Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Alapjogvédelem az Európai Unióban
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
EU alapismeretek E-Learning.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.
A nemzeti vámjogszabályok
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
EFTA-tagállamok csatlakozása
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Alapismeretek az Európai Unióról
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU ismeretek AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Európai uniós alapismeretek
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Közösségi jog. A közösségi jog forrásai:  Az Európai Unió Hivatalos Lapja (HL) „L”-sorozat („Legislatio”), „C”-sorozat („Communicatio”) „HLS” (kiegészítés.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Az európai integráció elmélyítése: szerződések
Európai Uniós ismeretek
Az Európai Unió energiapolitikája
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Európai Uniós Alapismeretek
A jogforrási rendszer II.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Lisszaboni Szerződés tükrében
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák

I. Az Unió és a tagállamok hatásköreinek rendszere I. EU: egyedülálló intézményi struktúra + jogrendszer. EU: nemzetek feletti szerveződés, autonóm, szupranacionális jogrendszerrel. Az EU egyedi, strukturált jogforrási rendszert hozott létre. Elsődleges jogforrások és főbb jellemzőik: Másodlagos jogforrások:

I. Az Unió és a tagállamok hatásköreinek rendszere II.  Az EU-tagállamoknak jogharmonizációs kötelezettségük van. A közösségi és a nemzeti joganyag összehangolása az uniós csatlakozás feltétele. A „Szerződések” kifejezés alatt az alapító szerződéseket és azok módosításait értjük. A Lisszaboni Szerződés két részből áll: az egyik az Európai Unióról szóló szerződés (EU-Szerződés), a másik az EU működéséről szóló szerződés (EUM-Szerződés). Lisszaboni Szerződés: hatáskörök elhatárolása és kategorizálása.

II. A hatáskörök kialakulása és gyakorlása az integráció első évtizedeiben I. Az alapszerződések nem tartalmaztak szabályt a hatáskörök megosztására vonatkozóan. A Közösség lényegében elismerte a párhuzamos jogalkotás elvét. A hatáskörök átszármaztatására vonatkozóan a Szerződések nem alakítottak ki szabályokat. Kizárólagos és párhuzamos jogalkotási területek kialakulása + lehetővé vált a jogalkotási hatáskörök közösségi szintről nemzeti szintre történő származtatása.

II. A hatáskörök kialakulása és gyakorlása az integráció első évtizedeiben II. A Szerződések nem tartalmaztak konkrét rendelkezést arról, mely jogalkotási hatáskörök kizárólagosak, és melyek párhuzamosak. Kizárólagos jogalkotási hatáskör fogalma: DE nehezen lehetett megállapítani, hogy mely területek tartoznak a tagállamok kizárólagos hatáskörébe. Egységes Európai Okmány: módosítás bevezetése a hatáskörök terén.

  III. A Maastrichti Szerződés rendelkezései – a hatáskörök meghatározása a szubszidiaritás elve alapján I. Maastrichti Szerződés: három pillérre alapozott együttműködés: 1. Az Európai Közösséget létrehozó szerződések; 2. az EU közös kül- és biztonságpolitikája, 3. bel- és igazságügyi területén való együttműködés. Eltérő döntéshozatal a pillérekben. Második és harmadik pillér: kormányközi alapokon (konszenzusos döntéshozatal).

  III. A Maastrichti Szerződés rendelkezései – a hatáskörök meghatározása a szubszidiaritás elve alapján II. A Maastrichti Szerződés óta a hatáskörök meghatározása a szubszidiaritás elvére épül. A szubszidiaritás tartalma: A szubszidiaritás bevezetésével új szakasz kezdődött a döntéshozatal folyamatában. Amszterdami Szerződés: Jegyzőkönyv a szubszidiaritás és az arányosság elvének alkalmazásáról.

  III. A Maastrichti Szerződés rendelkezései – a hatáskörök meghatározása a szubszidiaritás elve alapján III. A ráruházott hatáskörök gyakorlása során valamennyi intézmény biztosítja a szubszidiaritás és az arányosság elvének tiszteletben tartását. A szubszidiaritás dinamikus fogalom. Az arányosság elve: A hatásköri rendszer a 2001-ben aláírt Nizzai Szerződéssel ért el teljes kiteljesedéséhez.

IV. A közösségi politikák rendszere a Lisszaboni Szerződés alapján I. Közösségi politikák fogalma: eltérő erősségű és jellegű + közösségi /uniós szintű hatáskörök. Lisszaboni Szerződés: korábbi hárompilléres rendszer megszűnt, EU önálló jogi személyiséggel törtnő felruházása. A Lisszaboni Szerződés külön címszó alatt szabályozza a hatáskörök kérdését. Hatáskörök gyakorlásának két elve: szubszidiaritás és arányosság.

IV. A közösségi politikák rendszere a Lisszaboni Szerződés alapján II. Nemzeti parlamentek szerepe a szubszidiaritás elvének ellenőrzésében. Lisszaboni Szerződés nevesíti a hatáskörök különböző típusait, A hatáskörök kategorizálásánál a Szerződés 3 csoportot képez. 1. Az EU kizárólagos hatáskörébe tartozó területek; 2. Az Unió és a tagállamok között megosztott hatáskörű területek; 3. Az EU a tagállamok intézkedéseit támogató, összehangoló vagy kiegészítő intézkedések végrehajtására vonatkozóan rendelkezik hatáskörrel.

IV. A közösségi politikák rendszere a Lisszaboni Szerződés alapján III. DE: közös kül- és biztonságpolitika (kormányközi keretek). Gazdaság és foglalkoztatáspolitikák összehangolása. Lisszaboni Szerződés átvette az EK-Szerződés rugalmassági klauzulának nevezett cikkét. A rugalmassági klauzula nem szolgálhat a közös kül- és biztonságpolitikával kapcsolatos célkitűzések megvalósításának alapjául.

V. Konklúzió Lisszaboni Szerződés: jelentős változás az Unió hatásköreinek rendszerében + EU közjogi struktúrájában. Hatáskörök pontosabb és konkrétabb szabályozása. Nemzeti parlamentek keresetindítási lehetősége a szubszidiaritás elvének megsértése esetén. Áttekinthetőbbé válik az Unió és a tagországok törvényhozása közötti hatáskörök meghatározása.

V. Konklúzió Lisszaboni Szerződés: jelentős változás az Unió hatásköreinek rendszerében + EU közjogi struktúrájában. Hatáskörök pontosabb és konkrétabb szabályozása. Nemzeti parlamentek keresetindítási lehetősége a szubszidiaritás elvének megsértése esetén. Áttekinthetőbbé válik az Unió és a tagországok törvényhozása közötti hatáskörök meghatározása.

Irodalom - Káldyné Esze Magdolna – Kruppa Éva – Ferkelt Balázs – Takács Gábor (2010): Integrálódó Európa II. Hatáskörök és politikák. I. fejezet: Az Unió és a tagállamok hatásköreinek rendszere, pp. 17- 28. Perfekt Kiadó. - Kengyel Ákos (2010): Az Európai Unió közös politikái, pp. 19-29. Akadémiai Kiadó, Budapest. - Kengyel Ákos: Lisszaboni Szerződés és közös politikák. In: Világ és Gazdaság, 2009/9. szám.