Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PTE PMMK Műszaki Informatika Tanszék
Advertisements

Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Téma:Becse és környéke
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
A Bioetika Oktatása a Debreceni Egyetemen
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
Beszéd és hallásdiagnosztika tantárgy bemutatása BMEVITMM2030
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
ELTE, matematika alapszak
Albert Schweitzer Tucy
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Fizikai Intézet 4026, Debrecen Bem tér 18/a,b
Kommunikáció beteg gyermekekkel
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A vidéki tér sikertényezői
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Az Egyetem oktatási-kutatási szervezete
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Készítette: Dömötöri Melinda
Élet és Áltudomány MOTTO: „Si tacuisses, philosophus mansisses”
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
ELTE informatikus vegyész szak
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
egyetemi tanár, főigazgató
Winnie the pooh & friends
Zimányi School 2014: the two-faced conference  5 days, 16 sections, 63 talks  80 participants from 16 countries  40 students  6 relocations  10 students.
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
MÉRÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁBAN c. konferencia Kádárné Szepesi Ibolya Az általános iskolai értékelés formái, jelene és jövője Eszterházy.
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Kecskemét Bethlen krt. 63. Mérés-értékelés Konferencia Mezőtúr
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
NPK Ember és természet szakmai tagozat
Simon Péter főtitkár Bolyai János Matematikai Társulat
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
Mesterséges intelligencia
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Szegedi Tudományegyetem
Prof. emer. Dr. Donáth Tibor köszöntése Semmelweis Egyetem Baráti Köre Dr. Monos Emil fiziológus szakorvos, a Baráti Kör elnöke
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Mi hajtja az életet? Nem lineáris kémiai dinamikai rendszerek távol az egyensúlytól Dr. Noszticzius Zoltán Széchenyi-, Polányi- és Gran Prize díjas.
Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Turcsányi Károly: (Minőségszemléletű) barangolások a hadtudományban
Előadás másolata:

Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?! Művészetben, Tudományban és Kórélettanban Kedves Testvéreim!  Szerda esti boldog órákra gyűltünk össze, hogy elmélkedjünk és megtisztuljunk a szellem, a tudomány és művészet, de leginkább a kórélettan lélekfrissítő, melengető élménye által.  Hogy miközben háború van a nagyvilágban és Isten sírja reszket a szent honban, mi: Együtt legyünk és közösen elmélkedjünk, gondolkozzunk, Elgondolkozzunk a egyensúly mindennapos, de nehéz fogalmán, Szabadra engedjük asszociációinkat, képzeletünket, Megérezzük a tudomány vonzerejét, a tapasztalás-gondolkodás semmivel össze nem vethető , felszabadító élményét, Medúzák Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?! Ez „”kémiai Nobel díj, 2008” (Tsien, Chalfie, Shimomura): zöld fluoreszkáló fehérjék!

Mi az egyensúly? Hogyan alakul ki? Ellentétes erők, hatások, mozzanatok hogyan, mikor és meddig egyenlíthetik ki egymást? Ezek fizikaiak, kémiaiak, szellemiek, valósak, valótlanok? Hogyan bomlik fel az egyensúly? Unalmas, izgalmas, boldogító, hasznos vagy haszontalan az egyensúly? Minek van egyensúlya? Lelkünknek? Viselkedésünknek? Közösségünknek? Társdalomnak? Érzelmeknek? Gondolatoknak? Testeknek? Erőknek? Mi a jobb, az egyensúly vagy egyensúlytalanság?

XXI. sz.:Háború van most a nagy világban, Isten sírja reszket a szent honban! Ez Egyensúly?

Ez a Világ, a XXI. századi szélsőségeinek egyensúlya?! A XXI. századunk a tudomány százada ! Nanaopeptides kill HIV Imaging Hubble telescope Large Hadron Collider –higgs bozon Mi a tudomány, a művészet és a kórélettan segítségével a mennyben járunk. Ez a Világ, a XXI. századi szélsőségeinek egyensúlya?!

