Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Advertisements

A földgáz és a kőolaj.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Alternatív energiaforrások
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A légkör összetétele és szerkezete
A Föld, időjárás, éghajlat
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A tengerek világa.
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Egy anyag 3 halmazállapot.
Készítette: Seres Dávid
,,Az élet forrása”.
HIDROGÉN-KLORID.
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
A fölgáz és a kőolaj.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Farkas Péter Víz-, gáz-, fűtésszerelő
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
A növények ásványianyag-felvétele
Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok
A víz.
Janik Dóra és Vámos Csenge
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
a tengerfenék üledékei származás
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Készítette: Gribunov Anton
Kalciumvegyületek a természetben
Állandóság és változás környezetünkben
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Összefoglalás.
Oldatok, oldódás.
A víz mint élettér. Vizes élőhely típusok 1. Édesvíz (folyók, tavak, mocsarak, lápok), sós víz (tenger, óceán, sós tavak) 2. Felszínközeli (sekély) vizek.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Világtenger földrajza. Tengeráramlások  Éghajlat módosító hatású  Hideg vagy meleg  A hideg nyáron, a meleg télen érezteti hatását főként  „Folyóvíz”az.
A víz.
Termékek az egészségért
A tengervíz összetétele
Készítette: Torma Bendegúz
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
keverékek szétválasztása
47. lecke A növények vízháztartása
Víz Készítette: 8. osztály.
Szervetlen vegyületek
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Az oldatok.
Vulkáni utóműködés.
A PLA előállítása és lebomlása
Belső – Külső erők harca
Keverékek szétválasztása
Vízburok-hidroszféra
A TENGERVÍZ TULAJDONSÁGAI
Hol találkoztatok már a sóval? Készítsetek s(z)ófelhőt!
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos Tengerek Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos

Miért sós a tenger? A jelenleg elfogadott álláspont szerint a tengervíz sótartalma a Föld kialakulása és lehűlése során jött létre. Az aktív vulkáni tevékenység által kibocsátott gázok , vegyületek oldódtak a vízbe, a szárazföldről pedig a folyók és a szelek mállástermékeket juttattak a tengerbe. E kettő vegyületei alkották a tengerek sóit. Ha megkóstolnánk a különböző tengerek, óceánok vizét, azt tapasztalhatnánk, hogy egyes helyeken a víz szinte iható, más részeken viszont borzalmasan sós. Vagyis a különböző tengerek különböző sótartalmúak is. Ez igaz, azonban ha ezekből a mintákból elpárologtatnánk a vizet és kinyernénk a sót, és a só összetételét elemeznénk, akkor meglepő módon azt látnánk, hogy a különböző óceánok, tengerek vizében a sóösszetétel ugyanolyan! A tengerek sóját alkotó ionok arányában semmilyen különbséget nem találnánk. Az átlagos sótartalom 34,7 ezrelék, (34,7 gramm/dm3) ami azt jelenti, hogy 1 liter tengervíz kb. 35 gramm sót tartalmaz. Ennek legnagyobb része, majd 80%-a, konyhasó. A tengerben oldott sók miatt fagy megy a 35 ezrelékes tengervíz -1,91 ºC-n.

Hogyan lehet tengervízből édesvizet nyerni ? Kettő módszer van erre: A fordított omzózis És a desztilláció módszere.A következő diákon ezeket mutatom be részletesen.

A fordított ozmózis az édesvíz készítésének egyik módja a fordított ozmózis. Ennek lényege, hogy zárt rendszerben, speciális szűrő membránokat használnak és nyomást gyakorolnak a tengervízre. A módszer lényege, hogy (az ozmózissal ellentétben) a tengervízben levő víz fog átlépni a membránon (hártyán) a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú tengervíz visszamarad. A fordított ozmózishoz elektromos áramra van szükség, illetve a szűrők előállítása korábban drága volt, ezért ez a technológia nem mindenhol terjedt el. 

A desztilláció A desztilláció módszerét különböző anyagok forráspont különbség alapján történő szétválasztására használjuk. Ez a technológia azonban alkalmas arra is, hogy tengervízből édesvizet készítsenek. A módszer lényege, hogy a desztilláció sok, egymással sorba kapcsolt tartályban zajlik. A rendszer magas hőmérsékletű gőzt igényel, amely felmelegíti a hideg tengervizet. A forró vízgőz érintkezik a hideg tengervizet vezető csövekkel és kicsapódik a tiszta víz, melyet összegyűjtenek. Minél több tartállyal dolgoznak, annál tisztább vizet kapnak a rendszer kimeneténél.

Vége Köszönöm a figyelmet