JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Koordináták, függvények
Gazdasági Informatika
Gazdasági informatika
Állóeszköz-gazdálkodás
A diákat készítette: Matthew Will
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Rózsa Andrea – Csorba László
Pénzügyi alapszámítások
beruházásfinanszírozás
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Gazdasági Informatika II.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Excel használata pénzügyi számításokhoz
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Pénzügyi-számviteli mutatók
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Beruházás-finanszírozás
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
5.Szeminárium – Cash-flow Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
A fóliákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Tőkepiaci és vállalati pénzügyek
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
Kamatszámítás, jelenérték, jövőérték
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Érdekesség  Beruh.gazd. számítások – Mit mutat a gyakorlat? DCFNPVIRRPPAB Hungary47%35% 67%81% CEE62%47% 80%72% Upper mid. income71%39%66%62%10% North.
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
GYAKORLATI PÉLDA.
FCF(E) levezetés – megjegyzések (I.)
Gazdasági informatika
Származtatott termékek és reálopciók
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Optimális futamidő (selejtezési) döntések
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
Származtatott termékek és reálopciók
Nulladrendű formulák átalakításai
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Előadás másolata:

JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA

Jelenértékszámítás-technika A projekt által termelt pénzáramoknak van valamilyen időbeli lefutása, mintázata: pénzáramprofil (cash flow pattern) – ezt ábrázoltuk pénzáramlás diagramos formában Vannak „nevezetes” profilok, amikhez „nevezetes” képletek tartoznak (azaz a profil jelenértéke zárt alakban megadható) – lásd: annuitás, örökjáradék Egyéb esetekben a profil pontos jelenértéke csak körülményesen számolható – célszerű közelítésekkel élni Ezen közelítések közül tekintünk most át néhányat…

Perióduson belüli pénzáramok (I.) Intraperiod cash flow Egy előre meghatározott hosszúságú (pl. egy év) kamatperióduson (interest period) belül tetszőleges időpontban jelentkező pénzáram Az eddig tekintett „nevezetes” profiloknál mindig csak a periódusok végén volt pénzáram A perióduson belüliség megengedésével a valóság jobban leírható – pl. egy projektnek a valóságban jellemzően év közben is vannak pénzáramai

Perióduson belüli pénzáramok (II.) Lényeges megjegyzés: a definiált kamatperiódus hossza tetszőleges lehet, így a korábban megismert „nevezetes” profilokat értelmezhetjük éves, havi, heti, stb. szinten egyaránt – azaz éves, havi, heti, stb. felbontásban adják meg a pénzáramok alakulását Ezért is használtam az „év” helyett az általánosabb „periódus” kifejezést! Természetesen a diszkontrátát is a periódus hosszára vonatkoztatva kell megadni – pl. éves felbontású profilhoz éves diszkontráta Hogyan válthatjuk át a diszkontrátát a különböző hosszúságú periódusokra? → kamatos kamatozás logikája t és T azonos mértékegységben!

Perióduson belüli pénzáramok (III.) Példa: ha az éves diszkontráta 14%, akkor mennyi a negyedéves diszkontráta? (kétféleképpen, 3,33%) Vissza a perióduson belüli pénzáram jelenértékéhez, ami a következőképp adható meg (tF a kamat- periódus mértékegységében!): Példa: mekkora egy 19 hónap múlva befolyó F = 80 pénzáram jelenértéke, ha az éves diszkontráta 16%? (63,25)

Perióduson belüli pénzáramok (IV.) Nézzünk egy projektet „sok” perióduson belüli pénzárammal: A pontos jelenértéket úgy kapnánk, ha egyesével diszkontálnánk minden pénzáramot, majd jelenértékeiket összegeznénk Körülményes, fáradságos → célszerű közelítésekkel élni

Időzítési konvenciók (I.) Időzítési konvenciók: periódusonként aggregáljunk minden pénzáramot a periódus egy kitüntetett pontjába! Periódusvégi konvenció (end-of-period convention): a periódus minden pénzárama a periódus végére tolva, majd ezen „aggregált” pénzáramok diszkontálása Ez a klasszikus, tankönyvi eljárás, ezt csináltuk eddig mi is: csak a periódusok végén volt pénzáram Közelítésnél örök dilemma: egyszerűség, praktikusság vs. pontosság Kérdés 1: mekkora hibát véthetünk a periódusvégi konvencióval? Kérdés 2: javítható-e valamilyen egyszerű módon a periódusvégi konvenció pontossága?

