Nem kórokozó baktériumok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Mi az a mikroorganizmus?
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Táplálékok, tápanyagok
5-6. óra: Prokarióták, baktériumok
Nem növény, nem állat!!!! Külön ország!!!
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A növények szervei.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Fotoszintetizáló állatok
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az élőlények rendszerezése
A nyílt vizeken.
A növények ásványianyag-felvétele
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Évszakok a kertben 5. osztály.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
A baktériumok törzse.
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Eltérő táplálkozású növények
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A baktériumok.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A vírusok, a prokarióták és az állati egysejtűek
A Föld zöldellő csodái.
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
A csírázástól az egyed haláláig
Az ember táplálkozása.
A növények táplálkozása
A növények légzése.
Mi és emésztőnedveink
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Készίtette: Gribunov Anton
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
A VÍRUS PARAZITA? MI A MEGSOKSZOROZÓDÁS LÉNYEGE? MI AZ A BARTERIOFÁG?
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
PAPRIKA.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Környezetvédelem.
Környezetvédelem.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Tápanyagaink.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
Táplálkozási kapcsolatok
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLÉKLÁNCOK ÉS ENERGIAÁRAMLÁS ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ І ПОТІК ЕНЕРГІЇ Megismerkedhetünk azzal, hogy mik a táplálékláncok, milyen élőlények alkotnak táplálékláncot,
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Baktériumok.
A kémia története 7. osztály.
A prokarióták.
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
A parton és a partközelben. Partközeli tengerek Parttól a nyílt tenger felé haladva kevesebb a vízmélység 200 m-nél. Gazdag élővilág Tápanyagban gazdag.
Előadás másolata:

Nem kórokozó baktériumok 1., Lebontó baktériumok Szaprofiták: lebontó szervezetek Biológiai szennyvíztisztítás Biztosítják a növények tápanyagait. Egymással versengenek a tápanyagért. Antibiotikum: egymás ellen termelt méreg. Gyógyszerek előállítása

2., Növényekkel együttélők Pl.: borsó, bab, orchideák Gyökérgümő: a növény gyökerén lévő csomó, melyben élnek a baktériumok.

3., Cellulózbontók Lovak: vastagbélben emésztik a baktériumok a cellulózt. (Kb. 45% -os hatékonyság.) Kérődzők: bendőben keveredik a baktérium a táplálékkal. (de a belekben is folytatódik a bontás.) Nyulak: a nagyméretű vakbélben vannak a baktériumok. (Álkérődzés: Kétféle széklete van, a nyálkás lágyat megeszi, tartalmát újraemészti.)

4., Vitamintermelők Ember belében élnek, Szaprofiták, K- és B-vitaminokat termelnek, Részt vesznek az emésztésben Szaprofita: elhalt élőlények maradványaiból táplálkozik.

5., Erjesztők Savas erjesztésért felelősek. Joghurt (aludtejből) Savanyú káposzta Cukortartalom savas erjesztésével nyerik az energiát.

6., Képesek szervetlen anyagokból szerves anyagokat előállítani. Fotoszintézis Kemoszintézis Fontos táplálékai a plankton állatainak. Vízvirágzás Vulkánoknál, óceánok mélyén