Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP A-11/1/KONV ) A versenyképesség és.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
A gazdasági fejlettség mutatói
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév Dr. Papanek Gábor 1.
1 dr. Papanek Gábor D.Sc.: Magyarország versenyképessége ben Előadás 2008 április 2-án Egerben.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Humánerőforrás Kontrolling
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
MTA-MEH projekt Vértes András
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Innovációs helyzetjelentés Kis Gergely. A K+F ráfordítások a GDP arányában* 2004 (százalék) Mit is mutatnak ezek a számok?
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Dr.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A társadalmi és a non-business marketing kihívásai, kutatási kérdései
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
HKIK XXIX. Küldöttgyűlés Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Kérdések a második zh-hoz
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Készítette: Koleszár Gábor
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége Előadás az „Együtt a Kárpát-medencében” konferencián, Eger, 2009. szeptember 16.

A térségek versenyképessége Az elmúlt évtizedben számosan tettek kísérletet a nemzetgazdaságok versenyképességének az érté-kelésére. A célszerű módszerről is több nézet van: M. Porter szerint e versenyképesség fő mutatója a GDP/fő (ábra). Gyakoriak a nagyszámú mutatót áttekintő, s ezek rangsorait „átlagolással” értékelő vizsgálatok. Ilyen a GKI Versenyképességi Évkönyve is. A Külgazdaság 2007. évi 3-4. számában a GDP/fő alakulását irányadónak tekintő, s az ezt magyarázó tényezőket kereső faktoranalízist is publikáltunk.

GDP/fő, USD Forrás: IMD (Institute for Management Development): World Competitiveness Yearbook

A versenyképességet nagyszámú mutatóval jellemző legfontosabb kiadványok: Institute for Management Development (IMD): World Competitiveness Yearbook World Economic Forum (WEF): Global Competitiveness Report World Bank: Doing Business. Az elmúlt években Közép-Európa „átlagos” verseny-képessége javult, Magyarországé romlott (ábra).

Versenyképességi rangszám Forrás: IMD: World Competitiveness Yearbook 2008, Versenyképességi Évkönyv 2008.

A GKI Versenyképességi Évkönyv A versenyképesség fő indexei az Évkönyvben : gazdasági növekedés, társadalmi jólét, a környezet fenntarthatósága, versenyképesség a nemzetközi piacokon. A versenyképesség szintjét meghatározó főbb tényezők: termelékenység, költség-versenyképesség, üzleti környezet, infrastruktúra, K+F és innováció, humán erőforrások.

A faktoranalízis eredményei A vizsgálatunk kiinduló képlete a következő: GDP/fő = GDP/ ledolgozott munkaórák * ledolgozott munkaórák/fő. A lemaradás kétharmadát az első tényező: az alacsony termelékenység, a további egyharmadot a kevés munka, az alacsony aktivitás magyarázza (táblázat). Az alacsony termelékenység fő okai az elégtelen innováció (különösen a kis-közepes cégeknél), illetve a gazdaság kedvezőtlen intézményi (politikai, jogi, oktatási stb.) környezete.

Az aktivitása ráta korcsoportok és nemek szerint, 2004 A mélyebb elemzés itt is a problémák messze vezető, s lassan módosítható társadalmi gyökereire mutat rá.

A gazdaság gyenge (innovációs és egyéb) teljesítményének két típusú magyarázata van: Hiányos a (potenciális) munkavállalók - köztük a vállalkozók, menedzserek – felkészültsége – s ez is csak hosszú idő alatt felzárkóztatható. 2. egyes okok „ugyanazok, amelyekre az összes magyar vállalat panaszkodni szokott” (Makra 2007) : a gazdasági környezet kevéssé vállalkozás-barát jellege.

Sok erőt a problémák felszámolásához!