Miért kell, miért fontos e kurzus?! Nem elég Anatómiát, Biokémiát, Élettant, Geometriát, Statikát, Statisztikát, Informatikát stb., érteni, megtanulni! Ennél több kell! Ez az oktatási paletta bővítése Gondolkozásmód közvetlen-közvetett befolyásolása Empátiás készség növelése Emberi kapcsolatok segítése! Tudomány, Művészet, Alkotás, Oktatás, Egészség, Hangok, Színek, Formák, Mozgás, Betegség, Gyógyítás elválaszthatatlanok, Összefüggő bonyolult hálózat - Nagy egység! Ez Maga az Élet! Melyet mindnyájunknak folyamatosan tanulnunk kell! Erre a tanfolyamra az érdeklődőket várjuk és nem a kredit pont vadászokat! A tanfolyam szellemiségével ütközik mindenfajta tisztességtelen viselkedés!

2017/2018 tanév, I. félév   A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban (Lovász Irén, énekes) A népművészet – várható élettartam  (bevezető Rosivall L) Krízeskezelés vakon (Székely András, SE) Út a lélektől a lélekig (bevezető Rosivall László) Lelkiismeret és emberismeret Teller Ede konfliktusaiban (Lovas Rezső, DE) Los Alamos titkos nyelve (bevezető Rosivall László) Számítógépek jelentősége és jövője az egészségügyben (Szócska Miklós, SE) A személyre szabott medicina, bevezető (Rosivall László) Gépek jelentősége a képalkotásban és az intervencióban – a jövő orvostudománya (Hüttl Kálmán, SE) Robotok vagy orvosok? (bevezető Rosivall László) Oktatás, kutatás, egészségügy a nagyvilágban a közgazdász szemével (Csath Magdolna egyetemi tanár) Közérdek, közhaszon (bevezető Rosivall László) A nyelv titkai. Látható és láthatatlan kommunikáció (Balázs Géza) „Hol van a szó művészi hatalma?” (bevezető Rosivall L) Mi hajtja az életet? Nem lineáris kémiai dinamikai rendszerek távol az egyensúlytól (Noszticzius Zoltán, BME) Az egyensúlyozás művészete – vagy az őrültek kihívása  (bevezető Rosivall László)    Információ biztonság, vírusfertőzések (Bencsáth Boldizsár, BME) „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” (bevezető Rosivall László)   A gravitációs hullámok bizonyítása és jelentősége (Horváth Dezső, DE) A gravitáció a kórélettanász szemével (bevezető Rosivall L Fenntartható-e a fejlődés – egy közgazda szemével (Baritz Sarolta Laura, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) Kinek a fejlődését tartsuk fent? (bevezető Rosivall László) Az Állatkert: történelmétől a tudományos jelentőségéig (Persányi Miklós, Főv. Állatkert) „Állati kapcsolatok” (bevezető Rosivall László) Festészet: az ecsettől a témákig, sőt azon túl (Aknay János festőművész - beszélgetés) A festészet munka vagy élvezet? (bevezető Rosivall László)

2016/2017 tanév, II. félév Bevezető: Hogyan és mikor született a zene? Rosivall László A zene, mint X-dimenzió. – Egy épülő zeneház filozófiájáról és koncepciójáról Előadást tart élő zenével: Batta András (Zeneművészeti Egyetem)   Bevezető: A művész öngyilkossága, az öngyilkosság művészete, Rosivall László Kedélybetegség, öngyilkosság és kreativitás Előadás: Rihmer Zoltán (SE) Bevezető: „A szép öregkor arany legendája igaz-e még”, Rosivall Az öregedés tudománya, művészete Előadás: Boga Báint, (MGGT) Bevezető: A valóságtól az absztrakción át az irracionalizmusig, Rosivall László Művészet és anatómia, a racionális és az irracionális viszonya a képzőművészetben Előadás: Kőnig Frigyes (MKE) Bevezető: Művészeti alkotás folyamata, Rosivall László A szobrász-tanúságtétel Előadás/beszélgetés: Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, Rosivall L  Bevezető: Zene – élettan, kórélettan, Rosivall László Zeneterápia az orvoslásban Előadás: Kollár János (SE)   Bevezető: Alkotás – Befogadás, Rosivall László Neuroesztétika (a műtárgy befogadás neurobiológiája)- egy új határterületi tudomány Előadás: Nagy Zoltán (SE) Bevezető, Városi zöldségek, haszna, kára, pszichológiája, Rosivall László Kertek, parkok, s mindenféle zöldek a gyógyítás és egészségmegőrzés szolgálatában Előadás: Mezősné, Szilágyi Kinga, (SzIE) Bevezető: Hová ül a kutya és hová a medikus? Rosivall L Az épített környezet pszichológiája Előadás: Dúll Andrea (ELTE, BME) Bevezető: Alkotás – Teremtés; Tiszta szívből alkotunk, vagy tiszta agyból, Rosivall László A művészi alkotás neuroanatómiája. Agyi folyamatok vizualizálása Előadás: Palkovits Miklós (SE) Bevezető: Behálózás – egyéni stratégia, művészet vagy tudomány, Rosivall László Hálózati orvostudomány Előadás: Szegedy Balázs (MTA KI)

