Nagykovácsi - Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Advertisements

Kattintással tovább léphetsz!
BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLA EURÓPA TANULMÁNYOK EGYETEMI SZAK Európai Politikák szakirány 2004/05 tanév első félév Oktató neve: Fleischer Tamás Kurzus címe:
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Budapest védett természeti értékei
A folyóvizek.
Reformkori színjátszások
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
ROMÁNIA.
Róma az örök város.
Folyószabályozás a Reformkorban
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Budapest mint világváros
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Budapest mint világváros
Pannonia Városai.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítette: Nagy Zsanett
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest.
CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR.
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Vízminőség-védelem I..
Magyarország Lánchíd.
A Kárpát medence kialakulása
Amazonas.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
LOT 2 – LOT 3 Csepeli hálózatfejlesztés I. és II.
Szent József Katolikus Általános Iskola
Olaszország.
Készítette: Bujdosó Villő
Magyarország természeti kincsei
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Az Eger-patak rejtőző világa Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
ERDÉLY.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Susann Nordströms Orkester - True Love
Folyók felszínformálása
VÍZ, AMI ÖSSZEKÖT BENNÜNKET WATER IS WHAT CONNECTS US.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Szerbia – Szerb Köztársaság
A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Közlekedésbiztonsági Szervezet - Hajózási Főosztály Szakmai nap Budapest, május.
A Tisza Készítette: Simon Erika 1/13 KE. A Tisza szabályozása A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, aminek forrása Ukrajnában található és a Fekete-
Velencei-tó Készítette: Oláh Luca 1/13 kvt. Rövid ismertető Magyarország harmadik legnagyobb tava T= 26 km² (harmada nádassal borított) Vízmélysége átlagosan.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
2017. évben folyamatban lévő pályázatairól és beruházásairól
A folyó élete.
Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny
Készítette: Horváth Dóra
„Bp. TESZ Első járőr” emléktúra.
Vízminőség-védelem I..
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások -
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kattintással tovább léphetsz!
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
32. FOLYÓK.
Cuha-völgy Készítette: Szabó Lilla
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Nagykovácsi - Budapest AZ ÖRDÖG-ÁROK Nagykovácsi - Budapest

Folyása A patak a Budai-hegységben, a Nagykovácsi-medencében ered. Nagykovácsin, Remeteszőlősön és a Remete-szurdokon keresztül érkezik Hűvösvölgybe. A Hűvösvölgyi úti volt katonai akadémiától egy nagy iszapfogón átfolyva föld alatt folytatja útját. A Városmajor, a Maros utca, a Vérmező, a Horváth-kert és a Döbrentei tér alatt végigfolyva az 1646,2 folyamkilométernél, az Erzsébet híd fölött éri el a Dunát. Az Ördög-árok időszakos patak a Duna budai torkolatú mellékvízfolyásainak egyike. Legnagyobb oldalvize a Kis- Ördög-árok, amely a hűvösvölgyi Nagyrétnél folyik bele.

Az Ördög-árok Pasarét mellett Közigazgatás Országok Magyarország Földrajzi adatok Hossz 21 km Forrásszint 558 m Vízhozam 0,25 m³/s Vízgyűjtő terület 65 km² Forrás Nagykovácsi-medence Torkolat Duna

Története A vízfolyás a 14. századtól a Paulus-patak (Remete Szent Pál után), a török hódoltság idején a Kovácsi-patak nevet viselte, később kapta az Ördög-árok (németül: Teufelsgraben) nevet. 1837 pünkösdjén árvize jelenetős károkat okozott. A 19. század második felére rende-zetlen, néhol veszélyesen meredek partjai, valamint a Rácváros lakossága által beleengedett szennyvíz okozta egészségtelen kipárolgás és kelle-metlen szaghatás miatt beboltozása mellett döntöttek. Az árok befedése végül 1876 júniusára készült el a Vérmezőig. 1878 májusában készült el a Városmajorig tartó szakasz bebol-tozása. A közparkra eső szakaszt azonban csak az 1910-es évek végén adták át.

Szennyvíz elvezetés Az Ördögárok vize a 19. században már rettenetesen büdös és koszos volt, és a fertőzések terjedésében is szerepe volt, hiszen tulajdonképpen szenny-vízelvezetőként funkcionált. Időnkénti áradásai sem könnyítették meg az életet. Az Ördögárok jelenkori története sem túl vidám, ugyanis sokáig lényegében a főváros szennyvízelvezetőjeként műkö-dött. A csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep és a budai főgyűjtő csatorna 2009-es megépülése vetett véget annak az állapotnak, hogy a budai oldal szennyvizének jelentős részét az Ördög-árok vezette tisztítatlanul a Dunába.

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Zágoni Hanna