Időzítési konvenciók (II.) Ismerkedjünk meg néhány más időzítési konvencióval: Periódus-eleji konvenció (beginning-of-period convention): a periódus minden pénzárama a periódus elejére tolva Periódus-közepi konvenció (mid-period convention): …közepére tolva Egy speciális időzítési konvenció: Harmonikus konvenció (harmonic convention): periódus-eleji és -végi harmonikus közepe (Andor és Dülk, 2013a) A számtani és a mértani átlagot is megvizsgáltuk már (Andor és Dülk, 2013b), de ezekkel most nem foglalkozunk… Az említett konvenciók mind előállnak a periódusvégi jelenérték (PE) egyszerű korrekciójával (ld. köv. dián)

Időzítési konvenciók (III.) A formulák: Definiáljuk a relatív hibát (ε) a következőképp: Kérdés: legyen szó bármilyen tényleges pénzáram- profilról, mekkora az elméletileg elkövethető lehetséges legnagyobb relatív hiba (LLRH)? Azaz: legyen szó bármilyen profilról, ennél nagyobb hibát biztosan nem vétünk az adott konvenció alkalmazásával

Időzítési konvenciók (IV.) Az említett konvenciókra levezethető, hogy a LLRH (εmax-szal jelölve): A sorrend igaz bármely pozitív diszkontrátára A harmonikus konvenció minimalizálja a LLRH-t! 20%-os diszkontráta esetén pl. E: 16,67%, B: 20%, M: 9,55%, H: 9,09% Látszik, hogy érdemes korrigálni H-val vagy M-mel, és a korrekció könnyen elvégezhető… < < <

Időzítési konvenciók (V.) Mi a helyzet konkrét pénzáramprofilok esetén? Például ún. PERT-jellegű profilok esetén periódusvégi konvencióra: r

Időzítési konvenciók (VI.) Továbbra is PERT: harmonikus konvenció és a konvenciók összevetése: r r

Időzítési konvenciók (VII.) Leolvashatók a konvenciók hibái, így a pontos jelenérték megadható a nomogramok segítségével: Általánosságban megállapítható: a harmonikus (és a periódus- közepi) konvenció hibája jellemzően < 5% → elfogadhatóan pontosak PE mindig alulbecsül: jó projekt elvetésének veszélye! Záró megjegyzés: figyelem! Az említett konvenciók csak a jelen- értékre (PV) alkalmazhatók, a nettó jelenértékre (NPV = -F0 + PV) közvetlenül nem! Mert F0 egy „speciális”, konvención kívüli pénzáram

Példák (I.) Egy projekt 20 perióduson keresztül minden periódusban összesen 100 összegű pénzáramot termel, a diszkontráta 25%. Mekkora a projekt jelenértéke periódusvégi, -eleji, -közepi, és harmonikus konvencióval? (395; 494; 442; 439) Legfeljebb mekkora hibát véthetünk ezen konvenciók alkalmazásával? (20%; 25%; 11,8%; 11,1%) Mekkora a pontos jelenérték, ha a pénzáramok mintázata minden periódusban PERT-jellegű, c = 0,55 paraméterrel? (nomogram mellékelve) (439) A pontos jelenérték fényében melyik konvenció a legpontosabb? (harmonikus) Mi az egyes konvenciók szerint a projekt megvalósítandóságáról szóló döntés, ha a kezdő beruházási összeg F0 = 420? (csak E vetné el)

Példák (II.) Adott két pénzáram és időzítéseik: F1 = 90, F2 = 130 és t1 = 0,3 év, t2 = 8,4 hónap, és a negyedéves diszkontráta 4,66%. Mekkora a pénzáramok jelenértéke periódusvégi, periódus- eleji, -közepi, és harmonikus konvencióval? (183,33; 220; 200,83; 200) Mekkora a pontos jelenérték? (199,63) Mekkora a periódusvégi, illetve a harmonikus konvenció hibája? (-8,16%; +0,19%) Mi az F = 150 pénzáram időzítése hónapban, ha jelenértéke 75 és az éves diszkontráta 20%? (45,6) Mennyi egy 5 évig tartó negyedéves A = 10 összegű annuitás jelenértéke, ha az éves diszkontráta 20%? (128,3)