2016/2017 tanév, I. félév   Bevezető: Az egyensúlyozás művészete, Prof. Dr. Rosivall László Kavicsoktól a Gömböcig, Gömböctől a kavicsokig - egy tudományos felismerés anatómiája Előadás: Prof. Dr. Domokos Gábor (BME) Bevezető: Ki a tudós, ki az, aki csak mondja, vagy, akiről csak később derül ki, Prof. Dr. Rosivall László Normálisak-e a tudósok? Kutatók személyiség vonásai Előadás: Prof. Dr. Tringer László, (SE) Bevezető: Mesterség, életforma vagy a mozgás általánossága, Prof. Dr. Rosivall László Tánc, mozgás, kultúra – terápia Előadás: Dr. Lázár Imre (SE) Bevezető: Az emberi viselkedés változatlansága és tükre, Prof. Dr. Rosivall László Shakespeare és Thomas Mann kórélettana Előadás: Prof. Dr. Lente Gábor (DEOEC) Bevezető: A képzőművészet régészete, Prof. Dr. Rosivall László Betegségek, diagnózisok képzőművészeti alkotásokból Előadás: Prof. Dr. Szabó László (SE) Bevezető: Tudományos eredmények, fejlődés és a mindennapi orvoslás, Prof. Dr. Rosivall László „Orvost csak hírből ismer" - Az egészséghez és betegséghez való viszony a modernizáció folyamatában  Előadás: Dr. Fónagy Zoltán (MTA KI)   Bevezető: Fraktál analízis, Prof. Dr. Rosivall László Szimmetria: bizonyosság és hiánya Előadás: Prof. Dr. Hargittai István (BME) Bevezető: Álmoskönyv – művészet – tudomány, Prof. Dr. Rosivall László Hallucinációktól a rémálmokig - betegség vagy normális, őrültség vagy művészet jele Előadás: Dr. Bódizs Róbert (SE) Bevezető: A robotoké a jövő!? Prof. Dr. Rosivall László Művészet, matematika és mesterséges intelligencia Előadás: Dr. Szegedy Balázs (MTA KI) Bevezető: A fertőzések legyőzik az emberiséget – vagy fordítva?! Prof. Dr. Rosivall László Az univerzális seb fertőtlenítőszer, rezisztencia kialakulás lehetősége nélkül – a méret szelektivitás elmélete Előadás: Prof. Dr. Nosztíczius Zoltán (BME) Bevezető: „S a nép, az istenadta nép, Ha oly boldog-e rajt’ Mint akarom, s mint a barom, Melyet igába hajt?” Prof. Dr. Rosivall László Civilek a pályán Előadás: Prof. Dr. Rosivall László (SE) Bevezető: Makogástól a nemzettudatig, Prof. Dr. Rosivall László Lehet-e értelmes beszéd agy nélkül? Előadás: Dr. Váradi Tamás (MTA Nyelvtudományi Intézet)

