Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Még ma is léteznek olyan építészek, mind Svájcban, mind külföldön, akik megingathatatlan formai és intellektuális szigort visznek a munkájukba. Hálásak.
Szocializáció Fogalmak:
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
Településmarketing Értékaudit.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Jogviszony és jogi felelősség
Szegénység Alapfogalmak.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
MRTT V. VÁNDORGY Ű LÉS Miskolci Egyetem A bizalmi t ő ke szerepe a “Harmadik Olaszország” iparági körzeteinek kialakulásában Vadasi Aida.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
LEADER, Identitás, Sport
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Hatalom és szervezeti politika
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon? Brányi Árpád Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2011

Bevezető Tér és régió Regionális identitás keretrendszere Regionális fejlődés Regionális identitás Magyarországon

Tér és régió Tér: „…tér, mint jelenség épül be az egyén mindennapi folyamataiba és válik ezáltal a napi tevékenységek alapjává.” (Paasi, 1989) tér az, ahol az egyén kiteljesíti materiális és intellektuális létezését szociális tevékenységek interakció más emberekkel és intézményekkel

Tér és régió Régió: „A régiót az idő és tér, illetve a társadalmi szerkezet kapcsolataként értelmezhetjük, melyet a társadalom folyamatosan alakít.” (Somlyódiné, 2007) „ ahhoz, hogy éljünk, a tér társadalmi vetületében kell részt vennünk, úgy, hogy azt alakítani tudjuk, illetve mi magunk is folyamatosan alakuljunk általa.“ (Paasi, 2003)

Tér és régió Régió: Egyéni cselekedetek és a társadalmi szerkezet közötti kapcsolat helyszíne, melyben a közösség egyfajta fejlődési folyamaton megy keresztül. Régió egy olyan intézményesült szféra, amely a közösség területi szerkezetének jellegzetes dimenzióját hordozza.

Regionális identitás keretrendszere Összeköti a régió objektív, materiális (természeti, kulturális, gazdasági) és szubjektív (egyéni vagy közösségi) dimenzióit. Regionális identifikáció - „Identity of a region” megkülönböztet fizikai, kulturális és történelmi karaktereket „Regionális öntudat” -„regional consciousness” milyen mértékben azonosulnak az egyének a régióval, annak intézményesült gyakorlataival, szimbólumaival

Regionális identitás keretrendszere Source: Paasi (2002): Place and region: regional worlds and words.

Regionális identitás keretrendszere Regionális identifikáció: Régió image Fizikai és társadalmi valóságot tükröző kép Tények, mítoszok, sztereotípiák Külső image-et a régió befolyásolhatja intézményi szférán keresztül Általában változatlan: történelem A belső image a területi kategorizálás eszköze – társadalmi és területi vonatkozásban

Regionális identitás keretrendszere Regionális öntudat: Regionális fejlődés öntudata Letisztult vélemény a „saját” regionális csoportról, amelyhez érzelmileg kötődnek Regionális szolidaritás egyének közötti valós kapcsolat

Regionális identitás meghatározása Fontos különbséget tenni egyéni és kollektív öntudat között – Paasi, 2007 Helyi és regionális identitás közti különbségtétel – Keating, 1998 Társadalmi integráció a régióban – régió, mint folyamatok határokkal, szimbólumokkal és saját intézményekkel “…egy földrajzi területen tartósan vagy átmenetileg meggyökerezet elemek összessége, mely magában foglalja a természeti örökséget, népességet és az ember által létrehozott gazdasági és kulturális örökségek sokaságát.” – Roca, 2007

Regionális fejlődés globális gazdaságban a régió a megfelelő szint a hatékony szervezéshez és fejlődéshez Roca: a regionális identitás a társadalom körében pozitív hatással bír a regionális fejlődésre Schuller: “társadalmi tőkét gyakran az egyén saját javának tekinti, holott erőteljesen érvényesül a kapcsolati hálók közötti, illetve belüli hatása” Régió specifikus tudás

Regionális identitás Magyarországon Meglévő régióknak pontos területi határai vannak (szimbolikus, történelmi, földrajzi, kulturális stb.) – mély tartalom nélkül Régiók saját névvel rendelkeznek – gyenge emocionális kötődéssel Régióknak kijelölt központjuk van – alkalmatlan az identifikációra Régióknak hatalmi szervei vannak – ritkán szolgálja a régió érdekeit Döntéshozó szervek – regionális értékeket ritkán artikulál Regionális intézmények habár léteznek – helyi lakosok, állampolgárok bevonása szerény Regionális gazdaság nem létezik, vagy alig látható Programozás, tervezés és cselekvés a partnerség elvében – formálisan létezik Régiók belső kohézióját erősítő átfogó programok - gyengék Regionális közlekedés vagy regionális közlekedési hálózat hiányzik

Regionális identitás Magyarországon Első hivatalos lépések régió létrehozásra Egyre jobban intézményesül a civil érdekegyeztető fórumok a helyi, megyei és régiós szinten Regionális politikát, mint a pénzügyi támogatások elosztásának módjaként értelmezik Nincs konszenzus, hogy melyik város legyen egy régió központja Civil szervezetek még mindig csak helyi szinten működnek Regionális fejlesztési politika egy szűk politikai és szakértői elit kiváltsága

Köszönöm a figyelmüket!