TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNOLÓGIA I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T-SEJT AKTIVÁCIÓ.
Advertisements

Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Az emberi test felépítése
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
AZ MHC FUNKCIÓI KLASSZIKUS MHC GÉN TERMÉKEK NEM KLASSZIKUS MHC GÉNEK
A T sejtek ontogenezise III. Matkó János,
Transzplantáció A graft transplanted from one individual to the same individual is called an autologous graft. A graft transplanted between two genetically.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
AZ MHC MOLEKULÁK BIOLÓGIAI FUNKCIÓJA. THE STRUCTURE OF MHC GENE PRODUCTS 33  2m 22 11 11 22 22 11  1  2  3  1  2  1  2  3 and 
„Az immunológia alapjai” előadás orvostanhallgatók részére május 17. Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis.
Az autoimmun betegségek általános jellemzői
A FŐ HISZTOKOMPATIBILITÁSI KOMPLEX ÉS AZ ANTIGÉNPREZENTÁCIÓ
A természetes immunválasz. Immungenetika/genomika Az MHC.
Patológiás és természetes autoimmunitás
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Transzplantációs immunológia
A peritoneális dialízis a transzplantáló orvos szemszögéből
A vese-graftok kilökődésének okairól és korszerű kezeléséről
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Antigénfelismerő receptorok.
Immunológiai alapfogalmak. Az immunrendszer felépítése.
A FŐ HISZTOKOMPATIBILITÁSI KOMPLEX ÉS AZ ANTIGÉNPREZENTÁCIÓ
Az őssejt-átültetés gyakorlata
Az őssejt-átültetéstől
Antigénbemutató sejtek, antigénfeldolgozás és antigénbemutatás
Készítette: Halász Nóra
Készítette: Forgács Gergely
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
MHC Major histocompatibility complex. A T-SEJTEK MHC MOLEKULÁKAT HORDOZÓ ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK JELENLÉTÉBEN A SEJTFELSZÍNEN MEGJELENŐ ANTIGÉN EREDETŰ.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Az MHC polimorfizmusa (Major histocompatibility complex) Polimorf gén--- több változat (allél) előfordulása az adott génszakaszon (lokuszon) Az MHC a legpolimorfabb.
Sejtfelszíni MHC-peptid komplex
A transzplantátum bevitele úgy, hogy a normál működés biztosítva legyen A gazdaszervezet (HOST) és a transzplantátum (GRAFT) egészségs működésének védelme.
! ! OPSZONIZÁLÁS Megkönnyíti a patogén felismerését a természetes immunrendszer sejteinek Befolyásolja a válaszreakciót. OPSZONINNAL OPSZONIN NÉLKÜL Legfőbb.
 a recipiens immunfolyamatainak gátlása
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT GÉNEK ÉS FEHÉRJÉK SZERKEZETE.
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
AZ MHC MOLEKULÁK BIOLÓGIAI FUNKCIÓJA
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
TUMOR IMMUNOLÓGIA.
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT
MHC.
Centrális tolerancia. Azok az éretlen B sejtek, amelyek multivalens saját antigéneket ismernek fel, nem hagyhatják el a csontvelőt.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
Az exogén és endogén antigének bemutatása
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Antigén-felismerő receptorok (BCR, TCR)
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Tumorimmunitás, transzplantáció Falus András. protoonkogének tumor szuppresszor gének egészséges állapot.
SZERV, SZÖVET, SEJT ÁTÜLTETÉS
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
A T limfociták Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT GÉNEK ÉS FEHÉRJÉK. AZ IMMUNOGLOBULIN SZUPERGÉN CSALÁD TAGJAI FUNKCIÓ FELISMERÉS Ig, TCR, MHC-I, MHC-II ADHÉZIÓ ICAM-1, ICAM-2,
AZ ALLO-REAKTÍV IMMUNVÁLASZ A TRANSZPLANTÁCIÓS ANTIGÉNEK ELLEN IRÁNYUL –A fő transzplantációs antigéneket a klasszikus MHC gének kódolják –A minor transzplantációs.
HLA tipizálás (ÁOK)
Dr. Jánossy Tamás SZTE, ÁOK, Sebészeti Műtéttani Intézet
IMMUNOLÓGIAI TOLERANCIA. AUTOTOLERANCIA. AUTOIMMUNITÁS
Antigén receptorok Keletkezésük, a sokféleség kialakulása
TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNOLÓGIA II.
Nyirokszervek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
5. A T-sejtek ontogenezise II. A szelekciós folyamatok...
Előadás másolata:

TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNOLÓGIA I. Dr. Jánossy Tamás SZTE, ÁOK, Sebészeti Műtéttani Intézet

Transzplantáció: szövet vagy szerv (= graft) átültetése A donor és a recipiens közti viszony: a) autotranszplantáció b) izogén transzplantáció c) allotranszplantáció d) xenotranszplantáció

A transzplantátum kilökődése (rejekciója) = specifikus immunreakció (csak allo- és xenotranszplantáció esetén) Medawar-kísérlet:

A graftrejekció jellemzői: a) Transzplantációs = hisztokompatibilitási (H) antigének (Ag)-ek váltják ki  H Ag-egyeztetés b) A H Ag-ekkel való előzetes szenzibilizáció esetén gyorsabb = immunológiai memória  a recipiens szenzibilizáltságának vizsgálata c) Immunszuppresszióval (immuntoleranciával) védhető ki H ANTIGÉNEK MHC (HLA)-inkompatibilitás: heves, gyors rejekció Minor hisztoinkompatibilitás: lassúbb rejekció

A HUMÁN MHC (= HLA) gének (6. kromoszóma) és Ag-ek: HLA-I.: HLA-B, -C, -A HLA-II.: HLA-D-régió: HLA-DP, -DQ, -DR

HLA-gének: rendkívüli polimorfizmus Minden HLA-lokusznak számos allélja van (sok millió kombináció) Kodomináns öröklődés: az emberek heterozigóták  mindkét szülőtől 1-1 HLA-haplotípust és minor H génkészletet örökölnek.

A HLA Ag-ek (glikoproteinek) expressziója: HLA-I.: valamennyi magvas sejt HLA-II.: APS-ek (B-lymphocyták, macrophagok, dendritikus sejtek = passenger leukocyták, Langerhans-sejtek, endothelsejtek!) Mindkettő transzplantációs Ag A HLA antigének immunogenitása: HLA-DR > HLA-B > HLA-A A szövetek immunogenitása: csontvelő > bőr > pancreas > vese > szív > máj

A donor és a recipiens HLA egyeztetése: donorszelekció, ill A donor és a recipiens HLA egyeztetése: donorszelekció, ill. a kadaver donorhoz legmegfelelőbb recipiens kiválasztása HLA-DR típus: a recipiens immunválaszképessége

A TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNREAKCIÓ A) Az alloAg-ek felismerése a) Az allogén donor HLA direkt felismerése: a recipiens TCR közvetlenül felismeri (APS nem kell!) A reagáló T-sejtek frekvenciája nagy (2%) b) Indirekt felismerés: a recipiens APS-ek révén minor H, szövetspecifikus és MHC alloAg

Az allogén HLA direkt felismerésének alapja a molekuláris keresztreaktivitás A: Az idegen Ag felismerésére specifikus T-sejt felismeri a saját MHC + idegen Ag-peptidet B: Ez a T-sejt felismeri azt az allogén MHC-molekulát, amely emlékeztet a saját MHC + idegen Ag komplexre, v. C: az allogén MHC + a hozzákötődött peptid komplexét