2015/2016-os tanév, II. félév   Bevezető: Művészeti alkotás folyamata, Rosivall László Tudomány, oktatás, művészet Előadás: Rosivall László, Feledy Balázs (SE) Élettanú réztábla kép sorozat helyszíni megtekintése, megbeszélése Madarassy István Bevezető: Hogyan és mikor született a zene? Rosivall László A csönd és a hang – zene Előadást tart élő zenével: Batta András (Zeneművészeti E) Bevezető: Hová ül a kutya és hová a medikus? Rosivall L Az épített környezet pszichológiája Előadás: Dúll Andrea (ELTE, BME) Bevezető: Alkotás transzformációs láncolata, Rosivall László A képzőművészet jelene, jövője és hatása az emberre. Ki a művész, és ki az, aki csak gondolja? Előadás: Szurcsik József (MKE) Bevezető: De hol van a lélek és annak élet- és kórélettana? Rosivall László Motiváció, érzelem, etoszféra Előadás: Monos Emil (SE) Vers: Mécs Károly Kóros személyiségvonások és a művészi tevékenység (Előadás: Tringer László (SE) Bevezető: Színek jelentősége az emberek életében, Rosivall L A látástól az élményig. A színek és hatásuk az életműködésre. Formák, absztrakció Előadás: Kovács Ilona (PPKE), Szelényi Károly (Magyar Képek)  Bevezető: Hol van a szó művészi hatalma? Rosivall László Az írás és olvasás művészete és hatása az emberre Előadás: Csépe Valéria (MTA-KK) Thomas Mann halálos betegeinek ágya mellett Előadás: Schiller Róbert (MTA EK) Bevezető: Alkotás - lélektan, élettan, kórélettan, Rosivall Fejezetek az alkotáslélektanból Előadás: Túry Ferenc (SE)   Bevezető: Zene – élettan, kórélettan, Rosivall László Zeneterápia az orvoslásban Előadás: Kollár János (SE) Bevezető: A valóságtól az absztrakción át az irracionalizmusig, Rosivall László Művészet és anatómia, a racionális és az irracionális viszonya a képzőművészetben Előadás: Kőnig Frigyes (MKE) Bevezető: Alkotás – Befogadás, Rosivall László Neuroesztétika (a műtárgy befogadás neurobiológiája)-egy új határterületi tudomány Előadás: Nagy Zoltán, (SE) Bevezető: Alkotás – Teremtés; Tiszta szívből alkotunk, vagy tiszta agyból, Rosivall László A művészi alkotás neuroanatómiája. Agyi folyamatok vizualizálása (16:30-17:30) Előadás: Palkovits Miklós (SE)

Az egyensúlyozás művészete Vagy az őrültek kihívása Tudomány és Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális és posztgraduális tantárgy 2016/2017. I. félév Az egyensúlyozás művészete Vagy az őrültek kihívása Prof. Dr. Rosivall László Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem

Az egyensúly, mindennapi általános jelenség Egyensúlya van többek között az alábbiaknak: élő folyamatok: sav-bázis háztartás, só-víz háztartás természet: állatok szaporodása-pusztulása kémia: molekulák-ionok fizika: pozitív és negatív töltések, erők gazdaság: termelés és fogyasztás politika: bal és jobb, liberális konzervatív pénzügy: kiadás-bevétel, vesztesség-nyereség katonai erő: atombombák, technikák, katonák, stb. Egyensúly a szélső értékek/helyzetek közötti nyugalmi helyzet Kialakítása, fenntartása élő szervezetekben folyamatos beavatkozást, munkát igényel Élettelen folyamatokban a szélsőségek efelé haladnak

Az egyensúly ősi kérdés Halottak megítélése Osiris előtt az alvilágban Thébában talált papirusz, mely a halottak könyvének egy példánya Berlini Múzeum

Jorge Marín mexikói szobrászművész "...a bronz segítségével olyan dinamikus, mozgásban lévő alakokat formálok, ahol a figurák egy súlypont körül egyensúlyoznak, legyőzve a gravitációt"

Az emberi egyensúly A fej térbeli elhelyezkedését a tömlőcske és a zsákocska (otolithszerv), gyorsuló, lassuló mozgását pedig a három félkörös ívjárat érzékeli. http://www.mozaweb.hu/Lecke-Biologia-Biologia_11-A_halloszerv_felepitese_es_mukodese_az_egyensuly_erzekelese-102531

Egyensúly és stabilitás a térben Három valós példa az egyensúlyozás művészeti, illetve tudományos megközelítésére Három világszenzáció, három megszállott ember, Három örökre szóló teljesítménye Eredmény: A világ legszebb bűnténye, könnyelműsége A világ legdrágább kis gömböce Mi a titkuk, mit tanulhatunk tőlük?!

