Az Elgon Kelet-Afrika vulkanikus hegyóriása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

A légkör összetétele és szerkezete
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
A száraz kontinentális terület
Kelet-Afrikai Árokrendszer
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
Az általános földi légkörzés
A földfelszín domborzata
Magyarország természeti csodái
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A mérsékelt övezet (folytatás).
A mérsékelt övezet 1..
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
A tundrától a trópusokig
Vulkáni jelenségek.
Függőleges övezetesség
Készitette: Cammisa Matteo
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
A világ szubtrópusi monszun területei
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Aggteleki Nemzeti Park
Cseh nyelvre fordította:
Változó földfelszín.
Gyűrthegységek.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
Terep- és tájtípusok.
Románia Nemzeti Parkjai
Ciklonok, anticiklonok
Milyen csodás kék bolygó!. Az Ibériai-félsziget déli része. Egy homokvihar hagyja el Észak- Afrikát és a Kanári-szigeteket.
Magyarország néhány diában
A földrészek szerkezete és domborzata
Éghajlattan összefoglalása
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Lengyelország.
Energiaforrások.
Un mare monument natural A boliviai Salina de Uyuni a világ legnagyobb só sivataga mely egy hatalmas természetes tükört alkot. Az es ő s évszakban.
A földrajzi övezetesség
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Magyar Milán Felszínalaktan- vulkanizmus
Franciaország.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Szlovénia.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Un mare monument natural
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
Tutajozás a Dunajecen Készítette: Szabó Lilla
A világ 15 leggyönyörűbb virágos fával szegélyezett utcája
KAPRUN.
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
TENERIFE.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
9. A KONTINENSEK ÉS ÓCEÁNI MEDENCÉK KELETKEZÉSE.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
A kafferbivaly.
Új-Zéland.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Milyen csodás kék bolygó!
KAPRUN.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

Az Elgon Kelet-Afrika vulkanikus hegyóriása

Az Elgon-hegy Kenya természeti szépségeiben leggazdagabb területéből emelkedik a magasba.

Az Elgon-hegy sziluettje egz elnyújtott,lankás oldalakal körülvett vulkáni kúpra emlékeztet .Több mint 15 millió éve emelkedett ki a Trans-Nzoila-síkságából.

Geológusok szerint ez lehetett Kelet-Afrika hét óriásvulkánja közül a legmagasabb.A jelenlegei 4321 méternél jó 1500 méterrel többre becsülik a hajdani magasságát.Megkisebbedése nemcsak az évezredek során végbement eróziónak,hanem főleg annak tulajdonítahtó,hogy az utolsó kitörés során annyira heves volt a vulkáni működés,hogy kúpjának felső része kirobbant,majd egy 6-8 kilométer átmérőjű kaldera maradt a helyén.

Növényzete: A növényzet övezetesen helyezkedik el.Az igazi növényzet 2000-5000 métertől kezdődik.Sok helyen 3000 méter magasságban felégették a mohaerdőket,hogy megművelhessék a földet.

Az első növényzeti öv: Podokarpusz öv-általában 2200-2700 méterig terjed el.Főleg fenyőfélék(Podocaprus,Juniperus) és az európai olajfa afriaki alfaja lelhető itt fel.Ez az öv nagyon gazdag állatokban.Egyebek között bozótantilopok,hiénák,óriásdisznók és kafferbivalyok élnek itt. Podocarpus Kafferbivaly

2.Bambusz öv-a hegy dél-nyugati lejtőin 2450 és 3050 méter között alkot övet az Afrikában természetesen előforduló bambusz.

3.Mohaerdő,köderdő övezet 4.Afro-alpin vegetációs öv 3000 méter körül helyezkedik el.Ezt az erdőtípust viszonylag alacsony fák alkotják. az erdőhatár felett 3500-4000 méter körül szélsőséges az időjárás.Nappal erős a felmelegedés,éjjel peddig a hőmérséklet néha elérheti a -10 fokot is.

Az üstökös fák világa Ehhez a különleges klímához az üstökösfák alkalmazkodtak. lobéliák:akár a 8 métert is elérhetik seneciók:általában nem hullatják a leveleiket,hanem azok visszahajolva zsindelyszerűen borítják a törzset. senico barbatipes:ennek vastagon párosodott,csupasz törzse van