Piacnyitás az energiaszektorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Villamosenergia-piac
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Bogya Zoltán GasCon Workshop GasCon Workshop Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace.
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
A piac Szakiskola.
Vállalati Gazdaságtan
1 Dr. Járosi Márton: ENERGIAPOLITIKA november 13. Energetika és Társadalom Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium energiapolitikai kurzus.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Családi vállalkozás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
stratégiai osztályvezető
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A kormányzati munka minősége és számon- kérhetősége – az energiaszektor mint politikai mumus dr. Matos Zoltán XI. Vezérigazgató Találkozó április.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
A marketing alapjai.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Dr. Szörényi Gábor Dr. Szörényi Gábor
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Villamos energetika I. Dr
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Decentralizált energiaellátás
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
Villamosenergia-piacok Marossy Zita/Barna Mátyás február 27.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés Előadó: dr. Dán Judit Gazdasági Versenyhivatal.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Energetikai gazdaságtan
Az Európai Unió energiapolitikája
A piac és a piacgazdaság
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
Gazdasági rendszerek.
Előadás másolata:

Piacnyitás az energiaszektorban Előadó: Dr. Polony Gergely Gazdasági Versenyhivatal Előadás célja: Versenyhatóság szerepe a piaci liberalizáció folyamatában, ez esetben energiapiacok + néhány eset Fő téma, vill.energia – nem voltak nagy antitröszt ügyek, Gázpiac is – nagy fúzió Mindkét esetben nagy szerepe volt/van GVH-nak csak eltérő módokon

Energiapiacok speciális jellemzői Ellátásbiztonság és ár kényes politikai kérdések Nagy tőke- és időigényű beruházások Erőművek, villany- és gázvezetékek Hálózat szükséges Természetes monopólium (közgazdasági szempontok alapján nincs létjogosultsága párhuzamos hálózatnak) Villamosenergia nem tárolható Kereslet és kínálat állandó egyensúlyban Rendszerirányító szükséges

Villamosenergia ellátás a termeléstől a végfogyasztóig Átviteli hálózat Erőmű Transzformátor Végfogyasztó Transzformátor Elosztóhálózat

A gázmezőtől a végfogyasztóig Csővezeték Földgáztároló Csővezeték Újragázosító terminál Átvitel Cseppfolyósító terminál Elosztás LNG tankerhajó (Liquified Natural Gas)

Piacnyitás mozgatói Javítani kell a hatékonyságon verseny kell! Globalizáció, globális verseny EU nyersanyagban, energiahordozóban szegény EU versenyképességi hátránya: energiapiacok nem hatékony működése továbbgyűrűzik más iparágakba Javítani kell a hatékonyságon verseny kell!

Piacnyitás célja VERSENY BEINDÍTÁSA Miért? - régi struktúra nem hatékony (monopólium, erőfölény) - verseny a hatékonysági előnyök továbbadására kényszeríti a termelőket/kereskedőket - árak féken tartása - jobb minőségű szolgáltatás - környezetvédelem - új beruházások - ellátásbiztonság - versenyképes gazdaság

Piacnyitás módja Sokszereplős „aréna” kialakítása, nemzeti monopóliumok versenyre kényszerítése Elkülönülő nemzeti piacok közötti akadályok lebontása Egységes energiapiac kialakítása Piaci koncentráció csökkentése Versengő és monopol tevékenységek tulajdonosi szétválasztása EU-s szintű szabályozó szerv Hatékony versenyfelügyelet

Hol tart az EU? Nem sikertörténet Nincs egységes energiapolitika Sem kifelé, sem befelé Továbbra is nemzeti piacok, politikai kérdés Nemzeti piacokon magas koncentráció Versengő és monopol tevékenységek sok helyen egy kézben Heves vita, szabályozás készülőben, kimenetele megjósolhatatlan

Hol tart Magyarország? Nem sikertörténet Magas fokú koncentráltság Importfüggőség Kevés versenyképes árú kínálat Versengő és monopol tevékenységek egy kézben Jelentős politikai befolyásolás Kevés új beruházás Háztartási-, kisfogyasztók ellátásáért egyelőre nem folyik verseny Nagyfogyasztókért folytatott verseny is döcögős

De ha egyszer a kisfogyasztókhoz is eljut a verseny… Intelligens háztartási gépek Intelligens mérők kommunikáció személyre szabott ajánlatok szolgáltató-váltás nő az ellátásbiztonság csökkenthető az energiafelhasználás - pénz takarítható meg Villamosenergia rendszer

…remélhetőleg több lesz az elégedett fogyasztó. Köszönöm a figyelmet!