzés belső, érzelmileg reflektálatlan élményét vették alapul a „közelség” szó használatával tették érthetővé a megkérdezettek számára a lokalitásból indultak ki, és koncentrikusan bővítve az identitást haladtak az európai identitás irányába a táguló identitás köröket öt kérdéssel jelenítették meg: Mennyire érzi lelkileg közel a közvetlen lakókörnyezetét, a települést, a régiót, az országát és Európát? a közelség érzésének kifejezésére négy fokozatú skálát használtak, 0 az elutasítás (Örkény – Székely – Csepeli 2007: 27)

A vizsgálat módszere II. A mérési modell módosítása az ingázó diákok természetes nemzeti identitásának vizsgálatára: Feltételeztük, hogy az ausztriai iskolában tanuló magyar gyerekek esetében megjelenik az ahhoz az ausztriai településhez való kötődés, ahol az iskola van. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a koncentrikusan táguló identitáskörök megjelennek-e az ő esetükben az iskola helyétől, mint lokális identitásból kiindulva a régión – Burgenland tartományon – keresztül Ausztriáig. A kérdéssor kiegészítése három kérdéssel: Mennyire érzi lelkileg közel a települést, ahol az iskola van, Burgenland tartományt, Ausztriát?

A vizsgálat módszere III. A spontán természetes identitás megnyilvánulása legegyszerűbb formája a sporteseményeken a nemzeti csapatoknak való drukkolás Eldöntendő kérdés formájában kellett válaszolniuk, hogy melyik csapatnak drukkolnak A foci EB-n az osztrák vagy a magyar csapatnak? Ha osztrák iskolájuk csapata játszik egy magyar iskola csapatával, melyik csapatnak drukkolnak?

Az ingázó diákok spontán nemzeti identitásstruktúrájának alakulása Az azonosulási régiók között megjelenik az identitást alkotó elemként az az osztrák település, ahol az iskola van, Burgenland tartomány és Ausztria. Az azonosulás mértékét befolyásolja: Az ausztriai oktatásban eltöltött idő Az osztrák közösségbe való beilleszkedés Az osztályban tanuló magyar gyerekek száma

Az ingázó és a nem ingázó magyar diákok identitásstruktúrájának összehasonlítása Az ausztriai identitáselemek megjelenése erősebb az ingázóknál A magyarországi regionális kötődés és a Magyarországhoz való kötődés erősebb az ingázók esetében. Az Európához való kötődés jelentős mértékben erősebb az ingázóknál. Lehetséges okai: Nyitottság Interkulturális nevelés az intézményes nevelés középpontjában A származási nemzeti identitásra való alapozás, az abból való építkezés

A spontán nemzeti azonosulás koncentrikus körei Ingázók – két dimenziójú identitás Nem ingázók – egy dimenziójú identitás

Spontán nemzeti azonosulás megnyilvánulása A kettősség jellemző Az EB-n a magyar csapatnak szurkoltak Ha az osztrák iskolájuk játszana egy magyar iskola csapatával az osztrák iskolájuk csapatának szurkolnának Erősebb a lokális kötődés a nemzeti hovatartozás érzésénél A döntést megnehezítette, hogy járt-e magyar iskolába és van-e kapcsolata régi iskolájával „Fú, hát ez nagyon nehéz! Az arcom egyik felét magyar színekre festeném, a másikat osztrákra.”

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet