A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
A földgáz és a kőolaj.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szénhidrogénforrások
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Földgáz Mint energiahordozó.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Globális problémák Kialakulásuk okai:
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
SO2.
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
A földkéreg „kérge”: a talaj
A MEGSEBZETT FÖLD.
A fölgáz és a kőolaj.
A víz globális környezeti problémái
Kőolajfeldolgozási technológiák
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Felelősséggel a környezetért!
Energiagazdaság Energiagazdaság: 1. Energiahordozók kitermelése 2. Energiaforrások átalakítása 3. Energia szállítása, elosztása Energiahordozók I. Elsődleges.
Megújuló energiaforrások
A kőolaj és a földgáz.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
A légkör és a levegőszennyezés
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Összetétele Metán (CH4) 97% Etán (C2H6) 0,919% Propán (C3H8) 0,363%
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
2014. február 1.. „Az arany halálos por.” /Winnetou/
Kőolaj és Földgáz Kazinczy Alexandra 10.a.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Az alternatív energia felhasználása
Gyakorlati szempontból fontos halogénezett szénhidrogének
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Petrolkémia Gresits Iván Petrolkémia kőolaj komponensek feldolgozásával foglalkozó iparág. Nyersanyagai: különböző földgázok, finomítói.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
Az alternatív energiahordozók és felhasználásuk. Hagyományos energiahordozók és környezetszennyezés ● Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj) ● A.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
A nitrogén és vegyületei
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
A nitrogén és vegyületei
Gresits Iván Petrolkémia Gresits Iván
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Energiaforrásaink.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ

Szénhidrogének Vegyületek, molekuláit csak szén- és hidrogénatomok építik fel. A földgáz 1–4 szénatomos szénhidrogének keveréke.

A földgáz összetétele színtelen, szagtalan gáz, vízben nem oldódik erősen gyúlékony levegővel elkeveredve robbanóelegyet alkot. A gázszagosítás célja a gázszivárgás észlelésének könnyítése, és ezáltal a robbanásveszély gyorsabb elhárítása.

a víznél kisebb sűrűségű folyadék, A kőolaj Szénhidrogén-molekulái leginkább 5–20 szénatomosak nagyobb szénatomszámú szénhidrogéneket oldott gázokat kénvegyületeket tartalmaz Sötét színű, a víznél kisebb sűrűségű folyadék, vízzel nem elegyedik.

Planktonból kőolaj A szénhidrogének 10–30 millió évvel ezelőtt élt apró tengeri élőlények maradványaiból jöttek létre. elpusztulásuk után a tengerfenékre süllyedtek a rájuk rakódó iszap és homokréteg alatt nagy nyomáson, levegőtől elzártan átalakultak. A keletkező szénhidrogének a mélyebb földrétegekbe szivárogtak és bizonyos helyeken felhalmozódtak.

fosszilis tüzelőanyagok (fosszília = ősmaradvány) évmilliókkal ezelőtt élt élőlényekből keletkezett tüzelőanyagok a nyersolaj számos mikroszkopikus élőlény vázát tartalmazza Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj)

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével legkönnyebb energiát nyerni (áramtermelés, közlekedés, fűtés) Problémák: fejlődéssel növekvő energiaigény véges készletek környezetszennyező égéstermékek, melyek megváltoztatják a Föld klímáját

Néhány elrettentő adat a fosszilis tüzelőanyag felhasználásról A világon évente 5 milliárd tonna szenet bányásznak, ami 170 évig elég a jelenlegi fogyasztás mellett A szén elégetésével szén-dioxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok és korom jut a levegőbe, ami üvegházhatást, savas esőt és légúti megbetegedéseket okozhatnak Szén elégetésével évente 100 millió tonna kén- dioxid kerül a levegőbe

A kőolaj kitermelése fúrótornyokkal vagy szivattyúkkal hozzák a felszínre oroszországi import

százhalombattai olajfinomító éves szinten több mint 8 millió tonna nyersolajat dolgoz fel

Mit jelent a „kőolajfinomítás”? 1. Kénmentesítés 2. Közel azonos szénatomszámú csoportokra, frakciókra választják szét 3. 350 oC fölé melegítik Ekkor gáz-halmazállapotúvá alakul 4. A forró gázt frakcionáló oszlopba vezetik

A kőolajlepárlás termékei

A kőolaj párlatainak felhasználása