Tény alapú pályaorientációs szakpolitika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Advertisements

Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Szolgáltatáselemző Rendszer. A rendszer fejlesztése szeptemberében kezdődött, az előkészítő munkálatok év elejétől. Az éles rendszer átadásának.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Tény alapú pályaorientációs szakpolitika A pálya-tanácsadási szolgáltatások minőségbiztosítása kiss.istvan@ppk.elte.hu

…másodéves egyetemista vagyok, idén töltöm a 22-t …másodéves egyetemista vagyok, idén töltöm a 22-t. Nem azért járok egyetemre,hogy megváltsam a világot, hanem azért, mert látom a 80ezerért 3 műszakban robotoló embereket magam körül, és reménykedem, hogy nem jutok erre a sorsra, ha teszek is azért valamit, hogy ne kelljen életem végéig egy gyárban senyvednem. Jók a jegyeim, valószínűleg nem fogok 10 évig egyetemre járni csak azért, hogy ne kelljen elmenni dolgozni. Egyrészt nekem ehhez nincs arcom, másrészt pedig nem engedhetik meg a szüleim, hogy ennyit pénzt áldozzanak az taníttatásomra. Tökéletesen boldog és elégedett lennék, ha az iskola befejezése után kapnék munkát, na de ugye munkahely nincs, akkor most mi a helyzet? Kijártam az iskolát, dolgozni kellene, de nincs hol, és még mindig a szüleim tartanak el. Teszem hozzá, nem büdös a munka: szedtem már 40fokban 12 órán keresztül meggyet, mákot. Szórólapot osztottam, legutóbbi diákmunkám egy lepukkant kocsma volt tele értelmiségi antialkoholistákkal. Mondanom sem kell, hogy felnőttként ezekből nem valószínű, hogy a saját lábamra tudok állni. Sok-sok okos ember, ilyenkor mit kell csinálni? kiss.istvan@ppk.elte.hu

Hatékonyság mutatók Arány, százalék, ráta - progamtól függő tartalom Puha vagy kemény mutatók? output jövőre vonatkozó szorongás munkaerő-piaci információk outcome vagy impact rugalmas életpályaterv kiss.istvan@ppk.elte.hu

ELGPN WP4 javaslatok European Common Reference Tool alapján állampolgárok/felhasználók aktivizálása/energetizálása, tanácsadók kompetenciája szolgáltatások fejlesztése szolgáltatások összehangolása szolgáltatói szektorok lefedését mérő indikátorok OECD lifelong guidance rendszerek elvárt jellemzői (McCarthy, 2004) források optimális felhasználása rendszerbe szervezett tanácsadói szolgáltatások módszertani változatosság (info-kommunikációs rendszerek kiterjedt alkalmazása) önsegítés/self-help támogatása valid adatbázisok minőségbiztosítás koordinált irányítás kiss.istvan@ppk.elte.hu

kiss.istvan@ppk.elte.hu

Hatékonyságvizsgálati szempontok Kliens esetében: soft indikátorok pl. tanácsadás célirányossága, a probléma megoldásában való közreműködés, a saját célok elérése Tanácsadó esetében: szakmai sztenderdek teljesítése tanácsadó szakmai protokoll Tanácsadó szolgáltatást nyújtó szervezetek esetében: szervezeti célkitűzések elérése a forrásokkal való optimális gazdálkodás, a folyamatos növekedés és piaci pozíció stabilan tartása, a partnerekkel való koordinált együttműködés Szakpolitikai szinten: társadalmi célkitűzések teljesítése szükséges transzformációs folyamat végrehajtása befektetett erőforrások célszerű felhasználása kiss.istvan@ppk.elte.hu

Módszertani kihívások kiss.istvan@ppk.elte.hu

Indikátorok egyéni szinten Kirkpatrick négy szintű evaluációs modellje közvetlen reakciók (elégedettség, érzelmi támogatás/energetizálás), a tanulási kimenetek (learning outcomes – tudás, attitűdök), alkalmazott elemek (pl. az életpályaépítéssel kapcsolatos) viselkedésben a szolgáltatás keretében megcélzott változások (pl. integrált célok, részvételben kitartás, idő, előrelépés, elégedettség) http://www.guidance-research.org/EG/impact/quality/mod_eval/levels/ kiss.istvan@ppk.elte.hu

A példában szereplő fiatal ember számára információk nyújtása (pl. foglalkoztatási trendek) önismeretének bővítésével (pl. vállalkozói képességeinek felmérése, húzóerőt képviselő céljainak és értékeinek azonosítása) karriermenedzsment készségeinek fejlesztésével (pl. szakterületre irányuló munkatapasztalat szerzésének ösztönzése) kiss.istvan@ppk.elte.hu