Az őrült akrobata, egyensúlyozó művész kórélettana, tudománya Megszállottság Szakmaszeretet Kivételes önkontroll Kivételes egyensúlyérzék Családi hagyomány „Adrenalin éhség” Bűnözés - veszélyteremtés Felelőtlenség Lelki sérülés Küldetéstudat Feltűnési vágy Szereplési kényszer Különleges, belső értékrendszer Genetikai eltérés Kérdés: - Normális vagy abnormális? - Kórélettani eset? - Művészet vagy törvényszegés? Henri Rechatin, 1931-2013 A gyermek

. Philippe Petit 1989-ben az Eiffel-torony felé tart egy kötélen. 1971-ben a Notre Dame tornyai között

Philippe Petit (1949) francia kötéltáncos 1974. augusztus 7-én egy 200 kilogrammos acélkábelen egyensúlyozott a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között. Az illegálisan szervezett mutatvány 45 percig tartott 400 méter magasan miközben nyolcszor fordult, kezében a huszonöt kilós, egyensúlyozást segítő rúddal. Sétált, táncolt és többször megpihent a magasban, továbbá le is térdelt, hogy így fejezze ki a tornyok iránti tiszteletét.

Felesleges elfeledett virtuskodás, vagy volt értelme, haszna, üzenete?! Philippe Petit, 2015: "From the middle of the wire, I saw the beauty, the void, the amazing line of the perspective that brings you down a quarter of a mile." "I was not afraid, and I was happy to look at it, and I photographed it in my head." "It is true that the towers before my walk were not liked, generally speaking, by New York. They thought it was two, I don't know, like, file cabinets. It was unhuman, inhuman.” "After my walk, everybody in New York – the intelligentsia, the artists, the politicians, the inhabitants – everybody agreed that the towers were now liked by them because I had rendered them human." „They said that, not me, and it was the greatest homage to what I had done."

Fizikai egyensúly Kisgömböc Egyensúly és stabilitás a térben Kisgömböc Várkonyi Péter, Domonkos Gábor Rubik Kocka – Kisgömböc 6:1

Kémiai egyensúly vagy egyensúlytalanság? Mi hajtja az életet? Nem lineáris kémiai dinamikai rendszerek távol az egyensúlytól Disszipatív struktúrák egzotikus viselkedése Dr. Noszticzius Zoltán „A Tudós Professzor” BME Fizikai Tanszék

Prof. Dr. Noszticzius Zoltán Széchenyi, Gran Prize, Polányi díjas kémikus, tudományok doktora Kutatási terület: kémiai nemlineáris dinamika: oszcillációs reakciók mechanizmusa, reakció-diffúzió rendszerek, kémiai hullámok, sav-bázis diódák, a klór-dioxid kémiája

Education and Scientific Degrees MSc degree in Chemical Engineering, BME, Hungary PhD in Physical Chemistry “Radioactive tracer diffusion measurements”, BME, Hungary Candidate of Chemical Sciences “The Belousov-Zhabotinsky Reaction”, Hungarian Academy of Sciences Doctor of Chemical Sciences “Nonlinear Dynamics in Chemistry and the BZ Reaction”, Hungarian Academy of Sciences Awards and prizes Széchenyi Prize of Hungary Outstanding lecturer of the Faculty of Chemical Engineering BME Prize for supporting the scientific research of students (TDK) Széchenyi distinguished Professorship donated by the Hungarian Ministry of Education Polányi Chief Prize of the Hungarian Academy of Sciences Outstanding Professor of the Faculty of Natural Sciences Gran Prize of the Swedish Chamber of Commerce in Hungary

Scientific impact (as of 08/2015) 110 papers in referred journals (Web of Sci.) 165 including all types of publications (MTMT) 5 patents (3 in the US, 1 in Europe, 1 in China) 50+ invited conference talks and seminars Total number of independent citations (Web of Sci.): 2041 H-index (Web of Sci.) 26