A maximum kiválasztás algoritmusa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Logaritmikus keresés Feladat: Adott egy 11 elemű, növekvően rendezett tömb számokkal feltöltve. Keressük meg a 17-es értéket! Ha van benne, hányadik eleme.
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
egy egyszerű példán keresztül
Gyakorló feladatsor eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Szélességi bejárás , 0.
Gráfok szélességi bejárása Algoritmus bemutatása egy gráfon példa.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Horváth-Papné-Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Rangsorolás tanulása ápr. 24..
Gombkötő Attila Lineáris egyenlet.
Mátrix függvények Keresőfüggvények
Készítette: Pető László
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Microsoft Excel Függvények VI..
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Előrendezéses edényrendezés – RADIX „vissza”
Utórendezéses edényrendezés – RADIX „előre”
A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
Statisztika.
Rendezési algoritmusok
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Adatszerkezetek 1. előadás
Tömbök és programozási tételek
Rendezések és szövegkezelő függvények
A Dijkstra algoritmus.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Programozás III KOLLEKCIÓK.
Programozás III KOLLEKCIÓK.
Bernát Péter Buborékos rendezés.
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
Egyszerű cserés rendezés
Beillesztéses rendezés
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
Edényrendezés. Működés, elvek - Az edényrendezés nem összehasonlító rendezés. - A rendezendő elemeket nem hasonlítjuk össze, hanem a rendezés során az.
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Útkeresések.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Objektum orientált programozás
Horváth Bettina VZSRA6 Feladat: Szemléltesse az edényrendezést.
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Programozási alapismeretek 11. előadás
Edényrendezés Név: Pókó Róbert Neptun: OYJPVP. Példa RADIX „előre” algoritmusra d=3 hosszú bináris számokra (r=2) Ekkor egy tömbbel meg lehet oldani a.
Bernát Péter Minimumkiválasztásos rendezés.
Szélességi bejárás Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
MÉLYSÉGI BEJÁRÁS FZGAF0 – PINTÉR LÁSZLÓ. ALGORITMUS ELMÉLETE Egy s kezdőpontból addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba,
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
„RADIX előre” edényrendezés Adott a háromjegyű bináris számok következő sorozata: 011, 111, 101, 010, 110, 001, 100 Adja meg a tömb tartalmát az egyes.
3. Feladat Szélességi Bejárás FZGAF0 – Pintér László.
Algoritmus DAG = irányított körmentes gráf. Először ezt a tulajdonságot ellenőrizzük (mélységi bejárással), aztán rendezzük: Q: Sor adatszerkezet, kezdetben.
A Dijkstra algoritmus.
Gráfok szélességi bejárása Dijkstra algoritmus
Nevezetes algoritmusok
Hanoi tornyai Egy egyszerű matematikai feladvány. A lényege, hogy van 3 rúd. Az elsőre rá van téve tetszőleges számú, különböző méretű korong, méret szerint.
Tömbök és programozási tételek
Mediánok és rendezett minták
A fej vagy írás játék algoritmusa
A bűvös négyzet játék algoritmusa
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Előadás másolata:

A maximum kiválasztás algoritmusa Algoritmuson vagy inkább eljáráson olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítássorozatot, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas

Mi is az a kiválasztásos elrendezés? A kiválasztásos rendezés egy egyszerű, négyzetes időben futó rendezési algoritmus. Az alapötlet az, hogy kiválasztjuk a rendezendő tömb legkisebb elemét, és kicseréljük a tömb legelső elemével. Ezzel a tömb első eleme megkapta a végső értékét, és a feladat egyszerűsödött a tömb maradékának rendezésére. Az algoritmust addig ismételjük a maradék tömbön, amíg csak egy elem marad.

Maximum kiválasztásnál általában egy adathalmaz (tömb vagy más adatszerkezet) elemei közül a (egyik) legnagyobb megkereséséről van szó. Amennyiben az adathalmaz rendezett a kiválasztás alapjául is szolgáló szempont szerint, úgy a maximum a halmaz első (csökkenő rendezés esetében) vagy utolsó elemének (növekvő rendezés esetében) kiolvasásával megállapítható. Ha az adatok nincsenek rendezve - vagy nem a maximukiválasztás alapjául szolgáló szempont szerint vannak rendezve -, akkor a maximumot csakis az adathalmaz teljes bejárásával tudjuk meghatározni.