A közigazgatás személyi állománya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
1 A diasor hatályosítását végezte: Dr. Szalai András, július.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN Regionális konferencia Kecskemét, 2007.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
A szakiskolák aktuális problémái
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
2. előadás Viszonyszámok
Gyűjtőköri szabályzat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Új pályainformációs eszközök - filmek
14. VILÁGGAZDASÁG.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
Az állam és a piacgazdaság
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
3. előadás.
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Gazdaságpolitika 6.ea.
Családi vállalkozások
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
3. előadás.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

A közigazgatás személyi állománya

A., A közigazgatással foglalkozó tudományok a közigazgatás személyzetéről I. A jogtudomány 1. a kérdéssel foglalkozó jogszabályok vizsgálata 2. legfontosabb megállapítások II. A politikatudomány – az alkalmazás feltételeinek elemzése III. A közigazgatás-tudomány – fő kérdés a hatékonyság 1. létszámgazdálkodás kérdésköre 2. a köztisztviselői teljesítmény mérésének lehetőségei IV. A szociológia – fő kérdés: kikből álljon személyi állomány 1. politikus-réteg 2. szakértői réteg 3. igazgatási réteg ↓ Gyakorlat élet:

B., A személyi állomány létszáma és összetétele I. A létszám problematikája 1. mi tartozik ide 2. általános tendencia – növekvő létszám 3. vélemények a közigazgatási létszám nagyságáról II. A létszámot meghatározó tényezők, 1. az adott ország lakosságszáma – ez a döntő 2. az adott ország területe – szerepe minimális 3. a közigazgatásról vallott filozófia hatása a., a liberális filozófia – konzervatív filozófia b., marxista ideológia – demokratikus államok c., gyarmati országok – független államok 4. gazdasági helyzet – szerepe minimális

III. A magyarországi helyzet 2011. évi CXCIX törvény (közszolgálati tisztviselőkről) 1. közszolgálati tisztviselők típusai a., kormánytisztviselő b., köztisztviselő c., kormányzati ügykezelők d., közszolgálati ügykezelők + 2. ezen kívül a közszférához tartoznak még (pl): - közalkalmazottak (pl. oktatás, egészségügy) - ügyészség, igazságszolgáltatás IV. Létszámok (állami tulajdonú vállalatok – benne vannak, vagy nincsenek: ha igen, akkor kb. 1,1 millió fő kapja a fizetését az államtól, nélküle kb. 870.000 fő)

C. A személyi állomány kiválasztása – a nyitott és a zárt rendszer I. A nyitott közszolgálati politika - pl. USA: 1883/84-ig 1. általános jellemzők 2. előnyök és hátrányok a., előnyök b., hátrányok II. A zárt közszolgálati politika 1. alapelvek 2. eredet – katonaság: 1600-as évek Svédországa és az 1700-as évek Poroszországa + háborúk utáni időszak 3. előnyei - a közigazgatási munka minőségének javítása 4. hátrányai