Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
E85 Szűcs Dániel 11.A.
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
„ A siker lehető legjobb környezete a lehető legjobb környezet ”
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Biomassza, biodízel, bioetanol és biogáz
Energetikai folyamatok és berendezések
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Megújuló Energiaforrások
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
BIOÜZEMANYAGOK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Fiatal Gazda Konferencia Budapest
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
LÉGSZENNYEZÉS SAVAS KOMPONENSEINEK SZABÁLYOZÁSA es Oszlói jegyzőkönv 1999-es Göteborgi jegyzőkönyv kén-dioxid kibocsátás mennyiségéről rendelkezik.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Globalizáció és környezeti problémák
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Város energetikai ellátásának elemzése
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Megújuló energiaforrások a közlekedésben Rácz László Megújuló Üzemanyagok és Energiák Vezető MOL Nyrt
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Új Energiaforrások.
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Bioüzemanyagok.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Bioetanol előállítása keményítőből és lignocellulózokból Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energetikai gazdaságtan
A geoszférák környezeti problémái
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia megújuló nyersanyagok zöldkémia
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Bioenergia 3_etanol (fajlagosok) Dr. Réczey Istvánné Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Miért kell második generációs üzemanyag-etanol? Problémák a jelenlegi, első generációs etilalkohol gyártással: miután búza, kukorica, cukorrépa, cukornád nyersanyagokat használ fel, valószínű a hatása az élelmiszer- és takarmányárakra, s emellett takarmány és élelmiszerhiányt is eredményezhet az egyre jelentősebb volumenű etilalkohol termelés A második generációs etilalkohol gyártás nyersanyagai: mezőgazdasági, agro-ipari melléktermékek, ipari, kommunális hulladékok is lehetnek, melyeknek nagy mennyisége, nem megoldott hasznosítása lerakási, elhelyezési problémái motiválják a felhasználásukat MTA, 2013. január 30.

Az első generációs, főleg a gabona és növényolaj alapú bioüzemanyagok esetében a CO2 mérleg és fosszilis alternatívához viszonyított megtakarítás nem kedvező annyira, mint azt kezdetben mindenki remélte (lsd.következő ábra), de ebben a tekintetben – mint általában az elsőgenerációs bioüzemanyagakot érintő többi kérdésben is – erősen megoszlanak a vélemények. A különböző életciklus-elemzések, melyek a növénytermesztéshez (talajművelés, műtrágya előállítás, vetőmag előállítás, vetés, növényvédelem, betakarítás), a termény- és etanolszállításhoz, valamint az üzemanyagetanol előállításához felhasznált energiát is figyelembe veszik, általában kedvezőtlen véleménnyel vannak a jelenleg gyártott bioüzemanyagokról.

Különböző eredetű etanol termelés és felhasználás Üvegházhatású gázok kibocsátásának %-os csökkentése nyersanyagtól és technológiától függően változik.

(mutatva az elemzések bizonytalanságát és a Nagy különbségek láthatók ugyanannál a nyersanyagnál is a minimum és maximum értékek között (mutatva az elemzések bizonytalanságát és a megközelítések sokféleségét is), de az mindenképpen látszik, hogy gabona és cukorrépa nyersanyag esetén a CO2 kibocsátásban elérhető megtakarítás kedvezőtlen esetben csak 20-40%, jó esetben pedig 45-55%. Lignocellulóz nyersanyagok esetében ezek az értékek 60 és 110%-ot mutatnak.

A legújabb, az Európai Bizottságtól származó jogszabály-javaslat szerint a jövőben a lignocellulóz melléktermékek felhasználásán alapuló etanol termelést fogják csak támogatni és elismerni a 2020-as megújuló célok elérésében. Ennek oka, hogy az utóbbi időben (2012 ősz) - valószínűleg a nagy területeket sújtó aszály és magas gabona árak következtében - felerősödtek az élelmiszer kontra bioüzemanyag viták, valamint az első generációs bioüzemanyagoknak a CO2-emisszióra gyakorolt pozitív hatásával szembeni kételyek. Ennek hangot adva az Európai Bizottság két irányelvét módosítva 2012. október 17-én a fentebb említett új javaslatot tette közzé:

néhány elképzelés: 2020 után ne támogassák adókedvezménnyel az első generációs üzemanyagok termelését. Az üzemanyagokra előírt 10% megújuló aránynak csak a felét szabad első generációs bioüzemanyaggal biztosítani (azaz az első generációs gyártó kapacitások gyakorlatilag jelen szinten történő befagyasztása), ez természetesen nem tiltást jelent, hanem azt, hogy mit lehet elszámolni a 2020-as megújuló cél elérésében. 2014. július 1. után csak olyan bioüzemanyag gyárakat szabad építeni, ahol a CO2 megtakarítás minimum 60%-os. A jelenleg működő üzemek esetében 2018. január 1-re 50%-os CO2 megtakarítást kell biztosítani. A bioüzemanyagok esetében a közlekedésre vonatkozó 10% megújuló részarány számításánál 2 és 4-szeres energiaszorzókat kell használni a felhasznált nyersanyagtól illetve technológiától függően.

Alkohol gyártás liter/t

Alkohol gyártás liter/ha

Alkohol gyártás ára US cent/l

Alkohol import védővámok US $/l Védővámok az üzemanyag alkohol importjakor országról-országra jelentősen változnak. US $/liter